Tämän vuoksi Tokion olympialaiset kannatti siirtää jo nyt – Suomen olympiakomitea varautui päätökseen hyvissä ajoin

Japanin pääministeri ja Kansainvälinen olympiakomitea ilmoittivat tiistaina, että Tokion olympialaiset siirretään kesälle 2021 maailmaa järisyttävän koronaviruspandemian vuoksi.

olympialaiset
TimoRitakallio
Suomen olympiakomitean hallituksen puheenjohtajan Timo Ritakallion mukaan Tokion olympialaisten siirtäminen vuodella oli viisas päätös.AOP

Suomen olympiakomitean hallituksen puheenjohtaja Timo Ritakallio ei ollut yllättynyt, että ensi kesän Tokion olympialaiset siirretään vuodella koronaviruspandemian vuoksi. Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bach pääsivät tiistain puhelinpalaverissa yhteisymmärrykseen Tokion kisojen siirrosta kesään 2021.

– Tässä tilanteessa, kun maailmanlaajuinen pandemia on käynnissä, tämä oli varmasti viisas päätös. On tärkeää, että se tehtiin aikaisessa vaiheessa. Urheilijoiden, katsojien ja olympialaisten henkilökunnan terveys ja turvallisuus on tärkeintä, Ritakallio toteaa Yle Urheilulle puhelimitse vain hetki suuren uutisen jälkeen.

Epävarmuus Tokion kesäolympialaisten järjestämisestä ensi kesänä on kiusannut urheilijoiden valmistautumista. Lisähuolta ovat tuoneet esimerkiksi urheilupaikkojen sulkeminen ja sitä kautta harjoitusten häiriintyminen. Eritysesti Ritakallion mielestä ratkaisu oli tärkeä tehdä hyvissä ajoin juuri urheilijoiden kannalta.

– Urheilijoiden valmistautuminen on ollut hankalaa pandemian tuomien vaikutusten takia. Nyt voidaan alkaa tehdä suunnitelmia uuden ajankohdan puitteissa.

Suomen olympiakomiteassa on osattu varautua olympialaisten siirtämiseen. Esimerkiksi varustekontin lähettämistä on viivästetty sen vuoksi, että tämänkaltaista päätöstä osattiin odottaa. Suomen maajoukkueen valmistelut kesäolympialaisia varten ovat mittavat.

– Nyt pysäytetään ne suunnitelmat, jotka on ajateltu tehdä. Toinen asia on sitten seurata, että mikä on uusi olympialaisten tarkka ajankohta ja miten karsintakisat järjestetään. Tulevina viikkoina on monenlaista asiaa, Ritakallio kertoo.

Olympialaisten siirtäminen aiheuttaa ylimääräisiä kustannuksia Suomen olympiakomitean kukkarolle. Tarkkaa summaa on kuitenkin tässä vaiheessa Ritakallion mukaan vaikea arvioida.

– On selvää, että tulee ylimääräisiä kustannuksia. Meillä on joitakin kustannuksia, mitä on tämän vuoden osalta kisoihin jo mietitty, ja mitkä joka tapauksessa kuluvat, vaikka kisat siirtyvät. Mutta turha ennakoida summia. Tähän liittyy myös se, miten kansainvälinen olympiakomitea osallistuu kustannuksiin eri maiden olympiakomiteoiden ylimääräisissä kuluissa.

Ritakallio ei usko, että ylimääräiset kulut vaarantaisivat mitään Suomen olympiakomitean perustehtävistä.

Lue myös:

Katso Ylen erikoislähetys: Tokion olympialaiset siirretty ensi vuodelle – mitä historiallinen päätös tarkoittaa?

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat

Historiallinen päätös – olympialaisia ei ole koskaan aikaisemmin siirretty, vain sodat ovat estäneet kisojen järjestämisen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat