Hyppää sisältöön

Myös paralympialaiset siirtyvät vuodella – Leo-Pekka Tähti on nähnyt koronavirustilanteen vakavuuden läheltä ja helpottui päätöksestä: "Olen tosi tyytyväinen"

Ratakelaaja Leo-Pekka Tähden viimeiset paralympialaiset siirtyivät vuodella.

Leo-Pekka Tähti parayleisurheilun MM-kisoissa Dubaissa viime talvena. Kuva: Getty Images

Tokion olympialaisten tavoin myös paralympiaiset siirtyvät vuoteen 2021 koronavirustilanteen vuoksi. Kansainvälinen paralympiakomitea IPC tiedotti (siirryt toiseen palveluun) asiasta tiistaina.

Yle Urheilun tavoittaman ratakelaajan Leo-Pekka Tähden ensireaktio kisojen siirtymisestä oli helpottunut. Tähti on ollut viime viikot karanteenissa Espanjassa ja nähnyt läheltä, kuinka vakava tilanne on.

– Kyse oli lähinnä siitä, milloin virallinen päätös tulee. Olen tosi tyytyväinen tähän päätökseen, toteaa Yle Urheilulle.

Viisinkertainen paralympiavoittaja Tähti, 36, on aiemmin ilmoittanut, että Tokion paralympialaiset jäävät uran viimeiseksi. Kisojen siirtymisellä ei ole asiaan vaikutusta.

– Tokio on ilman muuta seuraava huippuhetki omalla urheilu-uralla. Kaikki harjoittelu on tähdännyt Tokioon, eikä siirto vuodella eteenpäin omaa tekemistäni muuta. Varmasti motivaatio pysyy. Viime viikot ovat olleet niin sekavaa aikaa, että Tokiota on tullut ajateltua aika vähän, Tähti sanoo.

– Kun koronavirustilanne saadaan helpottumaan maailmanlaajuisesti, niin sitten voidaan alkaa täysipainoisesti valmistautumaan ensi vuoteen.

Leo-Pekka Tähti Pekingin paralympialaisissa vuonna 2008. Kuva: EPA

Tähti tavoittelee Tokiosta peräti viidennettä perättäistä kultamitalia sadalta metriltä. Hän ei koe, että kisojen siirtäminen aiheuttaisi henkisesti takapakkia uran jatkumisen suhteen.

– Jos tämä loppuisi tähän näin, niin se ei olisi arvoisensa loppu omalle uralleni. Ilman muuta on itsestäänselvää, että ura jatkuu ainakin sinne asti, kun Tokion kisat on. Muutama viikko sitten sanoin valmentajalle, että varmasti jatkan, vaikka kisat siirtyisivät kahdellakin vuodella, Tähti kertoo.

Tähti ei usko, että kisojen siirtyminen aihettaa harjoitteluun kovinkaan suuria muutoksia. Tällä hetkellä harjoittelu on kotikaranteenissa poikkeavaa. Tuleva kesä on suuri mysteeri, sillä kisakalenterista ei ole tietoa.

– Nyt voi ottaa henkisesti paljon helpommin, ja kotona voidaan tehdä kaikki voitava. Kesä menee täysin uusiksi, jos kunnon kisoja ei ole. Positiivisena asiana nyt on paljon aikaa valmistautua. Koronavirus pitää saada aisoihin ja sitten rakentaa kunto kohti Tokiota.

Lue myös: