Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Yhdellä jalkapallo-ottelulla saattoi olla valtava vaikutus Italian karmeaan koronatilanteeseen – kohtalokkaat uutiset alkoivat heti seuraavana päivänä

Italiassa asuva toimittaja Mitri Pakkanen kertoo runsas kuukausi sitten pelatun jalkapallon Mestarien liigan ottelun seurauksista.

jalkapallo
Hans Hateboer
Atalantan Hans Hateboer ottelussa Valenciaa vastaan 19. helmikuuta.Getty Images

MONZA. Serie A:ssa pelaavan Atalantan tähtihyökkääjä Papu Gómez sanoi asian kiertelemättä.

– Se tuntuu nyt kamalalta. Koronaepidemia oli vielä silloin piilossa ja stadionilla 120 000 asukkaan Bergamosta peräti 45 000 kannattajaa, argentiinalainen sanoi alkuviikolla.

Gómez, 32, viittasi Mestarien liigan ensimmäisen pudotuspelikierroksen otteluun Atalanta–Valencia, joka pelattiin Milanossa 19. helmikuuta. Kotijoukkueella ei ollut UEFA:n lupaa pelata omalla stadionillaan, mutta evakkopeliin San Sirolle saapui yli kolmasosa Bergamon asukasluvusta.

Myöhemmin "nollaotteluksi" nimettyä massatapahtumaa pidetään nyt Pohjois-Italian yhtenä pahimmista koronaviruksen levittäjistä. Paikan päällä oli myös tuhansia espanjalaiskannattajia Valencian alueelta. Atalantan riemukas 4–1-kotivoitto oli omiaan vain lisäämään italialaisten spontaania halailua.

Atalanta Valencia faneja
Atalantan fanit juhlivat Milanossa.Getty Images

Seuraavana päivänä eli 20. helmikuuta Codognon pikkukaupungissa noin 40 kilometriä Bergamosta etelään todettiin niin sanottu potilas yksi eli Italian ensimmäinen koronavirustartunta. Jo pari päivää myöhemmin osa Lombardian alueesta eristettiin. Bergamo ympäristöineen on nyt Italian kriittisintä epidemia-aluetta.

– Se pelipäivä saattoi vaikuttaa ihan oleellisesti tähän dramaattiseen nykytilanteeseen. Vaimoni paluumatka ottelusta kotiin kesti kolme tuntia, kun se yleensä veisi 40 minuuttia, Gómez jatkoi.

Bergamon pormestari Giorgio Gori myönsi tiistaina, että Mestarien liigan ottelu oli yksi alueen suuriin tartuntamääriin johtaneista syistä.

Tuntemattomat ihmiset kaulailivat toisiaan

Joukkueet pelasivat otteluparin toisen osan Valenciassa vielä 10. maaliskuuta – onneksi sentään ilman yleisöä. Sittemmin espanjalaisjoukkueessa on todettu useita tartuntatapauksia, mikä on luonnollisesti aiheuttanut pelkoa myös Atalantassa.

Riehakas tunnelma Milanon ruuhkametrossa ja stadionin ulkopuolella niin ennen ensimmäistä osaottelua kuin pelin jälkeen on jäänyt elävästi mieleen.

Tutut ja tuntemattomat nauttivat eurooppalaisesta futisjuhlasta kuin sillit purkissa, heittivät ”femmoja”, kaulailivat toisiaan, kierrättivät oluttölkkejä. Moni yski ja aivasteli. Tilannetta ei kuitenkaan osannut varsinaisesti pelätä.

Atalanta Valencia faneja
Fanit juhlivat Milanossa vielä runsas kuukausi sitten.Getty Images

Vaikka huolettoman jalkapalloillan todellista ja lopullista yhteyttä nykyiseen kriisitilanteeseen on mahdoton todistaa aukottomasti, sen hyvin todennäköiset jättiseuraukset vetävät hiljaiseksi – etenkin, kun tapahtuma tuli koettua paikan päällä. Useat asiantuntijat pitävät käytännössä varmana, että juuri se keskiviikko on suuri syy Bergamon ja Valencian pelottavaan nykytilanteeseen.

Ihmismieli on ihmeellinen mekanismi. Tuntuu kuin 19.2.2020 olisi päivämäärä jostain kaukaa menneisyydestä. Paljon on kuukaudessa ehtinyt tapahtua.

Kun naapurin iäkäs leskirouva soittaa näiden vaikeiden aikojen keskellä ovikelloa ja tarjoaa itse ja yksin tekemäänsä pizzaa, syntyy vahva tunne, että toivo elää.

Ja miksei eläisi, sillä – kuten urheilussa – nytkin on kyse yhteispelistä, yhteistyöstä, yhteisöllisyydestä, ymmärryksestä, kyvystä sietää mahdollista yksinoloa. Nämä ovat tällä hetkellä paras lääke virusta vastaan. Kunhan fyysiset turvavälit pidetään riittävän pitkinä.

Lue myös:

Lääkäri kertoo Italian koronaepidemian keskeltä: "Kuolleiden määrä on valtava" – Bergamon sairaala yrittää selvitä äärirajoilla

KOK:n jäsen Sari Essayah sanoo, että olympialaisten siirtäminen näyttää nyt hyvin todennäköiseltä – kertoo, miksi lopullinen päätös saattaa viedä vielä aikaa

Italian mahtiseura Juventuksessa jo kolmas koronavirustapaus – Myös Paulo Dybalalla tartunta

Yli kolmasosa Valencian jalkapallojoukkueesta saanut koronaviruksen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat