"Olympialaiset eivät liity toimeentulooni mitenkään" – suomalaispyöräilyn ykkösnimi lensi Barcelonasta karanteeniin ja toivoo, ettei joudu ulkonaliikkumiskieltoon

Lotta Henttala seuraa olympialaisten siirtämisen uutisointia karanteenista. Maantiepyöräilyn ammattilaiselle oma talli ja sponsorit ovat huomattavasti tärkeämpi tulon lähde kuin Tokion kesäkisat.

Tokio 2020
Lotta Lepistö
Lotta Henttala palasi miehensä Joonaksen kanssa Barcelonasta Suomeen viime viikolla.AOP/Jarno Kuusinen

Maantiepyöräilijä Lotta Henttala oli vielä viikko sitten seuraamassa koronaviruksen tuhoisia vaikutuksia eteläiseen Eurooppaan hyvin läheltä. Henttala lensi Barcelonasta Suomeen viime viikolla, kun normaali harjoitteleminen oli käynyt ulkonaliikkumiskiellon takia mahdottomaksi ja maan yleinen tilanne synkistynyt huomattavasti.

Siksi Kansainvälisen olympiakomitean tiistainen päätös siirtää Tokion olympialaisia vuodella eteenpäin, oli Henttalalle tervellut.

– Mielestäni on hyvä asia, että viimeinkin päätettiin, että kisat kannattaa siirtää. On hyvä, että päätös on tehty ja jossittelu siirtämisen suhteen voidaan lopettaa, Henttala totesi Yle Urheilulle.

– Viime päivinä muut maat ovat sanoneet, etteivät lähde kisoihin ollenkaan, niin ehkä se herätti isäntämaan siinä samalla.

Henttalan mukaan arki karanteenissa on sujunut olosuhteisiin nähden hyvin. Harjoittelu yhdessä aviomiehen ja omalla tahollaan ammattilaisuraa tekevän Joonas Henttalan kanssa sujuu lähes normaaliin tapaan.

Sukulaisten ja ystävien ruokakauppa-apu on tarpeen.

– Olemme voineet treenata ulkona normaalisti, mikä on kiva juttu, koska Espanjassa ulkonaliikkumiskieltoa jatkettiin. Se olisi varmaan aika rankka kokemus, että kuukauden on neljän seinän sisällä, Henttala pohtii.

– Tämähän ei ihan hirveästi eroa perustreeniarjesta. Kaupassa ei voi käydä. Sen verran otetaan tosissaan, että jos joku virus on, niin sitä ei ainakaan lähdetä levittämään.

Henttala nimettiin Tokion kisajoukkueeseen jo joulukuussa. Pyöräilijä ehti jo kisata Riossa nelisen vuotta aiemmin. Vaikka suurelle yleiselle olympialaiset ovat massiivinen tapahtuma, Henttalan lajissa rahallinen merkitys on pieni.

– Minullehan olympialaiset eivät liity toimeentuloon mitenkään. Tiimi maksaa minulle palkkaa, ajan olympialaiset tai en, Henttala toteaa.

Luonnollisesti koronaviruksen aiheuttama taloudellinen taantuma tulee olemaan todella voimakas. Henttalan mukaan tallin sponsoreista on pyritty pitämään huolta.

– Totta kai yritetään pitää sponsorit tyytyväisinä ja edelleen treenataan. Olemme ikään kuin uudestaan offseasonilla.

Henttala tekee töitä Trek-Segafredon riveissä ja kausi ehdittiin käynnistää tammikuussa Australiassa, jota riivasivat historiallisen laajat maastopalot.

Vielä maaliskuussa Henttala kisasi Belgiassa. Tämän jälkeen pyöräilykausi on muun urheilun tavoin joutunut toistaiseksi katkolle.

– Belgiassa vielä mietittiin, mihin tämä koko homma saattaa eskaloitua. En uskonut vielä silloin, että koko kausi perutaan, mutta sitten meni Italia kiinni. Ja Suomi tulee pikku hiljaa perässä, Henttala sanoo.

– Toivottavasti täällä ei tarvitsisi mennä siihen, että joudutaan rajoittamaan ihmisten liikkumista ulkonaliikkumiskiellolla.

Varsinaista kauden jatkoa tai seuraavaa kilpailua Henttala ei jaksa murehtia.

– Nyt ei voi kuin miettiä sillä tavalla, että tässä on niin monen ihmisen henki vaarassa, että tämä pitää vain saada rauhoittumaan. Sitten mietitään näitä urheiluharrastuksia, kun aika on.

Lue myös:

Katso Ylen erikoislähetys: Tokion olympialaiset siirretty ensi vuodelle – mitä historiallinen päätös tarkoittaa?

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat

Tämän vuoksi Tokion olympialaiset kannatti siirtää jo nyt – Suomen olympiakomitea varautui päätökseen hyvissä ajoin

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä

Tieto olympialaisten siirtymisestä sai Matti Mattssonin mietteliääksi: "Olisi tyhmää jättää leikki tässä kohtaa kesken"

Suomalainen olympiavoittaja kuuli Tokion kesäkisojen siirtymisestä Yle Urheilulta – yllättyi kisojen uudesta ajankohdasta

Myös paralympialaiset siirtyvät vuodella – Leo-Pekka Tähti on nähnyt koronavirustilanteen vakavuuden läheltä ja helpottui päätöksestä: "Olen tosi tyytyväinen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat