Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Tuukka Rask ansaitsee parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina-pystin – Yle Urheilu jakoi NHL:n runkosarjapalkinnot

Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä nostaa Coloradon Nathan McKinnonin NHL:n runkosarjan arvokkaimmaksi pelaajaksi.

NHL
Tuukka Rask
Yle Urheilun kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä valitsee Tuukka Raskin NHL-kauden parhaaksi maalivahdiksi.Getty Images

NHL:n runkosarjaa ehdittiin pelata noin 70 ottelua ennen kuin koronapandemia keskeytti kauden kaksitoista päivää takaperin.

Koska todennäköistä on, että runkosarjaa ei saada pelattua loppuun, palkinnot voidaan myös jakaa tässä ja nyt. Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä piti oman palkintojenjakotilaisuutensa Vancouverissa maanantaina.

Suomalaisittain esiin nousi tällä kertaa yksi pelaaja: Bostonin Tuukka Rask.

David A. Hartin pokaali (Arvokkain pelaaja)

1) Nathan MacKinnon, Colorado Avalanche
2) Leon Draisaitl, Edmonton Oilers
3) Artemi Panarin, New York Rangers

Palkinnosta äänestävät: Jääkiekkotoimittajat

Voittaja 2018–19: Nikita Kutsherov, Tampa Bay Lightning

Olin pitkään kallellani Leon Draisaitlin suuntaan, mutta muutin viime hetkessä mieleni. Hart-kategoriassa tärkeää on muistaa, että virallisesti kyse on joukkueelleen arvokkaimman pelaajan palkinnosta. Vaikka Colorado on lähtökohtaisesti laadukkaampi joukkue kuin Edmonton, MacKinnonin merkitys karmivien loukkaantumissumien läpi rynnineelle joukkueelle on ollut korvaamaton. En näe, miten Colorado olisi noussut keskisen divisioonan voittotaistoon ilman kanadalaissentteriään.

Nathan McKinnon
Nathan McKinnonin merkitys Coloradolle on korvaamaton.Getty Images

MacKinnon on mielestäni Connor McDavidin kanssa NHL:n vaarallisin yksittäinen pelaaja, joka omalla tekemisellään on tälläkin kaudella illasta toiseen luonut alkutahdit Avalanchen voittavalle pelaamiselle. Leon Draisaitl on pelannut sensaatiomaisen kauden, mutta McDavidin merkitystä Edmontonin nousussa ei voi vähätellä. McDavid oli lopulta sivussa loukkaantumisen vuoksikin ainoastaan seitsemästä ottelusta. Hiusten halkomista, mutta mielestäni MacKinnon on ollut joukkueelleen tärkeämpi pelaaja kuin Draisaitl.

James Norrisin pokaali (paras puolustaja)

1) Roman Josi, Nashville Predators
2) John Carlson, Washington Capitals
3) Victor Hedman, Tampa Bay Lightning

Palkinnosta äänestävät: Jääkiekkotoimittajat

Voittaja 2018–19: Mark Giordano, Calgary Flames

Roman Josi
Nashvillen kapteeni Roman Josi on NHL-kauden paras puolustaja.Getty Images

Mielestäni Nashvillen Roman Josi on tämän kategorian selkeä voittaja. Sveitsiläispuolustaja on pelannut musiikkikylän joukkueen takalinjoilla sanalla sanoen sensaatiomaisen kauden ollen joukkueensa paras pelaaja kentän molemmissa päissä lähes illasta toiseen. Vaikka myös Carlson on pelannut upean kauden, Josin merkitys omalle joukkueelle antaa tälle voiton suhteen tärkeän etulyöntiaseman.

On täysin selvää, ettei läpi syksyn ja alkutalven alisuorittanut Nashville olisi lähelläkään pudotuspeliviivaa ilman Roman Josia. Lisäksi Josi on pelannut aavistuksen monipuolisemmassa roolissa myös puolustussuuntaan, kun puhutaan alivoimapelaamisesta sekä tärkeistä puolustuspään tilanteista.

Georges Vezinan pokaali (paras maalivahti)

1) Tuukka Rask, Boston Bruins
2) Connor Hellebuyck, Winnipeg Jets
3) Andrei Vasilevski, Tampa Bay Lightning

Palkinnosta äänestävät: NHL-seurojen GM:t

Voittaja 2018–19: Andrei Vasilevski, Tampa Bay Lightning

Tuukka Rask
Tuukka Rask torjuu ennen kaikkea tasaisella varmuudella.Getty Images

Valitsen Tuukka Raskin siitä yksinkertaisesta syystä, että tämä oli runkosarjan selkeästi paras ja ennen muuta tasaisin maalivahti. Winnipegin Connor Hellebuyck esitti suorastaan sensaatiomaisia otteita sekä syksyllä että kevättalvella, mutta joulu-tammikuun kahdenkymmenen ottelun todella heikko jakso on enemmän kuin yksi kolmasosa amerikkalaisvahdin koko kaudesta. Toki Hellebuyck oli selkeästi kovemman ottelukuorman alla kuin säästeliäästi peluutettu Rask, mutta ei savonlinnalaisvahtia voi ottelumäärien perusteella kärjestä pudottaa.

Hellebuyckin kehittyneet tilastot ovat monin paikoin mykistävää luettavaa suhteessa muihin, mutta siitäkin huolimatta nostan kärkeen nimenomaan tasaisuuden vuoksi Raskin. Bostonissa läpi NHL-uransa pelannut Rask ei kohdannut kauden aikana käytännössä yhtäkään vaikeaa jaksoa. Silloin voidaan mielestäni puhua kauden parhaasta maalivahdista. Rask on voittanut Vezina-palkinnon aiemmin kerran vuonna 2014.

Frank Calderin pokaali (paras tulokaspelaaja)

1) Cale Makar, Colorado Avalanche
2) Quinn Hughes, Vancouver Canucks
3) Mackenzie Blackwood, New Jersey Devils

Palkinnosta äänestävät: Jääkiekkotoimittajat

Voittaja 2018–19: Elias Petterson, Vancouver Canucks

Cale Makar
Cale Makar tuli NHL-kaukaloihin ryminällä.Getty Images

NHL:ssä nähtiin tällä kaudella uskomaton tulokaskattaus! Palkinnon voisi helposti ojentaa kummalle tahansa, Cale Makarille tai Quinn Hughesille. Coloradon ja Vancouverin supertulokkaat johtivat joukkueidensa peliä alakerrasta käsin tulokaspelaajan ominaisuudessa jopa historiallisella tavalla: silmiä hivelevän elegantisti, mutta samalla käsittämättömiä tehoja taululle lyöden. Etenkin tässä kategoriassa valinta menee hiusten halkomiseksi.

Makarin sensaatiomainen syyskausi näytti päättävän kilpailun kaksikon välillä ennen kuin se alkoikaan, mutta tämän loukkaantumiset sekä Hughesin vuodenvaihteen jälkeen alati parantuneet otteet tasoittivat punnuksia merkittävästi. Hughesia ehkä peluutettiin puolustussuuntaan hieman vaativimmissa tilanteissa, ja tämän merkitys omalle joukkueelle oli kenties aavistuksen suurempi kuin Makarin, mutta kokonaisuutena Colorado-puolustaja pelasi ehkä hivenen ehjemmän kauden – tosin tämäkin tuntuu saivartelulta, niin hienoja otteita molemmat esittivät.

Frank J. Selken pokaali (paras puolustava hyökkääjä)

1) Sean Couturier, Philadelphia Flyers
2) Ryan O’Reilly, St. Louis Blues
3) Philip Danault, Montreal Canadiens

Palkinnosta äänestävät: Jääkiekkotoimittajat

Voittaja 2018–19: Ryan O’Reilly, St. Louis Blues

Philadelphian amerikkalaissentteri on kasvanut yhdeksi liigan parhaista kahden suunnan raastajista. Couturier on pelannut jo useammalla kaudella lähellä Selke-tasoa, mutta tällä kaudella kaukalossa on nähty kenties ehjintä kahden suunnan pelaamista tämän uralla.

Sean Couturier
Sean Couturier kahmii aloituksia kovalla prosentilla.Getty Images

Couturier tekee kaikkea, mitä laadukkaalta ja monipuoliselta puolustavalta hyökkääjältä odotetaan: on liigan parhaimmistoa aloittajana (myös omalla alueella!), tappaa jäähyt sekä pimentää vastustajan kärkiketjut. Lisäksi sopiva hiekkapaperi ja fyysisyys omassa pelissä korostavat juuri oikealla tavalla kykyä pelata nimenomaan oman maalin läheisyydessä maailman parhaita hyökkääviä pelaajia vastaan.

St. Louisin Ryan O’Reilly on tässä kategoriassa niin ikään edelleen maailman kovinta eliittiä ja voisi aivan yhtä hyvin käydä myöskin pokkaamassa pytyn. Montrealin Philip Danault sen sijaan on aliarvostettu pelaaja, joka ei saa tässä kategoriassa ansaitsemaansa arvostusta.

Jack Adamsin pokaali (paras valmentaja)

1) John Tortorella, Columbus Blue Jackets
2) Jared Bednar, Colorado Avalanche
3) Mike Sullivan, Pittsburgh Penguins

Palkinnosta äänestävät: Jääkiekkotoimittajat

Voittaja 2018–19: Barry Trotz, New York Islanders

John Tortorella
John Tortorella on piiskannut Columbuksen lentoon.Getty Images

En näe, miten Columbuksen John Tortorellan voisi ohittaa tässä kategoriassa. Jo lähtökohtaisesti oli selvää, että selkeästi heikentyneellä joukkueella olisi vaikeuksia yltää kovan kilpailun itäisessä konferenssissa pudotuspeleihin. Kun sitten vielä pelaajia alkoi talvea kohden putoilla rivistä käsittämättömällä tahdilla, kukaan ei uskonut sinitakkien nousevan vieläpä takamatkalta pudotuspeleihin – siellä joukkue nyt kuitenkin kaikesta huolimatta tälläkin hetkellä viivan päällä istuu. Suoritus on jokseenkin ällistyttävä.

Man-Games-lost-sivujen eri kaavioiden mukaan Columbus on menettänyt loukkaantumisten kautta 17,85 sarjapistettä. Kun tähän yhdistetään muutenkin keskikertainen materiaali ja se tosiasia, että Columbus on pudotuspeliviivan päällä, voidaan Tortorellan todeta ansainneen pokaalinsa. Coloradon menetettyjen pisteiden lukema näyttää muuten 19,16:a, toiseksi korkeinta NHL:ssä Pittsburghin (21,60) jälkeen. Siitä syystä myös Bednar ja Sullivan kuuluvat keskusteluun. Kaikki nämä luotsit ovat operoineet erittäin rikkinäisillä pelaajistolla erinomaisesti.

Jim Gregoryn palkinto (paras GM)

1) Jeff Gorton, New York Rangers
2) Joe Sakic, Colorado Avalanche
3) Jim Benning, Vancouver Canucks

New York Rangersin uudelleenrakennusprojekti on ottanut viimeisen parin vuoden aikana mukavasti tuulta alleen. Pelkästään menneenä kesänä GM Jeff Gorton teki isoja ja onnistuneita hankintoja Artemi Panarinin, Jacob Trouban sekä Adam Foxin muodossa. Kaikki pelasivat Broadwaylla hyvän runkosarjan. Lisäksi siirtohuhujen kohteena läpi kauden ollut Chris Kreider – joukkueen sielu ja sydän – jäi uuden kesken kauden tehdyn sopimuksen myötä yllättäen New Yorkiin.

Veskariosastolla loistaa niin ikään uudet miehet ikään kuin symbolina Rangersin uudesta tulemisesta. Joukkueen ilme on muuttunut nopealla tahdilla nuorekkaan raikkaaksi ja kun tulokset ovat vielä alkaneet seurata perässä, Gortonin voidaan katsoa onnistuneen työssään hyvin.

Lue myös:

Perheenlisäystä odottava Tuukka Rask pohtii uransa jatkoa – metallimusiikin ystävä sai alkuvuodesta lahjan, jonka pariin pääsee nyt useammin

Rinne varattiin NHL:ään 16 vuotta sitten viimeisten joukossa, nyt suomalaisten ykkösnimi on Lundell – tämän vuoden pelaajatarkkailu tapahtuu videoilta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat