Suora

  • Urheiluruutu

Yhdysvaltain olympiakomitea: Tokion olympialaisia pitää siirtää

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach pitävät tänään puhelinneuvottelun.

urheilu
Olympiatuli sytytettiin Kreikassa 12. maaliskuuta 2020.
Olympiatuli sytytettiin Kreikassa 12. maaliskuuta 2020. Getty Images

Maailman johtaviin urheiluvaltioihin kuuluva Yhdysvallat liittyi niiden maiden joukkoon, joiden mukaan Tokion olympialaisia tulee siirtää koronaviruksen vuoksi. Yhdysvaltain olympiakomitea ja paralympiakomitea julkaisivat lausunnon asiasta maanantaina.

USA:n olympiakomitea (USOPC) teki viikonloppuna kyselyn 4 000 urheilijalle. 65 prosenttia vastanneista kertoi, että heidän harjoittelunsa on selvästi häiriintynyt tai loppunut kokonaan koronaviruksen vuoksi. USOPC toteaa, että vaikka terveystilanne paranisi loppukesään mennessä, ongelmat harjoittelussa, dopingtesteissä ja karsinnoissa ovat liian suuria.

Kanada ilmoitti ensimmäisenä maana vetäytyvänsä Tokion olympialaisista, jos ne pidettäisiin ensi kesänä. Myös Iso-Britannia, Australia ja Uusi-Seelanti ovat väläyttäneet boikottia.

Kansainvälisen olympiakomitean pitkäaikainen jäsen Dick Pound kertoi USA Today -lehdessä, että olympialaiset siirretään ja ne järjestetään todennäköisesti vuonna 2021.

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja KOK:n puheenjohtaja Thomas Bach pitävät tänään puhelinneuvottelun, kertoo uutistoimisto Reuters.

Järjestelyt jatkuvat vielä raiteillaan, ja torstaina Japanissa aletaan juoksuttaa olympiatulta kohti Tokiota.

– Tätä ei voi hyväksyä, koska siirtopäätöksen viivyttäminen on vastuutonta ja vastoin urheilijoiden oikeuksia, urheilijoiden etujärjestö Global Athlete ilmoitti kannanotossaan.

Valtava hintalappu

Tokion kisoille on palloteltu kolmea vaihtoehtoista aikataulua. Siirto loppuvuoteen tuntuu hullulta, koska se saattaisi osua viruksen toiseen aaltoon. Kesä 2021 tai kesä 2022 tuntuisivat järkevämmiltä vaihtoehdoilta esimerkiksi koronaviruslääkkeiden ja -rokotteiden kehityksen kannalta.

Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on jo ilmoittanut, että se on tarpeen vaatiessa valmis siirtämään Oregonissa 6.-15. elokuuta 2021 järjestettäviä MM-kisoja olympialaisten tieltä.

KOK:n johtoon kohdistuu nyt ankara paine, mutta järjestön entinen markkinointijohtaja Michael Payne ymmärtää, miksi päätös viivästyy.

– Kisojen siirtäminen on pökerryttävän vaikea toteuttaa. Kyse on maailman suurimmasta urheilutapahtumasta, jota on valmisteltu seitsemän vuotta, Payne muistutti.

Kyse on myös melkoisesta rahapotista, sillä Tokion 2020 olympialaisten järjestelyihin on käytetty lähes 12 miljardia euroa.

Lue myös:

KOK:n jäsen Sari Essayah sanoo, että olympialaisten siirtäminen näyttää nyt hyvin todennäköiseltä – kertoo, miksi lopullinen päätös saattaa viedä vielä aikaa

USA Today: Tokion olympialaiset siirtyvät

Myös Iso-Britannia vetäytyy olympialaisista, jos koronavirus jatkaa leviämistä: "Liitymme pian Kanadan ja Australian joukkoon"

Lähteet: Reuters

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat