1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Teemu Ramstedt on tehnyt useita huippukiekkoilijalle poikkeuksellisia ratkaisuja – välivuoden ja yllätyssiirron jälkeen kaikki on taas täysin auki

Viime hetkellä SM-liigasta Suomi-sarjaan vaihtanut kiekkoilija toivoi auttavansa Kiekko-Espoon Mestikseen.

Kiekkokauden erikoinen loppu oli uusin käänne Ramstedtin viime vuosien tarinassa. Kuva: Tomi Hänninen

Välivuosi ilman ainuttakaan ottelua, vaikea kausi SM-liigassa, ja nousujohteisen kevään yhtäkkinen katkeaminen pandemiaan.

Teemu Ramstedtin viime vuodet ovat olleet arvaamattomia. Ammattijääkiekkoilijalle epävarmuus on aina osa työnkuvaa, mutta ihan näin montaa yllätystä harvemmin osuu yhden pelaajan kohdalle.

– Tasaisuutta olisi kiva saada arkeen näiden vuosien jälkeen. Edelleen pitää kuitenkin asennoitua siihen, ettei koskaan tiedä, mitä tapahtuu. Toiveita voi olla, mutta todellisuus ei aina mene niiden mukaan, Ramstedt sanoo.

Ramstedt teki talvella yllätyssiirron jättäessään SaiPan kesken kauden ja hypätessään SM-liigasta kaksi sarjaporrasta alemmas Suomi-sarjaan. Kevät oli tarkoitus päättää Kiekko-Espoon odotettuun Mestis-nousuun.

"Arjessa saattaa joskus väsähtää huonompiin päiviin, mutta tällä kaudella huomasin, miten erilaiselta ne tuntuvat pienen irtioton jälkeen."

Teemu Ramstedt

Suomen mestari ja yli 500 liigaottelun konkari oli viime hetkien täsmävahvistus tavoitteen varmistamiseksi. Alkusarjan ja ylemmän loppusarjan ykkönen voittikin kaikki viisi pudotuspeliotteluaan ennen kuin koronavirusuhka katkaisi kauden ennen kolmansia välieriä.

Todennäköiseltä näyttänyt paikka Mestiksen nousukarsinnoissa haihtui ilmaan – ja valmiiksi painatetut mestaruuslippikset jäivät turhiksi.

– Kyllä se muistoksi lähti mukaan. Päähän en sentään laittanut, Ramstedt naurahtaa.

– Pahin pettymys on varmasti ehtinyt jo haihtua. Ja kun tilanne ympärillä on nyt muista syistä niin epävarma, niin sen myötä jääkiekkojutut ovat jääneet kyllä taka-alalle. Omalla kohdallani se oli totta kai aika lyhyt pätkä tässä keväällä. Varmasti se oli vielä kovempi paikka niille, jotka ovat olleet vuoden tai kaksi tekemässä töitä unelman eteen.

Haastattelun tekohetken jälkeen espoolaiset saivat hyviä uutisia. Mestistä pyritään laajentamaan ensi kaudeksi 14 joukkueen sarjaksi. Suomi-sarjan välieriin päässeet joukkueet voivat hakea lisenssiä Mestikseen.

– Kyllä me lähdemme Mestis-lisenssiä hakemaan, Kiekko-Espoon puheenjohtaja Ami Rubinstein vahvisti Yle Urheilulle puhelimitse.

Nousuhaaveet tylysti tauolle

Ramstedt pelasi helmikuuhun asti SaiPassa, jonka kaudesta muodostui kuitenkin tuskien taival. Kun entinen joukkuetoveri Kim Hirschovits soitti ja kysyi halukkuutta lähteä Kiekko-Espoon nousutalkoisiin, päätös syntyi nopeasti.

Aikaakaan ei ollut liikaa, sillä siirtorajaan oli vain tunteja. Ramstedt palasi tuttuun halliin, jossa pelasi Bluesin paidassa vuosina 2011–2013.

Tällä kertaa sarjataso oli aivan toinen, mutta se oli sivuseikka.

– Puhuttiin niin lyhyestä pätkästä, että Suomi-sarja ei siinä kohtaa ollut mikään erityinen riskisiirto. Alkuperäisen suunnitelman mukaan kauden olisi silti pitänyt siellä jatkua pidempään kuin Lappeenrannassa. Piti päästä pelaamaan kovia pelejä, joita pelaamamme pudotuspelit oikeasti olivatkin. Karsinnoissa olisi tullut sitten vielä pieni askel eteenpäin.

HIFK:n jälkeen Ramstedt (kesk.) ei ole edustanut yhtäkään seuraa kahta vuotta peräkkäin. Kuva: Tomi Hänninen

Vantaalla jo pitkään asuneelle Ramstedtille Espoo oli askel kotiinpäin. Hyökkääjä ehti mukaan kahteen otteluun ennen pudotuspelejä ja kirjautti kolme pistettä. Viidessä pudotuspeliottelussa hän iski tehot 1+4 ja auttoi liigatasolta tuttuja nimiä vilisevän joukkueen voiton päähän Mestis-karsinnasta.

– Jätkät olivat todella innoissaan tekemässä hommia. Se oli todella upeaa nähdä. Vaikka sillä tasolla kyse ei ole ammattilaisurheilusta, kaikki olivat todella motivoituneita ja jokaisella oli palava halu tehdä unelmasta totta, Ramstedt kertoo.

