Mahdollistaako lakimuutos urheiluseuroille pelaajien lomauttamisen? Lomautetulla pelaajalla olisi oikeus purkaa sopimus välittömästi

Jääkiekon liigaseuroista ainakin SaiPa, JYP, Lukko ja Pelicans ovat päättäneet yt-neuvotteluiden aloittamisesta.

Jääkiekon miesten SM-liiga
JYP jublar efter mål.
JYP julkistaa ensi kauden joukkueen rungon lähiaikoina.Vesa Pöppönen / AOP

Jääkiekon pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela toppuuttelee korona-ahdingossa olevien seurojen mahdollisia pelaajien lomauttamisaikeita.

Jääkiekkoilijoiden työsuhteet ovat määräaikaisia, eikä määräaikaisten työntekijöiden lomauttamisen mahdollistava lainsäädäntö ole vielä voimassa.

Saarela sanoo, että mikäli lakimuutos (siirryt toiseen palveluun) tulee voimaan, ei ole itsestään selvää ulottuuko se myös urheilijoihin.

– Jos joku seura lähtisi lomauttamaan pelaajia, niin silloin lomautettavilla pelaajilla olisi välittömästi oikeus purkaa sopimus.

JYPin urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen pitää hyvin mahdollisena, että jos yt-neuvotteluja käyvissä liigaseuroissa lomautettaisiin pelaajia, niin osa lomautetuista pelaajista irtisanoisi sopimuksen ja vaihtaisi seuraa.

Pelaajien etuja ajava Saarela arvioi, että tämänhetkisten tietojen mukaan laki voisi tulla eduskunnan käsittelyyn aikaisintaan ensi viikon loppupuolella.

Lomautukset voimaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen

Jarmo Saarela laskee, että jos lakimuutos tehtäisiin esimerkiksi perjantaina 3. huhtikuuta, niin sitä seuraisi viideksi päiväksi lyhennetty yt-neuvotteluaika. Sen jälkeen pelaajille on ilmoitettava lomautuksista viiden päivän varoajalla.

– Lomautukset voisivat siis astua voimaan aikaisintaan pääsiäisen jälkeen, Saarela sanoo.

Saarela toivoo, että seurat eivät lähtisi ainakaan ennenaikaisesti tekemään lomautusilmoituksia eikä -päätöksiä.

– Se aiheuttaisi vain turhia juridisia kiistoja.

Saarela kyseenalaistaa ylipäätään jääkiekon SM-liigapelaajien lomauttamisen. Hän kertoo jokaisen liigapelaajan olevan tällä hetkellä yleissopimuksen mukaisella harjoitteluvapaalla 13.4. asti.

– Merkityksellistä jääkiekkoilijoiden kohdalla on se, että työnteko ei ole estynyt. Liigapelaajat voivat harjoitella lähes samalla tavalla kuin muinakin keväinä.

Lomauttaminen äärimmäisenä keinona

Koronavirustilanne on pistänyt urheiluseuratkin ennennäkemättömän tilanteen eteen. Jääkiekon liigaseuroista ainakin SaiPa, JYP, Lukko ja Pelicans ovat päättäneet yt-neuvotteluiden aloittamisesta.

JYP päätti yt-neuvotteluiden aloittamisesta viime viikolla. Urheilutoimenjohtaja Mikko Viitanen sanoo pelaajien lomauttamisen olevan äärimmäinen keino, mutta yksi vaihtoehto muiden joukossa.

– Sitä käytetään ainoastaan siinä tapauksessa, että seuraa ei muuten saada pidettyä pystyssä.

Entisenä pelaajana Viitasen mielestä pelaajien lomauttaminen on myös arvokysymys. Poikkeuksellisessa tilanteessa seurat joutuvat nyt pohtimaan onko pelaajille mahdollista maksaa sopimuksen mukaista palkkaa vai halutaanko seura pitää pystyssä.

– Lähtökohtaisesti olen sitä mieltä, että sovituista asioista pidetään kiinni.

Pudotuspelien peruuntumisesta miljoonien eurojen tappiot

Jääkiekon SM-liigan pudotuspelien peruuntuminen aiheutti seuroille miljoonien eurojen tappiot. Liigaseuroissa pelaajien palkat muodostavat suurimman kuluerän.

Tiukassa taloudellisessa tilanteessa olevat seurat joutuvat pohtimaan toimintansa jatkuvuutta. Viitanen kertoo JYPin julkistavan ensi kauden joukkueen rungon lähiaikoina. Seuran tavoitteena on pelata liigakiekkoa jatkossakin.

– Seuroille on iso mietinnän paikka, miten tässä poikkeustilassa selvitään, Viitanen sanoo.

Lue myös:

Liiga-SaiPa aloittaa yt-neuvottelut – varautuu lomautuksiin ja irtisanomisiin

Rauman Lukko suunnittelee henkilöstön lomautuksia – ei koske kiekkoilijoita

Pelicans aloittaa yt-neuvottelut – jopa irtisanomiset mahdollisia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat