1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Suomen mitalisuosikki on ensi vuonna liian vanha olympialaisiin – on silti mahdollista, että hän pääsee taistelemaan kultamitalista

Mira Potkonen täyttää 40 vuotta marraskuussa, mikä on olympiatyylin nyrkkeilyssä urheilijoiden yläikäraja.

Mira Potkosen oli tarkoitus päättää arvokisauransa Tokion olympialaisiin ensi kesänä. Kuva: AOP

Japanin pääministeri Shinzo Abe ja Kansainvälinen olympiakomitea KOK ilmoittivat tiistaina, että Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021.

Samalla heräsi kysymys siitä, voiko marraskuussa 40 vuotta täyttävä Mira Potkonen otella ollenkaan olympialaisissa, sillä olympiatyylin nyrkkeilyssä urheilijoiden yläikaraja on ollut 40 vuotta.

Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo Yle Urheilulle, että Suomen urheilijakomission edustaja Emma Terho on tiedustellut Potkosen osallistumisoikeutta alustavasti olympiakomitealta.

− Tässä on tietysti se tilanne, että se sääntö on Kansainvälisen nyrkkeilyliiton sääntö. Nyt olympianyrkkeilyä ei käydä heidän allaan, vaan ne on tuotu KOK:n alle, jonne tätä sääntöä ei ole sinällään kirjattu, Lehtimäki sanoo Yle Urheilulle.

− Tietysti näihin yksilöllisiin asioihin ei ole vielä vedenpitäviä vastauksia ole, mutta alun perin on saatu sellainen tieto, että menemme 2020 tilanteen mukaisesti, jolloin Miran osallistuminen ei ole vaakalaudalla.

Lehtimäki kuitenkin sanoo, että Potkosen osallistuminen on Suomelle jäsenmaana ykkösasia. Siksi Suomi haluaa vaikuttaa tilanteeseen ja pyrkii pitämään huolen siitä, että Potkonen saa nyrkkeillä.

− Me emme lähde tässä kohtaa spekuloimaan, mutta uskomme että Miralla on mahdollisuus karsia Tokion paikasta, vaikka olympialaiset käydäänkin kesällä 2021. Jatkamme harjoittelua ja keskitymme laatimaan uudet suunnitelmat sen mukaan, minne ajankohtaan karsintakilpailut siirtyvät, Potkosen valmentaja Maarit Teuronen kommentoi tiedotteessa.

Olympialaisten karsintasysteemi mennee täysin uusiksi

Tokion olympialaisten siirtäminen on ollut viime päivinä iso puhenaihe, kun useat eri tahot vaativat kisojen lykkäämistä.

Lehtimäki sai tietää virallisesti olympialaisten siirtämisestä joitakin tunteja sitten.

− Kun on näin isoa asia kyseessä, niin siellä aina jonkinlaista vuotamista tulee, kun asioita valmistellaan. Tihkuvaa tietoa oli paljonkin olemassa, mutta virallinen tieto tuli tänään.

Mika Lehtimäen mukaan Mira Potkosen osallistuminen olympialaisiin on Suomelle ykkösasia. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Toistaiseksi yhteensä seitsemän suomalaista on varmistanut paikkansa Tokion olympialaisiin. Vielä ei ole kuitenkaan täysin varmaa, että olympiapaikan jo lunastaneet urheilijat saisivat pitää kisapaikkansa.

− Siitä ei ole tullut virallista tietoa ja näitä tietoja odotamme järjestelytoimikunnalta. Tietysti loogisesti he ovat nämä karsinnat asianmukaisesti käyneet ja paikan karsintasysteemin mukaan ansainneet. Olisi loogista jatkaa tästä tilanteesta, johon urheilu keskeytyi pandemian vuoksi.

Koronavirus on perunut monia urheilutapahtumia, myös olympiakarsintoja. Lehtimäki arvelee, että olympiapaikkojen lunastaminen siirtyy todennäköisesti keväälle 2021.

− Se olisi loogista, mutta mitään virallisia päätöksiä ei ole, ja niitä odotellaan.

Toisille hyvä, toisille huono päätös

Olympialaisiin valmistautuvien urheilijoiden näkökulmasta olympialaisten siirtäminen saattaa olla helpotus, sillä urheilijat ovat joutuneet perumaan harjoitusleirejään ja muokkaamaan harjoitteluaan koronaviruksen vuoksi.

Lehtimäki sanookin, että kisojen siirtäminen voi olla hankalampi asia niille urheilijoille, joille Tokion olympialaiset on urheilu-uran viimeiset kilpailut.

− Toisaalta taas nuori huipulle nouseva urheilija saa vuoden aikaa kehittyä ja pärjätä itse kisoissa.

− Tietysti isossa kuvassa jos kilpailut olisi järjestetty heinäkuussa, niin silloin urheilijoiden, muihin kisoihin osallistuvien tai yleisön terveyttää ei olisi pystytty takaamaan täydellisesti. Tämä on varmasti urheilijoidenkin mielestä oikea ja perusteltu ratkaisu.

Suomen Olympiakomitea on tehnyt koronavirustailanteessa yhteistyötä eri kaupunkien kanssa, jotta urheilijat pystyivät pitämään kunnostaan huolta olympialaisia ajatellen. Lehtimäki sanookin, että nyt suurin osa urheilijoista pääsee hengähtämään ja huolehtimaan myös omasta terveydestä.

− Tietysti meillä on vielä yleisurheilijoita, joilla on epätietoisuutta elokuussa järjestettävien EM-kisojen suhteen. Niiden suhteen ei ole tehty päätöksiä, Lehtimäki sanoo.

Onko Tokion olympialaisten siirtäminen mielestäsi helpotus suomalaisille urheilijoille, kun ei tarvitse miettiä, miten saa huippukunnon uran odotetuimpiin kisoihin?

− Epätietoisuus ei ole koskaan hyvä asia, vaikka urheilija joutuu moniin asioihin ja tilanteisiin sopeutumaan. Sanoisin, että tämä on varmasti helpottavaa, kun ei tarvitse arvailla, mitä tulee tapahtumaan. Urheilija voi nyt keskittää sen valmentautumisen, kun maali on tiedossa, Lehtimäki sanoo.

Lue myös:

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat

Katso Ylen erikoislähetys: Tokion olympialaiset siirretty ensi vuodelle – mitä historiallinen päätös tarkoittaa?

Suomalainen olympiavoittaja kuuli Tokion kesäkisojen siirtymisestä Yle Urheilulta – yllättyi kisojen uudesta ajankohdasta

Tämän vuoksi Tokion olympialaiset kannatti siirtää jo nyt – Suomen olympiakomitea varautui päätökseen hyvissä ajoin

Historiallinen päätös – olympialaisia ei ole koskaan aikaisemmin siirretty, vain sodat ovat estäneet kisojen järjestämisen

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä