Historiallinen päätös – olympialaisia ei ole koskaan aikaisemmin siirretty, vain sodat ovat estäneet kisojen järjestämisen

Olympialaisia ei järjestetty sotien takia vuosina 1916, 1940 ja 1944.

olympialaiset
olympiarenkaat
Getty Images

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach pääsivät tiistain puhelinpalaverissa yhteisymmärrykseen Tokion kisojen siirrosta vuodella kesään 2021.

Kisojen oli tarkoitus alkaa tänä vuonna 24. heinäkuuta ja päättyä 9. elokuuta.

Kisajärjestäjien ja Tokion kaupunginjohtajan mukaan tapahtuma järjestetään siirrosta huolimatta nimellä Tokio 2020.

Tokion kisojen siirtopäätöstä edelsi ankara painostus erityisesti länsimaista. Australia ja Kanada ennättivät jo ilmoittaa, etteivät ne lähetä joukkueita kisoihin, jos ne järjestetään alkuperäisessä aikataulussa. Britanniassa kaavailtiin samanlaista päätöstä.

Yhdysvaltain ja Saksan olympiajohto painostivat KOK:ta pikaiseen peruutuspäätökseen ja moittivat järjestön johtoa viivyttelystä, joka vaaransi kisoihin valmistautuneiden urheilijoiden terveyden.

Sodat estivät kisat 1916 ja kahtena vuonna 1940-luvulla

Kesäolympialaisia ei ole aiemmin siirretty, mutta vuoden 1916, 1940 ja 1944 kisat peruutettiin sotien takia.

Ensimmäinen maailmansota aiheutti Berliinin 1916 kisojen peruuntumisen. Toinen maailmansota esti kisojen järjestämisen 1940 ja 1944. Vuoden 1940 kisat oli myönnetty Helsingin järjestettäväksi ja 1944 kisat Lontooseen.

Ensimmäinen maailmansota ei vaikuttanut talvikisoihin, koska ensimmäiset talvikisat järjestettiin vasta 1924 Ranskan Chamonix'ssa. Toisen maailmansodan estämät kisat oli myönnetty 1940 Sapporoon ja 1944 Italian Cortina d'Ampezzoon.

Kesä- ja talvikisat järjestettiin saman vuoden aikana vuoteen 1992. Sen jälkeen kesäkisat ovat noudattaneet edelleen karkausvuosien neljän vuoden sykliä. Talvikisat on järjestetty vuodesta 1994 parillisina vuosina kesäkisojen välissä.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa teki jo aiemmin päätöksen ensi kesän EM-lopputurnauksen siirrosta kesään 2021. Yleisurheilussa kevään MM-hallikisat ja jääkiekon 2020 MM-kisat on peruttu.

Lue myös:

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat