Keihäänheiton supertähti Magnus Kirt sai lisäaikaa dramaattisesta loukkaantumisesta toipumiseen – kertoo Yle Urheilulle, miten reagoi Tokion olympialaisten siirtoon

Virolainen keihäänheiton MM-mitalisti Magnus Kirt oli tyytyväinen, että Kansainvälisen olympiakomitean päätös Tokion kisojen siirrosta tuli nopeasti.

Magnus Kirt
Magnus Kirt
Magnus Kirt ei ole vielä täydessä iskussa leikkauksen jäljiltä, mutta on jo aloittanut heittoharjoittelun.Stanislav Moshkov / Yle

Vielä kolme viikkoa sitten virolainen keihästähti Magnus Kirt juoksi aikaa vastaan. Kirt kertoi Ylelle, että Tokion olympialaisiin tulee kiire olkapääleikkauksesta toipumisen takia.

Tiistaina Kansainvälinen olympiakomitea KOK päätti, että olympialaiset siirretään vuodelle 2021 koronaviruspandemian vuoksi. Uutinen toi Kirtin heittokädelle rutkasti lisää aikaa kuntoutua.

– Tärkeintä oli, että päätös tehtiin nopeasti. Jokainen ylimääräinen päivä on tietenkin positiivista minulle, mutta en pitänyt sormiani ristissä ja toivonut, että kisat siirtyisivät. Jos Tokiossa olisi kisattu kesällä, olisin tähdännyt sinne kuntoni, Kirt kertoo puhelimessa Yle Urheilulle.

Kirt loukkaantui Dohan MM-kisojen keihäsfinaalissa lokakuussa: olkapää meni sijoiltaan ja se leikattiin suomalaiskirurgin toimesta. MM-hopeamitalistin harjoitusohjelmaan onkin kuulunut viime kuukaudet paljon kuntoutusta.

– Hitaasti se on parantumassa, mutta en voi vielä kisata. Eikä nyt ole kyllä kisojakaan tiedossa.

Virolaisheittäjä Magnus Kirt loukkaantui viime vuoden MM-finaalissa, jonka karsinta oli heitetty edellisenä päivänä. Kun palautumisaika jää lyhyeksi, heittäjien loukkaantumisriski kasvaa huomattavasti.
Magnus Kirt loukkaantui MM-finaalissa lokakuussa.Ullstein Bild / All Over Press

Isän rakentama harjoitussali tarjoaa puitteet

Viime kaudella Kirt kuului keihäsmaailman kärkinimiin ja paukutti kepin yli 90 metrin. Parhaillaan Kirt harjoittelee kotikaupungissaan Törvassa. Hän kertoo, että harjoittelu on hyvissä uomissa, vaikka kaupunkiin ei ole juuri asiaa pandemian takia.

– Harjoittelen salilla, jonka isäni rakensi. Täällä voi heittää keihästä verkkoon. Eli harjoitukset eivät ole muuttuneet niin paljoa, vaikka tilanne on tämä.

Kirtin mukaan Virossa pandemiaan suhtaudutaan tosissaan: ihmiset ovat varovaisia ja pysyvät kotona. Osa käy vielä töissä.

– Harvassa ovat ihmiset kadulla, vaikka tämä on muutenkin pieni kaupunki.

Yleisurheilukausi näyttää tällä hetkellä epävarmalta. Ei ole vielä tiedossa, milloin kisakausi korkataan käyntiin, vai korkataanko ollenkaan. Kirtillä on tilanteesta huolimatta katse tiukasti edessä päin.

– Suunnitelma on valmistautua paremmaksi tulevaan kauteen, onko se sitten nyt kesällä vai vasta vuonna 2021. Toivottavasti pandemia on kohta ohi ja kisat alkavat. Nyt pitää vain pysyä kotona ja seurata tilannetta.

Kirt heitti itsensä Tokion olympialaisten varteenotettavaksi mitalisuosikiksi viimeistään viime kaudella. Kirt kertoo loppuun kilpailufilosofiansa.

– En ikinä ajattele liikaa sitä, miten pitkälle keihäs menee. Haluan vain kisata muita vastaan. Tokioon lähden tuolla asenteella, Kirt päättää.

Lue myös:

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Dramaattinen loukkaantuminen varjostaa olympiaunelmaa – keihästähti Magnus Kirtillä on jo kiire: "Onko meillä tähän aikaa?"

Keihästähti Magnus Kirtin leikkaava suomalaiskirurgi kertoo nyt Yle Urheilulle, mistä lauantaina tehtävässä operaatiossa on kyse: "Sekä uutta että vanhaa vauriota"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat