Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Digital Racing eSM 2020 -karsintasarja, 4. osakilpailu
  • John Antell on oppinut nauttimaan jokaisesta hetkestä hevosten kanssa - sillä yhteinen matka voi päättyä yhtäkkiä

KOK:n jäsen Sari Essayah sanoo, että olympialaisten siirtäminen näyttää nyt hyvin todennäköiseltä – kertoo, miksi lopullinen päätös saattaa viedä vielä aikaa

Suomalaisjäsenen mukaan virallinen päätös olympialaisten siirtämisestä voi tulla nopeasti.

Sari Essayah
Sari Essayah
Sari Essayah on ollut Kansainvälisen olympiakomitean jäsen vuodesta 2016 saakka. Pekka Tynell / Yle

Spekulaatiot Tokion olympialaisten siirtämiselle vuodella eteenpäin saivat lisää vettä kiukaalle maanantaina. Kansainvälisen olympiakomitean KOK:n jäsen Dick Pound kertoi USA Todayn haastattelussa, että olympialaiset siirretään. Uutta ajankohtaa ei ole Poundin mukaan vielä päätetty, mutta todennäköisesti kisat pidettäisiin vuonna 2021.

KOK:n suomalaisjäsen Sari Essayah ei ollut väitteistä tietoinen. Hän kuitenkin kertoo, että ennusmerkit kisojen siirtämiselle ovat nyt hyvin vahvat.

– En ole ollut sellaisessa istunnossa, missä tätä olisi käsitelty. Mutta on ihan selvää, että eri puolilla tehdään nyt valmisteluja. Kun sanotaan, että on tällainen skenaario, niin kyllähän se on tosi vahva signaali, Essayah kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Koronaviruspandemian aiheuttama paine olympialaisille on lisääntynyt selvästi viime päivinä. Lukuisat urheilijat, maat ja lajiliitot ovat vaatineet olympialaisten siirtoa. Esimerkiksi Kanadan ja Australian olympiakomiteat ovat kertoneet, että heidän urheilijansa eivät Tokioon lähde, jos ne pidetään tulevana kesänä.

KOK tiedotti sunnuntaina, että päätös kisojen kohtalosta tehdään neljän viikon kuluessa. Essayahin mukaan lopullinen päätös siirtämiselle voi tulla nopeasti. KOK halunnee ilmoittaa samassa yhteydessä uuden ajankohdan kisoille.

– Koko ajan on korostettu, että päätös voidaan tehdä milloin vain. Todennäköisesti lopullinen liipaisemiseen vetäminen on jätetty kisaorganisaatiolle ja sen muodostamalla erityiselle työryhmälle, jossa on johdossa Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntija. Tämän tyyppisen tapahtuman järjestelyiden keskeyttäminen ja uudelleenkäynnistäminen eivät ole hetken juttu.

Essayah kertoo, että nyt selvittelyn alla ovat esimerkiksi kesäksi tarkoitettujen urheiluareenoiden käyttömahdollisuudet ja hotellivaraukset.

– Tällaisen hotellikapasiteetin tyhjeneminen ja toisessa ajankohdassa haltuunottaminen ovat asioita, mihin siellä valmistaudutaan.

Essayah toteaa, että kisojen järjestäminen tai niiden peruminen ei ole mielipidekysymys. Nyt tärkeintä on saada koronapandemia kuriin ja tehdä päätökset sen pohjalta.

– Nythän tässä ollaan siirtämässä olympialaiset hyvin suurella todennäköisyydellä. On toteltava, kun WHO:n asiantuntemus on pelissä ja he sanovat näkemyksensä. Voisi siis sanoa, että päätös on siltä osin hyvissä käsissä. WHO ei ota minkäänlaisia riskejä.

Lue myös:

USA Today: Tokion olympialaiset siirtyvät

Myös Iso-Britannia vetäytyy olympialaisista, jos koronavirus jatkaa leviämistä: "Liitymme pian Kanadan ja Australian joukkoon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat