Puolet NBA- ja NHL-pelaajien virustartunnoista kumpuaa yhdestä hallista – Mitä "tautipesäkkeessä" tapahtui neljänä kriittisenä päivänä?

Los Angelesissa sijaitseva Staples Center toimii NBA-seurojen LA Lakersin ja LA Clippersin sekä NHL-seura Kingsin kotiareenana.

NBA
Staples Center, LA
Staples Center, LAGetty Images

Tämän hetken tiedon mukaan puolet NBA-koripallon ja NHL-jääkiekon Pohjois-Amerikan ammattilaissarjojen koronavirustartunnoista on lähtöisin legendaarisesta urheilupyhättö Staples Centerista.

Tiistaipäivänä 24.3. olevien tietojen pohjalta ainakin 14 NBA-pelaajalla ja kahdella NHL-pelaajalla on todettu koronavirus. Kahdeksan näistä tartunnoista on kytköksissä suoraan Staples Centeriin; neljä Brooklynin, kaksi LA Lakersin ja kaksi Ottawan pelaajaa on antanut positiivisen näytteen.

Staples Center toimii Los Angeles Lakersin, Los Angeles Clippersin ja Los Angeles Kingsin kotiareenana. Joukkueilla on omat, vakituiset pukukopit. Vierasjoukkueille on lisäksi omat pukuhuoneet.

Los Angeles Times -lehti selvitti, (siirryt toiseen palveluun) mitä paikallisessa jättihallissa oikein tapahtui kaikkein kriittisimpinä päivinä koronavirustaudin alkuvaiheessa 8.–11. maaliskuuta Kaliforniassa.

Maaliskuun 11. päivänä urheilu tyssäsi Yhdysvaltojen ammattilaissarjoissa monin paikoin, sillä virus oli jo ehtinyt pesiytyä muun muassa NBA-pukuhuoneisiin. Samana päivänä Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronaviruksen pandemiaksi.

Mutta mitä tapahtui ennen tätä Staples Centerin uumenissa?

NBA-lähetti tiedotteita koronaviruksesta

Esimerkiksi koripalloliiga NBA:ssa virustauti ei ollut pelaajien eikä yleisön mielessä vielä maaliskuun ensimmäisellä viikolla, vaikka maailmalla otsikot olivat pullollaan toinen toistaan huolestuttavampia uutisia.

NBA-sarjajohdolla oli tässä vaiheessa hälytyskellot alkaneet jo soida. NBA lähetti seuroille ja halleille ainakin kahdesti erityiskirjelmän, jossa se muistutti hygienian merkityksestä. Koripallosarjan päättäjät tivasivat hallimanagereilta enemmän siivoustyöntekijöitä, vessatilojen ja ovenkahvojen lisäputsausta sekä muita toimenpiteitä, joilla myös katsojien haluttiin kiinnittävän halleilla enemmän huomioita käsien pesemiseen.

Staples Center
Staples CenterGetty Images

Pelaajia kehotettiin välttämään kättelyitä ja lajiin kuuluvia, arkipäiväisiä high five -läpsyttelyjä katsojien kanssa sekä rajaamaan kaikki NBA-joukkueiden lähikontaktit minimiin. Lehdistöltä kiellettiin pääsy pukukoppeihin ja median haastattelut piti tehdä parin metrin etäisyydeltä pelaajiin ja valmentajiin.

Staples Center, jossa on vuositasolla 250 tapahtumaa, kasvatti erinäisiä puhdistustoimia heti maaliskuun alusta alkaen. Suurhallin palkkalistoilla on 1 700 osa-aikaista työntekijää, joista 85 osallistuu säännönmukaisesti otteluiden ja muiden tapahtumien jälkeisiin siivouksiin.

Halliin ja sen ulkopuolelle asennettiin ylimääräiset 120 käsidesipistettä yleisölle. Staples Centerin pomo vakuutti, että koronavirusuhka otettiin vakavasti alusta lähtien. Ovenkahvat, hissien painikkeet, liukuportaiden reunustat, ruoka- ja myyntipisteiden tilat putsattiin erityisen huolella. Myös joukkueiden viiteen eri pukuhuoneeseen ja yleisön kaikkiaan 48 ”lepotilaan” kiinnitettiin isosti huomiota. Hygieniasyistä sinne hankittiin uusia tavaroita ja varusteita.

NBA-matseissa halliin mahtuu noin 19 000 katsojaa ja NHL-peleihin yli 18 000. Staples Centerissä oli 39 erilaista tapahtumaa – muun muassa Kobe Bryantin muistotilaisuudet ja Grammy Awards-juhla - sen jälkeen, kun Yhdysvalloissa oli todettu ensimmäinen koronavirustartunta.

NBA:n huippumittelö Lakers-Clippers

Staples Centerin henkilöstö oli valmistautunut mahdollisimman huolella ennen 8. maaliskuuta käytyyn Lakers–Clippers-paikallisotteluun. Kaikkien NBA-pelaajien asenne ei ollut sen sijaan kohdillaan virusuhkaan, josta jaksettiin vääntää jopa vitsiä.

Clippersin pelaajat keskittyivät oleelliseen ja pitivät asianmukaisesti etäisyyttä faneihin, kun taas osa Lakersin koristähdistä nautti parrasvaloissa entiseen malliin. NBA:n supertähti Anthony Davis jaksoi pitää omaa show’taan ja läpsytteli käsiään muun muassa moneen otteeseen pelikavereiden LeBron Jamesin ja Avery Bradleyn kanssa siihen malliin, että joukkueen sisällä vitsailtiin jopa ”koronajätkistä”.

Staples Center, NBA-ottelu LA Lakers-Brooklyn Nets
Staples Center, NBA-ottelu LA Lakers-Brooklyn Nets Getty Images

Kaksi päivää myöhemmin, 10. päivä maaliskuuta Lakers isännöin tällä kertaa New Jersey Netsia. Silloin koronatartuntoja oli todettu maassa kaksikymmentä. Väkeä tungeksi, kylki kyljessä tavalliseen tapaan Staples Centeriin. Osa pysähtyi pesemään kädet ennen sisälle menoa, osa taas ei.

Tässä vaiheessa fanit eivät uskoneet millään siihen mahdollisuuteen, että NBA:ta voitaisiin pelata vaikka tyhjille katsomoille. Ilmassa oli kuitenkin jo vaaran merkit. Staples Center oli lisännyt esimerkiksi jokaiseen hallin 48 lepotilaan yhden ylimääräisen siivoojan, joka putsasi herkeämättä kaikkia pintoja ja tiloja.

Paikallisista ammattilaissarjoista NBA, NHL, MLB ja MLS olivat evänneet lehdistöltä pääsyn pelaajien pukukoppeihin ja haastatteluetäisyys piti olla pelaajiin pari metriä. Brooklyn Netsin päävalmentaja Jacque Vaughn julisti isoon ääneen, ettei ole huolissaan covid-19-viruksesta.

Lakers-Nets -ottelun haastattelut tehtiin ”vierailevan NHL-joukkueen” pukukoppitilassa, jossa seuraavana päivänä vieraili Ottawa Senators. Noin 30 istuinta oli sullottu täyteen median edustajia, joista osa seisoi seinävierustalla lähekkäin. Ottelun jälkeen Lakersin Danny Greeniltä kysyttiin, olivatko pelaajat muuttaneet tapojaan koronaviruksen takia.

– Jotkut ovat, osa taas ei. Minulle sillä ei ole mitään väliä, kirjoitan faneille yhä nimikirjoituksia ja moikkaan heitä tavallisesti, kommentoi Green lehdistölle.

NHL-matsissa yleisökato

NBA-kamppailun jälkeisenä päivänä, 11. maaliskuuta Staples Center laitettiin NHL-kuntoon. Los Angeles Kings kohtasi Ottawa Senatorsin. Golden State Warriors oli ehtinyt ilmoittaa tätä ennen pelaavansa NBA:ssa ottelun ilman katsojia. Presidentti Donald Trump oli evännyt yhdysvaltalaisilta matkustamisen Eurooppaan koronaviruksen takia.

Staples Center, LA Kingsin fani pesee käsiään matkalla halliin
Staples Center, LA Kingsin fani pesee käsiään matkalla halliinGetty Images

Samoihin aikoihin, kun Kings ja Senators aloittivat oman NHL-ottelunsa, niin NBA ilmoitti – tuntia ennen – lopettavansa sarjan toistaiseksi, Utah Jazzin pelaaja Rudy Gobert oli antanut positiivisen koronavirusnäytteen. Golden Staten ottelua ei lopulta edes pelattu.

Kingsin kotiotteluun oli saapunut paikalle ylivoimaisesti kauden pienin yleisömäärä 12 030 silmäparia. Jääkiekkopelin haastattelutilaisuus järjestettiin samassa tilassa, missä oli edellisiltana pitänyt majaa Brooklyn Nets.

Miksei Staples Centerin isännistä Clippersilla tai LA Kingsilla ole tiedossa yhtään tartuntaa? LA Lakersin testatuista pelaajista kahdella on löydetty covid-19-tauti. Tämän hetken tiedon mukaan hallissa työskennelleiden median edustajilta ei ole löydetty koronavirusta.

Vierailijajoukkueista (8.–11.3.) Brooklynilta on sen sijaan todettu neljä ja Ottawalta kaksi koronavirustapausta. NBA-seura Nets eikä NHL-seura Senators käyttäneet samoja tiloja Staples Centerissa. Heillä oli ainoastaan yhteinen kulkureitti hallilta bussiin sama. Yksi vaihtoehto on, että virus on voinut saada jalan sijaa bussimatkalla tai sitten lentokentällä.

Kahdeksan ammattilaispelaajan tartuntaa on vallitsevassa tilanteessa yksi pisara meressä. Silti se herättää kysymyksiä. Huolimatta Staples Centerin lukuisista varotoimenpiteistä, miten ihmeessä virus pääsi leviämään pelaajien keskuudessa? Se jäänee arvoitukseksi, eikä kysymykseen saada kaiketi vastausta. Varmaa on vain se, että viruksen voi välttää parhaiten pysymällä kotona.

Lue myös:

NBA:lla on kolme vaihtoehtoa: paras, huonoin ja kaikki siltä väliltä

Koronavirukseen sairastunut NBA-pelaaja: "Tämä ei ole vitsi"

Lähteet: Los Angeles Times

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat