Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Haravat poistettiin bunkkereista kun pelit pyritään pitämään golfkentillä käynnissä – Koronavirus iskee kotimaiseen golfiin mittavan talouskuprun

Osa Suomen golfkentistä on toiminnassa erityisjärjestelyin koronavirusepidemian leviämisestä huolimatta.  

golf
Golfpallo Salon golfkentällä tammikuussa 2020.
Osa kenttänsä avainneista golfyrityksistä on rajoittanut ryhmäkoot kahteen pelaajaan. Kalle Mäkelä / Yle

Golf on laji, jossa fyysinen välimatka kanssapelaajiin on normaalioloissakin suuri. Osa Etelä-Suomen golfyhtiöistä onkin avannut kentän pelaajille. Myös pohjoisessa on pelattu talvista hankigolfia.

– Jos ulkona saadaan liikkua ja jos golf on tiukkojen reunaehtojen sallimissa rajoissa mahdollista, niin voidaan harkita golfkenttien pitämistä auki, kertoo puhelimitse Golfliiton toiminnanjohtaja Juha Korhonen.

Golfissa peliryhmät ovat suurimmillaan neljän hengen kokoisia. Jotkut kentät ovat rajoittaneet ryhmäkoon kahteen. Virainomaismääräysten lisäksi Suomen Golfliitto on antanut kentille omia ohjeistuksiaan. Esimerkiksi bunkkereista on poistettu haravat, reiän paikkaa merkitsevää lippua ei siirretä pois putattaessa, rangen pallokorit on korvattu pelaajien omilla muovipusseilla ja maksutoiminta pyritään hoitamaan etämaksuilla.

Viranomaisten kaavailemat lisärajoitukset liikkuvuuteen voivat kuitenkin muuttaa tilanteen.

– Tilanne tuntuu muuttuvan päivä päivältä, toteaa Korhonen.

Viranomaisten ovat antaneet tiukkoja määräyksiä, mutta toisaalta myös suosituksia, jotka ovat jättäneet päätäntävallan yrittäjille. Vastaavassa tilanteessa ovat yksityiset kuntosalit.

– Seuraamme ohjeistusta tarkasti ja haluamme sitä tinkimättömästi noudattaa. Golf ei missään nimessä ole yhteiskunnan ulkopuolella.

"Golfkenttää ei voi jättää hunningolle"

Vaikka kenttien tulovirta lakkaisi kokonaan, kulut eivät vähene läheskään samassa suhteessa.

– Golfkenttää ei voi jättää hunningolle. Vaikka siellä ei pelattaisi yhtään kierrosta, niin kenttää on pakko huoltaa. Jos sen jättää viikoksi tai kuukaudeksi hunningolle, niin edessä on iso työ, että se saataisiin pelattavaan kuntoon, kertoo Korhonen.

Jo nyt asetetuilla rajoituksilla on Golfliiton arvion mukaan suuri taloudellinen vaikutus lajiin.

– Jos tilanne kestää toukokuun loppuun saakka, on sillä yli 11 miljoonan euron vaikutus golfin ytimeen. Eli seuroihin, golfyhtiöihin, opettaviin ammattilaisiin, ravintoloihin, pro-shopeihin. Tähän ei ole laskettu laajaa ekosysteemiä, eli golftekstiilejä, -välineitä, -mediaa eikä golfmatkanjärjestäjiä.

Golfin harrastajista huomattava osa on yli 70-vuotiaita, eli koronaviruksen riskiryhmään kuuluvia.

– Yhteiskunta on selvästi ohjannut heitä, että oltaisiin jopa karanteenin kaltaisissa olosuhteissa, Korhonen toteaa.

– Kuulutan tässä vastuuta meille, mutta myös kaikille niille, jotka ovat riskiryhmässä. Me ehdimme kyllä vielä pelaamaan golfia. Se ei ole nyt näistä muutamista kierroksista kiinni.

Useassa muussa Euroopan maassa kentät ovat kiinni. Syynä on joko ulkonaliikkumiskielto tai paikallisen golfliiton suositus.

Lue myös:

Koronavirus ei huoleta golfari Kalle Samoojaa – "Ei täällä ole paniikkia, enkä oikein tiedä, miksi edes sellaista tulisikaan"

Golfin LPGA:n Thaimaan ja Singaporen turnaukset peruttu koronaviruksen takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat