6,8 miljardia muuttui 23 miljardiksi – Tokion olympialaisten hinta karkasi käsistä, päätös kisojen siirrosta tuli kiusalliseen aikaan: "Sen täytyy sattua"

Tokion olympialaisten siirto tietää järjestäjille unettomia öitä.

olympialaiset
Hollywood-tähti Gerard Butler mainosti Tokion olympialaisia maaliskuussa ennen globaalin koronakriisin kärjistymistä. Tokion olympialaisten ympärille on luotu valtava hype, mutta itse kisoja saadaan odottaa ensi vuoteen.
Hollywood-tähti Gerard Butler markkinoi Tokion olympialaisia maaliskuussa ennen globaalin koronaviruskriisin kärjistymistä. Suurtapahtuman ympärille on luotu valtava hype, mutta nyt kisoja saadaan odottaa ensi vuoteen.AKM Images / GSI Media / All Over Press

6,8 miljardia euroa. Sen verran Japanin urheilujohto ja kisajärjestäjät arvioivat Tokion olympialaisten ja paralympialaisten hintalapuksi, kun kisat myönnettiin Aasian saarivaltiolle vuonna 2013.

Tosiasiassa Japanille kävi niin kuin kisaisännille yleensä: hintalapusta tuli moninkertainen. Japanin valtion riippumaton auditointilaitos kertoi joulukuussa, että jättitapahtuma maksaisi valtiolle 23 miljardia euroa.

Budjetin moninkertaistuminen ei voinut olla vaikuttamatta japanilaisten mielipiteisiin.

– Kun Japani sai kisat vuonna 2013, julkinen tuki projektille oli arvioiden mukaan noin 70 prosentin luokkaa. Se tuki on horjunut matkan varrella, Suomen Tokion suurlähetystön ulkoasiainsihteeri Ari Honkanen kertoo Yle Urheilulle.

Olympiaprojekti on kerännyt muutenkin kritiikkiä.

Satoja ihmisiä häädettiin kodeistaan miljardi euroa maksaneen uuden kansallisen olympiastadionin tieltä. Japanin olympiakomitean puheenjohtaja Tsunekazu Takeda erosi tehtävästään viime vuonna korruptiosyytösten vuoksi. Tokion olympiaprojektin vetäjien epäiltiin maksaneen KOK:n jäsenelle lähes kaksi miljoonaa euroa, jotta Japani saisi järjestää vuoden 2020 kesäkisat.

Valtavat odotukset

Kritiikistä huolimatta iso osa kansasta on ladannut olympiaprojektiin kovat odotukset.

Japanin hallinto on toivonut Tokion kesäkisoista samanlaista menestystä kuin vuoden 1964 olympialaisista, jotka nostivat tuntuvasti Japanin osakkeita kansainvälisen yhteisön silmissä.

– Vuoden 1964 olympiakisat muuttivat Japania ja Tokion metropolialuetta selvästi modernimpaan suuntaan. Kisojen perintö on vieläkin nähtävissä esimerkiksi rakennuksina, valtavina moottoriteinä ja pikajunayhteyksinä, Ari Honkanen sanoo.

Mielikuvaa 60-luvun hetkistä on pidetty aktiivisesti yllä, kun tulevien olympialaisten ympärille on rakennettu kansallista hypeä. Lisäksi Japanin vallanpitäjät ovat korostaneet Tokion kisojen osoittavan, että maa on toipunut vuoden 2011 luonnonkatastrofeista ja Fukushiman ydinvoimalaonnettomuudesta.

Tokion olympialaiset 1964 olivat Japanille suuri menestys.
Tokion olympialaiset 1964 olivat Japanille suuri menestys. All Over Press

Olympialaisilla on ollut Japanin päättäjille ja pääministeri Shinzo Abelle myös suuri taloudellinen merkitys. Kisaturistien ostovoiman ja muiden olympiatuottojen toivottiin paikkaavan moninkertaistunutta kisabudjettia ja viime aikoina vaikeuksissa ollutta taloutta.

Maailmanlaajuinen koronaviruskriisi muutti kuitenkin suunnitelmia. Abe ja Kansainvälinen olympiakomitea joutuivat ilmoittamaan tiistaina, että Tokion olympiajuhlaa saadaan odottaa vuoteen 2021.

Vielä viikko sitten pääministeri ja kisajärjestäjät painottivat, että kisat järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaan heinäkuun lopussa. Kansainvälisen urheiluyhteisön paine ja globaali terveyshuoli pakottivat lopulta Aben ja kumppanit toimimaan toisin.

"Ei millään lailla hyväksyttävää"

Pacific-yliopiston politiikan laitoksen professori ja entinen ammattilaisjalkapalloilija Jules Boykoff pitää suurtapahtuman siirtymistä kolauksena Japanin hallityksen ylpeydelle.

– Päättäjät lupasivat, että koko maailma tulisi tänä vuonna Tokioon nauttimaan olympialaisista ja kuluttamaan rahojaan. Nyt kun kisat on siirretty, heidän on muutettava tapaa, jolla tapahtumasta puhutaan kansalle. Sen täytyy sattua, olympiakisoja vuosia tutkinut Boykoff sanoo.

Tokion olympiajuhlaan on uponnut jo yli 20 miljardia euroa.
Tokion olympialaisiin on uponnut toistaiseksi yli 20 miljardia euroa. Clive Rose / Getty Images

Moni ihmetteli, miksi Tokion olympiajärjestäjillä ja KOK:lla kesti ilmoittaa kisojen siirtämisestä. Muut isot urheiluinstanssit kuten Euroopan jalkapalloliitto Uefa siirsivät tapahtumiaan aiemmin, ja useat urheilijat ehtivät ilmaista syvän huolensa liittyen olympialaisiin.

Italialaisen lentopallovalmentajan Mauro Berruton mukaan Kansainvälisen olympiakomitea halvensi vitkuttelullaan miljoonien urheilijoiden älykkyyttä.

– Kanadan joukkue kertoi jättävänsä olympialaiset väliin, jos ne pidetään tänä vuonna. Vasta se sai kisajärjestäjät ja KOK:n toimimaan, mikä ei ole millään lailla hyväksyttävää, Berruto sanoi Ylelle.

Boykoff on samaa mieltä.

– Sitä odottaisi KOK:n jäsenten ja etenkin puheenjohtajan Thomas Bachin astuvan esiin ja osoittavan aitoa johtajuutta kriisitilanteessa. Sen sijaan he toimivat todella hitaasti. Johtajuuden tyhjiössä urheilijat ottivat ohjat omiin käsiinsä ja tekivät selväksi, että olympialaisia pitää siirtää.

Tuntuva isku

Osasyy siirtopäätöksen viipymiseen oli Japanin taloudessa. Ari Honkasen mukaan Japanin talousnäkymät ovat synkentyneet puolen vuoden aikana selvästi. Tilanteeseen ovat vaikuttaneet muun muassa kulutusveron nousu, viennin hidastuminen ja luonnonkatastrofit.

– Viime syksynä täällä oli muutama paha taifuuni, jotka aiheuttivat sekä henkisiä että aineellisia tuhoja. Siihen päälle vielä koronavirusepidemia. Kuluva vuosi vaikuttaa aika huonolta, Honkanen ennakoi.

– Japani oli luisumassa tekniseen taantumaan jo ennen koronaviruskriisiä ja olympialaisten siirtoa. Nyt se näyttää aika väistämättömältä.

Kisojen siirtäminen iskee tuntuvimmin Japanin turismisektoriin, jolle suurtapahtuman piti tuoda kaivattua buustia. Honkanen nostaa esiin arvion, jonka mukaan Japanilta jää tänä vuonna saamatta lipuista ja muusta kuluttamisesta noin kuusi miljardia euroa.

Japanin pääministeri Shinzo Abe piti puheen tiistaina YK:ssa New Yorkissa.
Japanin pääministeri Shinzo Abe toivoi olympiajuhlan tuovan maan taloudelle kaivattua nostetta. Justin Lane / EPA

– Täytyy muistaa, että julkisten investointien lisäksi monet yksityiset tahot ovat tehneet isoja projekteja. Muun muassa yksi tunnettu tokiolainen hotelli teki olympialaisia silmällä pitäen noin miljardin euron remontin, joka valmistui vuodenvaihteessa.

Honkanen kuitenkin muistuttaa, ettei kyseessä ole Japanin teollisuuteen nojaavalle kansantaloudelle elämän ja kuoleman kysymys.

– Turismisektori kattaa noin prosentin Japanin bruttokansantuotteesta. Olympialaisten siirtäminen on Japanille tuntuva – muttei missään nimessä maata pysäyttävä – isku.

Iso joukko kysymysmerkkejä

Japanilaisia yrittäjiä odottavat kuitenkin lukuisat unettomat yöt.

– Kuluttajien kannalta liput ovat ensimmäinen juttu. Siirtyvätkö liput automaattisesti, muttuuko hinnoittelu, haluavatko ihmiset myydä lippuja vai ei... Yrittäjiä askarruttaa tietenkin majoituspuoli eli mitä kaikille hotellivarauksille käy ja mitä nyt tehdään, kun ravintolat eivät täytykään eikä fanitavara mene vielä kaupaksi. Tätä kautta tulee isoja takaiskuja, Honkanen luettelee.

Tokion olympiajuhlaa saadaan odottaa näillä näkymin vuoteen 2021.
Maailman suurin urheilutapahtuma siirtyy vuoteen 2021. David Ramos / Getty Images

Myös kisajärjestäjät joutuvat työskentelemään yötä päivää, kun maailman suurin urheilujuhla siirretään ensi vuoteen. Ratkaistavana on valtavasti kysymyksiä liittyen muun muassa tv-lähetyksiin ja vuoden loppuun ulottuviin sponsorisopimuksiin.

Yli 20 miljardin euron kisabudjetin päälle on tulossa tuntuva lasku. Kalliita suorituspaikkoja on pidettävä priimakunnossa ensi vuoteen.

– Konkreettisin haaste löytyy olympialaisten kisakylästä. Tänne rakennettiin yli 5 000 huoneiston kisakylä, joka on jo myyty. Kisojen jälkeen se muuttuu asunnoiksi samalla tavalla kuin Suomessa tehtiin olympialaisten jälkeen. Miten ihmisten asuminen järjestetään, jos olympiakylää halutaan käyttää vielä urheilijoiden majoituksessa? Honkanen pohtii.

– Paisunut kisabudjetti kasvaa vielä hyvinkin tuntuvasti. Tässä odotetaan mielenkiinnolla, miten lisäkustannukset hoidetaan.

Lue myös:

Kolme turkkilaista sairastui koronavirukseen – heidän kanssaan leireillyt suomalaisnyrkkeilijä latoi suorat sanat Lontoon olympiakarsinnan järjestäjille: "Tuntui idioottimaiselta"

Suomalaisurheilija nosti tuntuvan summan lainaa Tokion olympialaisia varten, mutta kisat siirtyivät – huomattavan taloudellisen riskin ottanut Sanna Kämäräinen ei tiedä, mitä tehdä

Urheiluvuotta 2021 uhkaa kalenterikaaos – yleisurheilun suomalaispomo haluaisi siirtää kaikki tapahtumat vuodella eteenpäin

Tokion olympialaiset saatetaan järjestää jo keväällä – Kansainvälinen olympiakomitea keskustelee torstaina kesäkisojen tarkasta ajankohdasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat