Maailman parhaat sprintterit hiihtävät Helsingin Olympiastadionilla – ladut avataan kuukaudeksi kaikelle kansalle: "Haluamme yhdistää huippu-urheilun ja ihmisten liikuttamisen"

Olympiastadionilla järjestetään tammikuussa 2021 hiihdon kansainvälinen sprinttikilpailu. Tapahtuma televisioidaan Ylen kanavilla.

hiihto
Krista Pärmäkoski
Krista Pärmäkoski on mukana Olympiastadionilla järjestettävässä kutsukilpailussa.Getty Images

Helsingin Olympiastadionilla järjestetään stadionin historian ensimmäinen hiihtokilpailu tammikuussa 2021. Uusi Helsinki Ski Weeks -tapahtuma tuo uudistetulle stadionille paitsi huippuhiihtäjät, myös muun hiihtokansan.

Stadionille tehdään ladut ja ne avataan kuukaudeksi kansalaisten käyttöön ilmaiseksi. Tammikuun 26. päivä stadionilla järjestetään kansainvälinen kutsukilpailu maailman parhaille sprinttereille. Tapahtumasta on tarkoitus tehdä jokavuotinen ja sen yhteydessä järjestetään ensimmäistä kertaa Kansallinen hiihtopäivä.

– Haluamme yhdistää huippu-urheilun ja ihmisten liikuttamisen sekä tuoda hiihdolle puitteet, jollaisia ei ole aikaisemmin ollut, Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari Töykkä kertoo.

Olympiastadionilla talvinen suurtapahtuma otetaan vastaan tervetulleena. Talvilajeista stadionilla on pelattu 2000-luvulla muutamia jääkiekko-otteluita. Stadionilla on vuosikymmenten takaa pitkät perinteet myös jääpallon ja pikaluistelun näyttämönä.

– Minut yllätti se, ettei Olympiastadionin historiassa ole koskaan järjestetty hiihtokisaa. Tähän ideaan ei voinut kuin tarttua, kun Hiihtoliitto sitä meille ehdotti, Stadion-säätiön toimitusjohtaja Ari Kuokkanen sanoo.

Sprinttikilpailu järjestetään kaksi päivää Salpausselän maailmancupin kisojen jälkeen. Maailmancup-statuksesta ei ole vielä käyty keskusteluja kansainvälisen hiihtoliitto FIS:n kanssa, mutta ajatus nähdään Hiihtoliitossa kiinnostavana. Maailmancupissa kaupunkisprinttejä on järjestetty viime vuosina muun muassa Tukholmassa, Norjan Drammenissa ja Saksan Dresdenissä.

– Tällä hetkellä maailmancupin kalenteri on aika täynnä, eikä sinne mahdu uusia tapahtumia. Toivottavasti kalenteri kehittyy siihen suuntaan, että samoissa ympäristöissä käydään enemmän kilpailuja. Ajatus maailmancupin sprintistä Olympiastadionilla on houkutteleva, Töykkä sanoo.

Jari Töykkä, Suomen Hiihtoliitto, kaupallinen johtaja
Hiihtoliiton kaupallinen johtaja Jari Töykkä toivoo, että uusi hiihtotapahtuma tuo lajille uusia harrastajia.Kimmo Hiltunen / Yle

Latu kulkee myös stadionin ulkopuolella

Vanhan maratonportin lisäksi uudistetun stadionin pohjoiskaarteessa on aiemmasta poiketen myös toinen aukko, jota on hyödynnetty sprinttiradan suunnittelussa.

– Rata kulkee sekä stadionilla että sen ulkopuolella. Sanotaan näin, että se ei tule olemaan yhtä vaativa kuin Rukalla, mutta vaativampi kuin Dresdenissä, Töykkä virnistää.

Ajatus hiihtokilpailun järjestämisestä Olympiastadionilla oli edellisen kerran pöydällä Lahden vuoden 2017 MM-kisojen järjestelyjen yhteydessä, mutta idea siirrettiin pöytälaatikkoon stadionin mentyä remonttiin.

Saksan Gelsenkirchenissä Schalken jalkapallostadionilla järjestetään vuosittain suosittu kutsukilpailu ampumahiihtäjille. Hiihdon MM-kisoissa Sapporossa vuonna 2007 sprinttikilpailujen lähtö ja maali olivat jalkapallostadionin sisällä.

Krista Pärmäkoski on mukana Helsingin kilpailussa. Hän kuvaa tulevaa tapahtumaa ainutlaatuiseksi.

– Legendaarinen paikka ja rakennus, joten on kiva päästä sinne itsekin hiihtämään. Saamme varmasti vähintään yhtä hyvät kisat kuin maailmancupissa, Pärmäkoski sanoo Yle Urheilulle.

Erityisen mielissään Pärmäkoski on siitä, että Olympiastadionin portit aukeavat kaikille halukkaille hiihtäjille.

– On tärkeää, että stadionille tuotu lumi jää kaupunkilaisten käyttöön. Sitä kautta voidaan innostaa uusia lapsia ja aikuisia lajin pariin ja saada uusia harrastajia.

Helsinki Ski Weeksin päätapahtuma televisioidaan Ylen kanavilla.

Lue myös:

Ruotsin hiihtomaajoukkueessa tyytymättömyys kasvaa – ruotsalaismedian mukaan Stina Nilssonin vanavedessä lisää urheilijoita harkitsee lähtevänsä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat