Hyppää sisältöön

Useampi suomalaisurheilija hyötyy merkittävästi Tokion olympialaisten siirtämisestä – mahdollisuudet menestyä ovat vuoden päästä entistä paremmat

Nuoret urheilijat saavat lisää aikaa kehittyä, kun Tokion olympialaiset siirtyvät kesään 2021.

Kestävyysjuoksija Topi Raitanen rikkoi olympiarajan 3 000 metrin esteissä jo viime kesänä. Kuva: AOP

Tiistaina tehtiin historiallinen päätös, kun Tokion kesäolympialaiset siirrettiin vuodella koronaviruspandemian vuoksi. Kisat aiotaan pitää vuonna 2021.

Epävarma tilanne kisojen aikataulussa järjestämisen kannalta väreili ilmassa pitkään. Moni urheilija otti virallisen päätöksen vastaan helpotuksena. Joillekin olympialaisten siirto oli urheilullisesti jopa hyvä asia.

Yksi heistä on 24-vuotias kestävyysjuoksija Topi Raitanen.

– Minulle se on parempi, että saan vuoden lisää aikaa treenata ja kehittyä. Olen mennyt joka vuosi hyvin eteenpäin ja nyt saan ekstravuoden. Parhaimmillani haluan olla vasta Pariisin olympialaisissa 2024, Raitanen pohtii.

Raitanen on alittanut Tokion olympialaisiin vaadittavan tulosrajan 3 000 metrin estejuoksussa. Kesän suurimpien arvokisojen siirtäminen ei hetkauttanut.

– Ei se tähän päivään vaikuta, ura jatkuu vielä useamman vuoden ja yhden kesän kisat eivät vaikuta siihen. Treenit jatkuvat ja toivottavasti päästään Tokioon vuonna 2021.

Raitanen ei huoli myöskään siitä, jos kisojen siirtämisen vuoksi hänen juoksemansa olympiaraja ei olisi enää ensi kesän kisoissa voimassa.

– Ei rajan alittaminen tule olemaan vaikeus tänäkään vuonna. Sen rikkominen ei ole sen suurempi asia, Raitanen toteaa.

Koronavirustilanne on vaikuttanut Raitasen harjoitteluun ainoastaan ulkomaan leirien peruuntumisena.

– Jyväskylässä paikat on järjestetty hyvin ja harjoittelen paljon ulkona. Vuoristoleirit ja kansainvälinen harjoitusseura jäävät nyt vain väliin.

Maria Huntington koki viime vuonna epäonnea Dohan MM-kisoissa, kun hän joutui keskeyttämään kilpailun ennen toista ottelupäivää. Kuva: EPA

"Pystyn mahdollisesti taistelemaan jopa kärkisijoista"

Seitsenottelija Maria Huntington otti Tokion olympialaisten siirtämisen vastaan helpottuneena.

– Olisi hullua, jos kisoja ei olisi siirretty. Tätä ounasteltiin niin pitkään, joten olen ehkä jopa motivoituneempi nyt, kun on tietty päivämäärä, jota kohden mennään, Huntington toteaa.

Huntingtonin, 23, viime kesä oli erinomainen. Hän rikkoi ensimmäistä kertaa urallaan 6000 pisteen rajan seitsenottelussa. Tamperelaisurheilija myöntää, että menestysmahdollisuudet kasvavat hänen kohdallaan olympialaisten siirron myötä.

– Tänä vuonna pääsy olympialaisiin olisi ollut kova juttu ja sieltä tavoitteena olisi silloin ehkä ollut pistesija. Ensi vuonna tavoite on ehdottomasti pistesija ja ehkä jopa parempikin sijoitus. Vuosi aikaa kehittyä, niin pystyn mahdollisesti taistelemaan jopa kärkisijoista, Huntington sanoo.

Myös Huntington on päässyt harjoittelemaan lähes normaalisti. Vaikka hänen yleensä käyttämänsä harjoitushalli Tampereella on suljettuna, on olympialaisiin tavoitteleville urheilijoille löytynyt toinen mahdollinen paikka sisäharjoitteluun. Muuten ajatukset ovat olleet aika ajoin muualla

– Mieliala on ollut vaihteleva. Tämä tilanne vaikuttaa puolisooni ja perheeseeni. Huoli myös siitä, että ovatko läheiset kunnossa, on kova, Huntington pohtii tilannetta.

Ari-Pekka Liukkosen riesana ovat olleet selkävaivat. Kuva: Vesa Pöppönen/AOP

"Ari-Pekalla on vielä aikaa"

Nuorille urheilijoille olympialaisten siirtäminen tuo lisää aikaa kehittyä, mutta hyötyä kisojen siirtämisestä voi olla kokeneemmillekin urheilijoille. Uimari Ari-Pekka Liukkonen, 31, on kärsinyt viime aikoina selkävaivoista.

– Kunnon puolesta tämä on hyvä Ari-Pekalle, jolla on ollut selkäongelmia. Heinä-elokuun olympialaiset olisivat tulleet liian nopeasti. Tämä antaa nyt lisää peliaikaa selän suhteen, kertoo Liukkosen valmentaja Marko Malvela.

Malvela uskoo suojattinsa menestysmahdollisuuksiin kesän 2021 olympialaisissa. Esimerkkejä reilusti yli 30-vuotiaista olympiamitalisteistakin löytyy.

– Ari-Pekalla on vielä aikaa, Malvela toteaa.

Myös Mimosa Jallowia valmentava Malvela näkee muitakin positiivisia puolia olympialaisten siirtämisessä.

– Kaikessa karmeudessaan tämä tilanne antaa urheilijoille aikaa hengähtää yhä kiihtyvässä urheilusyklissä ja antaa aikaa ajatella, että mikä on elämässä oikeasti tärkeää.

Lue myös:

Suomen mitalisuosikki on ensi vuonna liian vanha olympialaisiin – on silti mahdollista, että hän pääsee taistelemaan kultamitalista

Suomalainen olympiavoittaja kuuli Tokion kesäkisojen siirtymisestä Yle Urheilulta – yllättyi kisojen uudesta ajankohdasta

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä

Tieto olympialaisten siirtymisestä sai Matti Mattssonin mietteliääksi: "Olisi tyhmää jättää leikki tässä kohtaa kesken"

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat