Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Suomalaiset keihäsmiehet pitivät oikeana ratkaisuna Tokion olympialaisten siirtämistä vuodella.

urheilu
Antti Ruuskanen
Antti Ruuskanen päättää uransa jatkosta syksyllä.AOP/Jesse Karjainen

Jokakesäinen puheenaihe, suomalaisten keihäsvalinnat arvokisoihin, saattaa jäädä tänä vuonna kokonaan käymättä. Tokion olympialaiset siirrettiin vuodella eteenpäin, eikä yleisurheilun EM-kisojen järjestäminen elokuun lopussa Pariisissa näytä juuri paremmalta.

Lontoon olympialaisista 2012 hopeaa saanut Antti Ruuskanen piti Kansainvälisen olympiakomitean päätöstä oikeana. Se jätti kuitenkin haikean tunteen, koska Ruuskanen oli tähdännyt harjoittelunsa vuoteen 2020 Rion olympialaisista asti.

– Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet. Tänä vuonna ovat vielä yhteistyökumppanit mukana ja vuosi saadaan runtattua hyvin läpi. En tiedä, onko kisoja koko kesänä, ja se tuo kysymysmerkin tuleviin olympialaisiin, Ruuskanen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Kesällä 2021 Ruuskanen on 37-vuotias. Kello siis tikittää jo keihäänheittäjän uralla sitä tahtia, että uran jatkosta päätetään syksyllä. Siitä olisi Ruuskasen mukaan päätetty joka tapauksessa, vaikka Tokiossa olisi kisattu tänä vuonna.

– Kyllähän se rippikuva on rypistynyt. Uran jatko ei ole vaakalaudalla, mutta savolaisittain voisi sanoa, että voi olla tai voi olla olematta. Lopulliset päätökset siihen, lähdenkö vielä yhteen kauteen, tehdään syksyllä.

Viime kesä oli Ruuskaselle pettymys, vaikka keihäs lensi parhaimmillaan päälle 85 metrin. Syksynä leikattu polvi on nyt kunnossa ja muutenkin mies on ollut terve.

– Nyt harjoitellaan siihen malliin, että kilpaillaan kesällä ja tehdään kova tulos.

Helanderille päätös helpotus, Kuusela harjoittelee parvekkeella

Myös Oliver Helander ja Toni Kuusela saavat nyt virittää kuntohuippuaan vuoden pidemmälle. Olkapääleikkauksesta toipuvaa Helanderia päätös rauhoitti.

– En tiedä, voiko sanoa, että tämä oli helpotus. Mutta ei se ainakaan huono juttu ollut, Helander sanoo puhelimessa Yle Urheilulle.

Lähes 87 metriä viime kaudella tempaissut raaseporilainen kertoo, että olkapää ei ole vielä täydessä kunnossa.

– Minulla on nyt enemmän aikaa kuntouttaa olkapäätäni, eikä siitä tarvitse stressata. Se paranee hitaasti, mutta varmasti. Sataprosenttisessa kunnossa se ei vielä ole.

Oliver Helander
Oliver Helanderin olkapäälle tehtiin operaatio alkuvuonna.Tomi Hänninen

Hyvävireinen Toni Kuusela on jo ehtinyt räväyttää päälle 80 metrisen tällä kaudella Etelä-Afrikassa. Kuusela kertoo, että KOK:n päätös oli odotettu.

– Ei oikeastaan tule mietittyä mitään negatiivista sen suhteen. Nyt on sitten vuosi aikaa taas kehittyä lisää, Kuusela kertoo Yle Urheilulle.

Kuuselan tavoitteena on tällä kaudella rikkoa olympiaraja eli kiskaista päälle 85 metrin, vaikka kisakalenteri saattaa näyttää koko kesän tyhjää.

– Tässä vaiheessa on turha lähteä muuttamaan mitään, vaan vuosisuunnitelman mukaan mennään. Jos en pääse ollenkaan kisaamaan, niin sitten tulee muutoksia.

Toni Kuusela debytoi Timanttiliigassa Monacossa 12. heinäkuuta.
Toni Kuuselan ennätys on viime kaudelta 83.40.imago sportfotodienst / All Over Press

Etelä-Afrikan leiriltä vastikään palannut Kuusela sanoo, että alkukauden hyvien tulosten takana on parantunut juoksuvauhti. Nyt mies on kuitenkin karanteenissa kotonaan Seinäjoella.

– Minulla on yllättävän iso terassi, ja siinä mahtuu vaikka käsillä kävelemään. Olen myös tehnyt kyykkyjä telkkaria katsoessa, Kuusela naurahtaa.

Lue myös:

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä

Historiallinen päätös – olympialaisia ei ole koskaan aikaisemmin siirretty, vain sodat ovat estäneet kisojen järjestämisen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat