Kommentti: NHL harkitsee jopa 24 joukkueen pudotuspelejä – idea on järjetön, koska sääli ei kuulu huippu-urheiluun

NHL haluaa yhä saada kaudelle päätöksen pelaamalla, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Winnipeg Montreal
Winnipeg ja Montreal kamppailivat pisteistä tammikuussa.Getty Images

NHL-seurojen omistajat sekä liigan johto pistivät konferenssipuhelun pystyyn maanantaina ensimmäistä kertaa sen jälkeen, kun koronaviruspandemia laittoi tarunhohtoisen jääkiekkoliigan tauolle yksitoista päivää aiemmin. Mukana oli myös tartuntatautien erikoisasiantuntija antamassa näkemyksensä pandemian viimeisistä käänteistä.

Eri tietojen mukaan mitään mullistavaa ei kuitenkaan tämän puhelun aikana tapahtunut – ja miksi olisikaan, kukaan ei edelleenkään tiedä, millaisella aikataululla koronaepidemian kanssa pelataan.

Yksi asia ei kuitenkaan tunnu muuttuneen: NHL haluaa epätoivoisesti kaudelle päätöksen pelaamalla.

Niinpä NHL rakentelee edelleen taustalla erilaisia palapelejä eri skenaarioiden varalle. Liigajohdon viimeisimmät ajatukset mukailevat pelaajayhdistyksen viime viikon ehdotusta. Nyt, kun heinäkuun lopun olympialaisetkin on siirretty, NHL tuntuu olevan yhä voimakkaammin avoin pelaamaan keskellä kesää.

Tai kääntäen: elo-syyskuussa lepää todennäköisesti NHL:n ainoa toivo saada kausi päätökseen pelaamalla, sillä aiemmin tuskin päästään pelaamaan ja pidemmälle kautta ei voi venyttää. Tärkeämpää kuin kuluvan kauden päätökseen saattaminen NHL:lle on nimittäin ehjä 82 ottelun kokonaisuus kaudella 2020–2021.

Mikäli niin onnellisesti kävisikin, että kautta päästäisiin jatkamaan kenties heinäkuun lopulla tai elokuun alussa, NHL-komissaari Gary Bettmanin päänsäryt eivät lopu siihen. Sen jälkeen pitäisi vielä päättää, miten pelejä jatketaan – pelataanko vielä runkosarjaa vai hypätäänkö suoraan pudotuspeleihin.

Tälle prosessille voi olla vaikea löytää onnellista loppua.

Toronto NHL
Getty Images

Jos NHL hyppää suoraan pudotuspeleihin, parranpärinää tulee riittämään riippumatta siitä, millaisella kaaviolla kevään huipennukseen lähdettäisiin. Pöydällä on tiettävästi ollut ainakin perinteinen 16 joukkueen kevättanssi, 20 joukkueen pudotuspelihuipennus ja jopa 24 joukkueen playoff-hekuma.

Etenkin viimeksi mainitussa 24 joukkueen pudotuspeleissä en itse näe tolkun häivää. Päällimmäinen ajatus tästä on (rahan)ahne epäurheilullinen mielistely kaikkia mahdollisia rajatapausjoukkueita kohtaan. Millä ihmeen perusteella pudotuspeleihin nostettaisiin idästä jo aikaa sitten kelkasta tippunut Montreal?

Samalla mukaan voitaisiin nostaa Canadiensin takaa Buffalo ja New Jersey – näillä molemmilla olisi rästiotteluiden kautta mahdollisuus nousta taulukossa Montrealin edelle. Lännessä Chicago ja Arizona ovat itse kaivaneet itsellensä kuopan, miksi joukkueet pitäisi nyt yhtäkkiä palkita pudotuspelipaikalla?

Jos pudotuspelejä olisi pakko poikkeustapauksessa laajentaa, kaksikymmentä joukkuetta kävisi järkeen paremmin. Toisaalta siinäkin itäisen konferenssin tilanne nousee esiin ongelmallisena. Miten ratkaista kisa idässä, missä kahdesta viimeisestä paikasta taistelee kolme (NY Islanders, NY Rangers, Florida) joukkuetta?

Vastaus kuuluu: pisteprosenteilla.

Itse olen perinteisen kuudentoista joukkueen systeemin kannalla. Joko runkosarjaa pelataan muutaman ottelun verran – esimerkiksi 73 otteluun – tai sitten iso tanssi lyödään päälle heti ja mukaan pääsevät voittoprosenttien mukaan molempien konferenssien kahdeksan parasta.

Gary Bettman kuvassa
NHL-komissaari Gary Bettmanilla riittää päänvaivaa.AOP

On selvää, että etenkin suoraan pudotuspeleihin hyppääminen saisi aikaan muutaman kitkerän purkauksen, mutta se kuuluu urheiluun. Noin 70 ottelua on NHL-kauden osalta pitkä otanta, joten jokaisella joukkueella on ollut mahdollisuus pelata itsensä hyviin asemiin.

Tilanne olisi toisenlainen, jos kausi olisi keskeytetty 25 ottelun kohdalla.

Perinteisessä maalissa liipaisimella olisivat idässä Columbus ja lännessä Winnipeg. Voittoprosenttien kautta Islanders kiilaisi ohi Columbuksen ja Vancouver ohi Winnipegin. Eikä se, että Winnipeg pelasi viime viikot erinomaisesti, ole argumentti pudotuspelipaikan puolesta.

Viimeksi kun tarkistin, runkosarjaottelun voitto oli kahden pisteen arvoinen loka- ja maaliskuussa.

Ei Winnipegin 6-3-1-saldo kymmenestä edellisestä ole yhtään sen arvokkaampi Vancouverin hirmuinen 14-3-veto joulu-helmikuussa. New York Islandersin pisteputki loka-marraskuussa ylsi peräti 17 ottelun mittaiseksi. Lokakuu tai maaliskuu, ottelut ovat yhtä arvokkaita. Voittoprosentti on tasapuolinen tapa ratkoa paremmuus tiukassa paikassa.

Ja kuten todettua: 70 ottelua on reilu otanta sekin. Kaikilla on ollut mahdollisuus.

Ymmärrän NHL:n epätoivon. Liiga yrittää tehdä kaikkensa paikatakseen koronapandemian aiheuttamia taloudellisia vahinkoja. Mitä enemmän joukkueita, sitä enemmän pelejä ja kassavirtaa. Etenkin, kun 24 joukkueen mallissa mukaan nousisi kaksi liigan suurta kassamagneettia Montreal ja Chicago sekä vieläpä molemmat New Yorkin porukat.

Urheilullisesti 24 pudotuspelit olisivat kuitenkin väärin.

St. Louis Blues
St. Louis Bluesin mestaruusviiri nousi kattoon lokakuussa. Nähtäväksi jää, saadaanko kuluvaa kautta pelattua loppuun.Getty Images

Sääli ei kuulu NHL:n kaltaiseen huippu-urheiluun. Esimerkiksi Montreal ei ole missään tapauksessa ansainnut paikkaa pudotuspeleissä. Canadiens ei olisi kirinyt ohi neljän joukkueen ja kuronut umpeen yhdessätoista ottelussa kymmenen pisteen etumatkaa. Montrealin yllättävä pudotuspelimenestys ei antaisi kovin hyvää kuvaa NHL:stä.

Ilmassa on siis monta palloa ennen kuin kiekko NHL:ssä putoaa jäähän, jos putoaa.

Eikä kassojen hirmuisesta kilinästä ole siltikään minkäänlaisia takeita. Kuten monin paikoin on muistutettu, käsillä oleva koronapandemia tekee rumaa jälkeä globaalille taloustilanteelle. Niin kovasti kuin ihmiset urheilua kaipaavatkin, saattaa olla, että moni työpaikkansa menettänyt tai muuten tiukoilla oleva jättäisi kalliin pudotuspelilipun ostamatta.

Jo runkosarjan aikana, jopa Kanadan puolella, seuroilla on ollut ajoittain vaikeuksia myydä saleja täyteen – eikä tuolloin ollut vielä tietoakaan sellaisesta talousahdingosta, johon nyt ollaan joutumassa.

Kuivin jaloin NHL-komisaari Gary Bettman ei siis tästä sopasta selviä siinäkään tapauksessa, että pelit jatkuisivat.

Lue myös:

Tuukka Rask ansaitsee parhaalle maalivahdille jaettavan Vezina-pystin – Yle Urheilu jakoi NHL:n runkosarjapalkinnot

Perheenlisäystä odottava Tuukka Rask pohtii uransa jatkoa – metallimusiikin ystävä sai alkuvuodesta lahjan, jonka pariin pääsee nyt useammin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat