Hyppää sisältöön

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä

Kristiina Mäkelälle olympialaisten siirtäminen vuodella ei tullut yllätyksenä.

Kuva: Jaakko Stenroos / AOP

Kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä ei yllättynyt Kansainvälisen olympiakomitean tiistaisesta päätöksestä siirtää Tokion kesäolympialaiset tulevalle vuodelle.

Tokion olympialaisiin matkalla ollut Mäkelä uskoo, että pystyy valmistautumaan uransa toisiin kesäkisoihin hyvin, vaikka tarkkaa ajankohtaa ei vielä ole tiedossa.

– Oikeastaan tässä on ollut vähän aikaa varautua, ettei päätös mikään totaalinen yllätys ole. Ehkä ensimmäiset ajatukset ovat, että minun motivaationi ja tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja, Mäkelä totesi Yle Urheilun haastattelussa.

– Arki jatkuu samanlaisena ja töitä tehdään huippu-urheilun eteen. Sitten kun kisat tulevat eteen, olen niihin valmis.

Orimattilan Jymyn riveistä maailmalle ponnistanut Mäkelä pitää KOK:n päätöstä täysin oikeana. Maailman olympiaurheilun kattojärjestö on jo ehtinyt saada kritiikkiä vitkastelustaan päätöksenteossa. Lähes kaikki muut merkittävät urheilutapahtumat on jo peruttu koronavirustilanteen takia.

– Maailma on suuressa mullistuksessa juuri nyt ja homma pitää vain saada kasaan. Yhden urheilutapahtuman siirtäminen on erittäin järkevää ja kuitenkin pientä tämän suuren asian edessä, Mäkelä toteaa.

Mäkelä kyennyt suoriutumaan arvokisoissa hyvällä tasolla. Rion olympialaisissa hän hyppäsi karsinnan viimeisellä hypyllään ennätyksensä ja ylsi loppukilpailuun. Vaikka Dohan MM-kisojen loppukilpailussa loikat jäivät alle 14 metrin, Mäkelä on yleensä virinnyt esittämään arvokisoissa kauden parastaan.

Suomalaisen kolmiloikan ylivoimainen ykkösnimi kieltää, että olisi huolissaan olympialaisten siirron mahdollisista vaikutuksista harjoitteluun ja vireeseen.

– Tähän hetkeen on turha murehtia mitään tulevasta, kun nähtävästi elämä menee päivä kerrallaan.

Harjoittelunsa Mäkelä on järjestänyt Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön tuella niin, että hän pääsee harjoittelemaan hallissa päivittäin. Lisäksi kolmiloikkaaja pääsee kurittamaan rautaa toisen olympiaurheilijan, painonnostaja Anni Vuohijoen salilla.

Arjen täyttää harjoittelun lisäksi opiskelu, tällä hetkellä luonnollisesti etäyhteyden varassa.

– Huippu-urheilussa tulee usein jos jonkinlaisia haasteita ja esteitä. Siihen on tottunut, että niitä pitää ratkoa. Mitä nopeammin pystyy tekemään laadukkaita ratkaisuja, niin sitä parempi, Mäkelä kuittaa.

Lue myös:

Juttua korjattu 24.3.2020 klo 16.54: Kristiina Mäkelä ei ole tehnyt olympialaisten tulosrajaa.

.
.