Suora

  • Urheiluruutu

Nooralotta Neziri on valinnut tietynlaisen karanteenin omasta tahdostaan – muistuttaa, että huippu-urheilijoilla on etu koronatilanteessa: "Siitä on tässäkin tapauksessa hyötyä"

Suomen pika-aituritähdet Nooralotta Neziri ja Reetta Hurske pitävät Tokion olympialaisten siirtämistä oikeana ratkaisuna.

yleisurheilu
Hurske ja Neziri
Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri eivät tiedä, milloin pääsevät kilpailemaan toisiaan vastaan seuraavan kerran.AOP / Timo Hartikainen

Tiistaina saatiin vahvistus sille, että Tokion olympialaiset siirrettiin koronaviruspandemian vuoksi vuodelle 2021. Siirto alkoi näyttää koko ajan todennäköisemmältä ja sitä osasi odottaa myös aitajuoksija Nooralotta Neziri.

– Ei se mikään yllätys ollut, olin jo osannut varautua. Olin tyytyväinen, että kisat eivät siirtyneet kahdella vuodella eteenpäin. Ratkaisu oli oikea, Neziri sanoi Yle Urheilulle.

– Tämä kausi alkoi tosi hyvin, mutta nyt vain täytyy parantaa kuntoa vielä lisää ja lähteä vielä luottavaisemmin seuraavaan kesään. Toki nyt vielä tähdätään tähän tulevaankin kesään, jos siellä jotain kisoja on. EM-kisoista ei ole esimerkiksi tullut vielä mitään päätöksiä.

Koronaviruspandemia rokottaa tietenkin myös urheilijoiden kukkaroa. Yksi Nezirin kumppanuuksista oli sovittu juuri mahdollisia olympialaisia silmällä pitäen. Suurin lovi talouteen tulee kuitenkin, mikäli kesän muita kilpailuita ei kisata normaalisti. Pelkästään jo mahdolliset palkintorahat jäävät tuolloin saavuttamatta.

– Varsinaisesti yksin pelkkä olympialaisten siirtyminen ei onneksi vielä taloudellisesti vaikuta, Neziri totesi.

Pandemia vaikuttaa tietysti myös harjoitteluun.

– Alunperin minun piti olla toukokuunkin ajan Teneriffalla. Suurin muutos onkin siinä, että en treenaa siellä, vaan Jyväskylässä. Onneksi kaupunki on mahdollistanut ykköskategorian urheilijoille harjoittelun Hipposhallissa. Ovi on auki tiettyjen aikojen puitteissa. Ihan milloin tahansa sinne ei pääse, Neziri kertoi.

Ensin kerrottiin, että hallit suljetaan. Hyvin nopeasti Jyväskylän kaupungilta tuli tietoa, että urheilijat pääsevät käyttämään Hipposhallia. Tätä Neziri ennakoi Yle Urheilun haastattelussa puolitoista viikkoa sitten.

– Jyväskylä on kuitenkin urheilukaupunki. Se näkyi tässä, kun urheilijoiden asiat otettiin heti käsittelyyn. Se on ollut aivan uskomattoman tärkeä asia tässä tilanteessa. Sen ansiosta en ole vielä joutunut muuttamaan harjoitusohjelmaa.

– Kaikki eivät osaa ajatella, että meille kärkiurheilijoille urheilu on ammatti ja työ. Sitä ei oikein voi tehdä etänä, Neziri muistutti.

Urheilijan elämä on vähän kuin karanteenielämää muutenkin

Nezirin mukaan poikkeusolot eivät ole loppujen lopuksi muuttaneet hänen arkeaan kovinkaan paljon.

– Kun harjoittelee paljon, niin elämä on vähän kuin karanteenielämää ihan omasta tahdosta. Elämä pyörii muutenkin harjoituskentän ja kodin välillä. Välillä pitää toki käydä kaupassa, jotta saa palautusruuat tehtyä.

– Kaiken ylimääräisen, mitä olen voinut perua, olen toki nyt perunut. Perusarki ei ole vielä hirveästi muuten muuttunut.

Nooralotta Neziri
Nooralotta Neziri on yksi Suomen parhaista pika-aitureista. Juha Metso

Poikkeustilanteeseen sopeutumisessa on hyötyä siitä, että huippu-urheilijana on joutunut kohtaamaan vastoinkäymisiä.

– Kyllä varmasti. Urheilijana joutuu aina sopeutumaan uusiin tilanteisiin. Ei ole sellaista vuotta, että kaikki menisi suunnitelmien mukaan. Esimerkiksi loukkaantumiset voivat muuttaa kaiken todella nopeasti. Ensin olet huippukunnossa, sitten et voikaan hetkeen juosta.

– Huippu-urheilu on epävarmuuden sietämistä. Kyllä siitä on tässäkin tapauksessa hyötyä. Totta kai tämä tilanne tuntuu urheilijastakin pahalta, mutta samalla sitä on oppinut ajatusmalleja, joiden avulla näistä hetkistä pääsee yli ja eteenpäin, Neziri sanoi.

Hurske "Olihan se pieni helpotus"

Toinen huippuaituri Reetta Hurske oli helpottunut siitä, että päätös olympialaisten siirtämisestä tuli.

– Olihan se pieni helpotus. Nyt tietää, mitä tulee tapahtumaan. Tässä on jo pidempään ollut niin, että ei ole oikein tiennyt, mihin kilpailuun sitä tähtää. Nyt on vain treenattava niin, että se ensi kesä on se paras kesä, Hurske totesi.

– Toki nyt on vähän vielä kysymysmerkkejä karsintojen ja rajojen suhteen. Todennäköisesti tämä tekemäni olympiaraja ei enää päde ensi vuonna.

Hurskeen tavoite oli juosta kovaa jo ennen olympialaisia.

– Nyt on vielä auki, mitä tämän kesän muille kisoille käy, ja mihin ajankohtaan olympialaiset ensi kesänä ajoittuvat. Vielä ei voi myöskään tietää, onko raja olympialaisiin yhtä kova kuin mitä se nyt oli.

Pandemialla ja epävarmalla tilanteella on ollut vaikutusta myös Hurskeen harjoitteluun.

– Kyllä se on jonkin verran harjoittelussa näkynyt, kun ei ole voinut olla varma, milloin kisakausi alkaa ja mitä kisoja se pitää sisällään.

Tampereella halleja on suljettu, mutta Hurske on kuitenkin päässyt harjoittelemaan ja juoksemaan sisätiloissa.

– Poikkeustila näkyy siinä, että en ihan samalla tavalla pysty harjoittelemaan kuin ilman sitä. Siihen on vain sopeuduttava. Tämä ei kosketa vain Suomea, vaan koko maapalloa. Se on siis sama kaikille urheilijoille.

Lue myös:

Neziri ja Hurske valmistautuvat olympiavuoteen koronaviruksen vaikeuttamissa oloissa – taustalla vaanii Tokion kisojen siirtymisuhka: "Olen kahdeksan vuotta ajatellut, että 2020 tulee olemaan paras vuoteni ikinä"

Useampi suomalaisurheilija hyötyy merkittävästi Tokion olympialaisten siirtämisestä – mahdollisuudet menestyä ovat vuoden päästä entistä paremmat

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Päätös on tehty: Tokion olympialaiset siirretään vuodelle 2021 – Japanin pääministeri ja KOK vahvistavat

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat