Suora

  • Urheiluruutu

Maria Huntingtonin ja Lotta Haralan valmentaja käyttää luovuuttaan, jos yleisurheilukausi perutaan – aikoo järjestää omia varjokisoja urheilijoilleen

Valmentaja Matti Liimatainen sanoo, että Lotta Harala ja Maria Huntington kisaavat keskenään, jos koronaviruspandemia peruu kisakauden.

yleisurheilu
Maria Huntington Matti Liimatainen
Matti Liimatainen haluaa, että kesällä kisataan täysillä, vaikka kisoja ei olisi.Pekka Sipola/AOP

Tokion olympialaiset siirrettiin jo vuodella eteenpäin koronaviruspandemian takia ja uhattuna on myös kotimainen yleisurheilukausi. Tähän on jo varautunut yleisurheiluvalmentaja Matti Liimatainen.

Liimatainen, 60, tunnetaan parhaiten seitsenottelija Maria Huntingtonin ja pika-aituri Lotta Haralan valmentajana. Liimataisen mukaan kisavire täytyy kesällä kaivaa esiin, vaikka kisoja ei järjestettäisi.

– Jonkinlainen leikkikilpailukausi toteutetaan, vaikka kisat peruttaisiin kokonaan. Irto-ottokykyä nostetaan ja terävyyttä haetaan. Näin näemme, missä tulokset menevät. Oletettavasti ei ainakaan alkukesällä kisata, Liimatainen kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Huntington on tunnettu erinomaisena pika-aiturina. Ottavatko Maria Huntingoton ja Lotta Harala toisistaan mittaa epävirallisessa "varjokisassa" kesällä?

– Kyllä näin uskon. Meillä on kova harjoitusryhmä, jonka sisällä voidaan pitää aitakisoja. Harjoitusohjelmat ja viikkorytmit ovat tietty erilaiset Lotalla ja Marialla, mutta kisatilanteita yritetään saada.

"Pysyttelen vähän kauempana"

Koronaviruspandemian aiheuttamat toimenpiteet eivät ole Liimataisen mukaan vielä sotkeneet harjoittelua. Liimatainen käy edelleen normaalisti seuraamassa ykkössuojattiensa harjoitukset, vaikka vanhempia ihmisiä on kehotettu pysymään pandemian takia sisällä.

– Olen treeneissä paikalla, mutta pysyttelen vähän kauempana. Marian ja Lotan treeneissä olen mukana. He ovat vähän neuvoneet, mitä vanhempi voi tehdä näinä aikoina. Ei me siellä muutenkaan halailla. Myös puolisolta tulee tiukat ohjeet, miten pitää toimia.

Liimataisen mukaan olympialaisten siirtäminen vuoteen 2021 ei haittaa Huntingtonia. Kaksikko oli jo ehtinyt varautua päätökseen.

– Harjoittelusta pudotettiin vähän tehoja jo pari viikkoa sitten. Peruskuntokautta jatketaan pidemmälle.

Lotta Harala Jyväskylä
Matti Liimatainen kertoo valmentavansa Lotta Haralaa 6–9 kertaa viikossa.Vesa Pöppönen / AOP

Liimataisella on valmentamiseen kova satsaus päällä. Hän aloitti viime syksynä täysipäiväisesti valmentajana ja lopetti päivätyöt. Olympialaisten siirtäminen ei vaikuta Liimataisen mukaan tilanteeseen millään tavalla, koska Suomen Urheiluliitto ja Olympiakomitea ovat turvanneet valmennusrahat. Huntington ja Liimataisen valmennettava nuorempi ottelija Saga Vanninen kuuluvat Olympiakomitean Supertalentti-ryhmään, josta oman rahallisen siivunsa saa myös valmentaja.

– Maria on rahallisesti hyvin tuettu urheilija. Siitä potista osa kuuluu valmennukseen. Lisäksi Lotta Harala maksaa minulle palkkaa. Olen ollut näissä hommissa yli 20 vuotta, eikä takavuosina tämmöistä tilannetta olisi voinut olla, Liimatainen kiittelee.

Lue myös:

Maailmantähdet hyväksyivät olympialaisten siirtopäätöksen – Duplantis toi esiin asian nurjan puolen: "Tämä oli ikävä päätös, kun ajattelee, miten hyvässä kunnossa nyt olen"

Urheiluvuotta 2021 uhkaa kalenterikaaos – yleisurheilun suomalaispomo haluaisi siirtää kaikki tapahtumat vuodella eteenpäin

Tokion olympialaiset saatetaan järjestää jo keväällä – Kansainvälinen olympiakomitea keskustelee torstaina kesäkisojen tarkasta ajankohdasta

Nooralotta Neziri on valinnut tietynlaisen karanteenin omasta tahdostaan – muistuttaa, että huippu-urheilijoilla on etu koronatilanteessa: "Siitä on tässäkin tapauksessa hyötyä"

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat