Hyppää sisältöön

Venäläisten yleisurheilupomojen härski huijaus kävi kalliiksi, seuraukset nähdään jo seuraavissa arvokisoissa: "Täysin posketonta"

Venäjän yleisurheilussa eletään synkkiä aikoja. Lajin kansainvälisen kattojärjestön luottamus venäläisiin on mennyt.

Danil Lysenkon dopingsaaga oli kova isku Venäjän yleisurheilun uskottavuudelle. Kuva: Martin Rickett / PA Images via Getty Images

Venäjän yleisurheilussa on eletty myrskyistä aikaa.

Itänaapurin lajiliitto on suljettu maassa rehottavan dopingkulttuurin vuoksi kansainvälisestä toiminnasta, eikä venäläisillä yleisurheilijoilla ole vielä tietoa, ketkä saavat kilpailla tulevissa arvokisoissa.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA (World Athletics) otti käyttöön kovat keinot, kun viime vuonna selvisi, että Venäjän lajiliitto oli mukana rakentamassa peitetarinaa korkeushyppääjä Daniil Lysenkon dopingtapaukselle.

Maansa suurimpiin yleisurheilulupauksiin kuuluva Lysenko, 22, määrättiin kilpailukieltoon vuonna 2018, koska hän oli jättänyt vuoden aikana väliin kolme dopingtestiä.

Lysenko ja Venäjän yleisurheiluliitto valittivat pannasta ja toimittivat lajin kattojärjestölle tukun asiakirjoja. Niiden oli tarkoitus todistaa, ettei hyppääjä voinut toimittaa testaajille olinpaikkatietojaan sairastumisen vuoksi. Sittemmin paljastui, että koko tarina oli keksitty ja asiakirjat väärennöksiä.

Lue myös:

Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksen jäsenen Antti Pihlakosken mukaan Lysenkon tapaus oli WA:lle viimeinen niitti.

– Peitetarinan kirjoittamisessa oli mukana Venäjän yleisurheiluliiton puheenjohtajakin. Olihan se aika posketonta toimintaa. Meillä meni täysin luottamus Venäjän liittoon, Pihlakoski kertoo Yle Urheilulle.

– Lysenkon tapausta tutkinut Athletics Integrity Unit (WA:n itsenäinen valvontayksikkö) esitti, että jos Venäjän tahti ei muutu, maa pitää erottaa lopullisesti yleisurheilusta. Emme halua tehdä sitä, mutta on käsittämätöntä, ettei neljään vuoteen ole opittu mitään, vaan rikotaan edelleen sääntöjä.

WA ilmoitti viime viikolla, että rangaistuksena Venäjä saa lähettää tuleviin EM- ja olympiakisoihin vain kymmenen yleisurheilijan joukkueen. Lisäksi maan lajiliitolle lätkäistiin kymmenen miljoonan dollarin eli 9,3 miljoonan euron sakko.

– Venäjän tilanteesta on tullut Kansainväliselle yleisurheiluliitolle hirveästi hallaa. Sponsorimenetyksiä, valtavasti lisätyötä ja juridisia kuluja. Kustannuksia peitetään tällä sakolla, Pihlakoski perustelee.

Kipeä paikka

Pihlakosken mukaan Venäjän on maksettava viisi miljoonaa dollaria heinäkuun loppuun mennessä. Jos maa saa dopingkulttuuriaan kitkettyä kattojärjestöä vakuuttavalla tavalla, toista viittä miljoonaa ei tarvitse maksaa.

Rahasummaa suurempi ongelma venäläisille on ollut kymmenen urheilijan arvokisakiintiö.

Venäjän yleisurheiluliiton johto pantiin uusiksi alkuvuodesta, kun Lysenkon dopingtarina oli osoittautunut valheeksi. Uusi puheenjohtaja Jevgeni Jurtshenko sanoi pari päivää sitten, ettei Venäjä ole sinut WA:n rangaistuksen kanssa.

– Kymmenen urheilijan kiintiö ei sovi meille. Neuvottelemme siitä ehdottomasti Kansainvälisen yleisurheiluliiton kanssa. Toivon todella tilanteen muuttumista, Jurtshenko kommentoi Venäjän liiton verkkosivuilla (siirryt toiseen palveluun).

Antti Pihlakoski vaikuttaa Kansainvälisen yleisurheiluliiton hallituksessa. Kuva: AOP

Koska Venäjä on suljettu liittona kansainvälisestä toiminnasta, maan yleisurheilijat voivat kilpailla kansainvälisillä kentillä vain neutraalilla statuksella ilman kansallistunnuksia.

Pihlakoski on mukana ryhmässä, joka päättää kevään aikana, ketkä venäläisurheilijat saavat neutraalin statuksen ja kilpailuluvan. Pihlakoski muistuttaa, että niin sanotun ANA (Authorised Neutral Athlete) -statuksen voi saada useampi kriteerit täyttävä yleisurheilija, mutta arvokisoihin kuten olympialaisiin Venäjä voi valita heitä toistaiseksi enintään kymmenen.

Neutraalin statuksen saaminen edellyttää moitteetonta dopinghistoriaa ja kuulumista kansainvälisen testauksen piiriin.

– Urheilijoiden hakemuksia jätetään varmaan muutama sata. Käsittelemme ne sitä mukaa kun niitä tulee. Kesään mennessä tiedämme kaikki ANA-urheilijat, jotka voivat kilpailla kansainvälisesti, Pihlakoski kertoo.

"Niistä karvoista on vaikea päästä eroon"

Venäjän yleisurheiluliitto on vakuuttanut tekevänsä kaikkensa puhdistaakseen dopingskandaalien tahraamaa mainettaan ja päästäkseen osaksi kansainvälistä yleisurheiluperhettä.

WA on edellyttänyt, että Venäjän liitto tekee maan olympiakomitean, urheiluministeriön ja antidopingtoimiston Rusadan kanssa selvityksen, jossa kerrotaan, miten maan dopingkulttuuria muutetaan puhtaammaksi.

Pihlakoski toivoo, että vuosia jatkunut käryjen aalto saadaan siten vähenemään.

– Venäjällä näyttää olevan kuvitelma, että doping kuuluu huippu-urheiluun. Niistä karvoista on vaikea päästä eroon.

– Venäjän yleisurheiluliitto ei ole kovin vahva. Jos valtiovalta ei ole riittävän tiukka näissä kysymyksissä, kulttuuri ei tahdo muuttua. Siksi meille oli todella tärkeää, että Venäjän urheiluministeriö osallistuu selvityksen tekemiseen. Uskomme, että jos tämä porukka ottaa asiat tosissaan, tilanne voi oikeasti muuttua.

.
.