– Se jopa ehkä vähän yllätti, miten hyvin kaikki olivat sulautuneet yhteen paiskimaan hommia.

Muutamia minuutteja toisten välierien päättymisen jälkeen Jääkiekkoliitto tiedotti kaikkien sen alla toimivien sarjojen keskeyttämisestä.

Tauko auttoi huonompina päivinä

Kauden odottamaton loppu on vain jatkoa Ramstedtin viime vuosien myllärrykselle. Ennen tätä kautta hän oli vuoden kokonaan pelaamatta perhesyistä ja keskittyi keskosena syntyneen esikoisensa hoitoon.

Paluu kaukaloon tapahtui Lappeenrannassa, mutta SaiPasta ei lopulta ollut kilpailemaan pudotuspelipaikasta. Ramstedt oli SaiPan toiseksi tehokkain pelaaja, mutta viimeiset kaksi viikkoa ennen lähtöään hän seurasi joukkueensa otteluita kokoonpanon ulkopuolelta.

– Joukkueena jäimme koko ajan pahasti vajaaksi tavoitteistamme ja sehän on aina pettymys. Toisaalta olin itse koko ajan isolla vastuulla ja pelasin hyvässä roolissa. Tuntuu, että alun vaikeuksien jälkeen pääsin hyvin pelaamisen rytmiin. Totta kai olisi toivonut parempaa kautta, mutta jaksan silti nähdä siinä omalla kohdallani paljon positiivistakin, varsinkin tulevaisuutta ajatellen.

Ramstedt oli SaiPan kauden tehokkaimpia pelaajia. Kuva: Tomi Hänninen

SaiPan pettymyksestä huolimatta Ramstedt sanoo näkevänsä mennessä talvessa paljon positiivista. Kausi oli 32-vuotiaalle tärkeä, jotta ura huipulla voisi jatkua välivuoden jälkeen.

– Tuntui hienolta päästä taas pelaamaan pitkän tauon jälkeen. Arjessa saattaa joskus väsähtää niihin huonompiin päiviin, mutta tällä kaudella huomasin, miten erilaiselta ne tuntuvat pienen irtioton jälkeen. Sitä osaa arvostaa paljon enemmän, kun on katsonut hetken sivusta. Omat lähtökohtani huomioiden oli ehkä jopa helpompi asennoitua tähän kauteen kaikkine haasteineenkin.

"Haasteita on riittänyt"

Espoossa pitkään odotettujen nousukarsintojen sijaan Ramstedt vetäytyi maaliskuun puolivälissä lyhyelle harjoittelutauolle. Siihen Suomessa vallitseva poikkeustila ei sentään ole vaikuttanut.

– Olen yleensäkin ottanut kauden päättymisen jälkeen parin viikon tauon ennen kuin alan harjoitella säännöllisesti. Kesällä mennään aika putkeen ilman isompia taukoja, eli tämä on nyt se mahdollisuus ottaa hetki maltillisemmin, Ramstedt sanoo.

Edessä on kuitenkin taas muutoksia, sillä sopimusta ensi kaudelle ei ole. Se ei kuitenkaan tällä hetkellä juurikaan pyöri mielessä.

– Kukaan jääkiekkoilija ei tiedä, mikä on edes ensi kauden tilanne. Lähtökohtaisesti haluan edelleen jatkaa pelaamista, mutta liian moni juttu on niin auki, etten halua ajatella kauhean pitkälle.

– Vaikea nähdä, että lähiaikoina tekisin omalta osaltani mitään ratkaisuja.

Kolmen vuoden aikana Ramstedt on edustanut viittä eri joukkuetta kolmessa eri sarjassa. KHL-vuosien jälkeen hän vietti puolikkaan kauden Lukossa. Maisema on vaihtunut tiuhaan, joten pidemmän tähtäimen suunnittelu on ollut liki mahdotonta.

Ramstedt kuitenkin uskoo, että viime kauden hengähdystauko kääntyy lopulta eduksi.

– Uskon, että isossa kuvassa sillä on jopa enemmän positiivisia vaikutuksia. Kolikolla on aina kaksi puolta, mutta näen, että varsinkin henkisellä puolella siitä on varmasti apua.

– Paljon on ollut sattumusten summia ja epäonnea. Enkä varmasti ole ainoa jääkiekkoilija, joka on tällaisen tilanteen kohdannut. Haasteita on riittänyt varsinkin viime aikoina, mutta siihen pitää vain asennoitua oikein. Täytyy olla kiitollinen siitä, miten asiat ovat isossa kuvassa menneet. Nykyään arki rullaa ja kaikki on hyvin.

Lue myös:

Miljoonaluokan talousvaikeudet johtivat radikaaleihin muutoksiin – esimerkiksi Kiekko-Espoolle tarjoutui mahdollisuus nousta Mestikseen kabinetin kautta

Jääkiekkoliitto jätti mestaruudet ja sijoitukset jakamatta – sarjanousua tarjotaan niille joukkueille, joilla oli vielä mahdollisuus nousta

Yllättäen liigaseurasta Suomi-sarjaan lähtenyt Teemu Ramstedt kertoo kohusiirtonsa taustoista: "Vaikea sanoa, pelaanko vielä joskus SM-liigassa"