Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

Suomalaisurheilija nosti tuntuvan summan lainaa Tokion olympialaisia varten, mutta kisat siirtyivät – huomattavan taloudellisen riskin ottanut Sanna Kämäräinen ei tiedä, mitä tehdä

Kiekonheittäjä Sanna Kämäräinen ei laittanut olympiakautta varten kaikkea likoon pelkästään urheilullisesti.

yleisurheilu
Sanna Kämäräinen
Sanna Kämäräinen rikkoi tulosrajan Rion vuoden 2016 olympialaisiin. Hän ei kuitenkaan päässyt nousemaan kisakoneeseen vakavan selkävamman takia.Mika Kylmäniemi/Photomotion/AOP

Uutinen Tokion olympialaisten siirtämisestä vuodella eteenpäin veti kiekonheittäjä Sanna Kämäräisen hiljaiseksi. Kämäräinen oli ounastellut näin tapahtuvan, ja päätös oli hänen mielestään oikea. Silti virallinen ilmoitus sai ajatukset laukkaamaan.

– Minun kohdallani tämä ei ole niin kuin monella, että "jippii, vuosi lisää aikaa treenata", Kämäräinen toteaa.

Viime vuoden lopussa Kämäräinen teki ison päätöksen. Hän ilmoitti, että pitkä kilpailu-ura päättyy syksyn 2020 Ruotsi-otteluun. Samalla hän kirjasi viimeisen kisakesänsä tavoitteeksi heittää Tokion olympialaisissa.

Kämäräinen päätti jättää ylimääräiset työt pois, jotta voisi keskittyä pelkkään huippu-urheilijan elämään. Kämäräinen laski unelmansa maksavan 35 000 euroa. Koska viime kauden tulostaso ei riittänyt urheilija-apurahan saamiseen, hän otti summasta puuttuvan rahan lainana.

Nyt suunnitelmaan tuli suuri muutos, kun maailmalla jylläävä koronaviruspandemia muutti tilanteen täysin.

– Kohdallani on paljon kysymysmerkkejä ja nyt tarvitsen hetken mietintätauon. Sen olen oppinut, että kun isot tunteet valtaavat mielen, niin päätöksiä ei kannata tehdä liian nopeasti, Kämäräinen sanoo.

Kun 34-vuotias Kämäräinen on saanut keskittyä talven ja kevään ajan täysin urheiluun, hän on huomannut kehittyneensä huomattavasti. Palautumisajan sekä huollon lisääntyminen ovat vähentäneet kolotuksia ja harjoitukset ovat purreet paremmin. Hän ymmärtääkin hyvin, miksi moni urheilija näkee kisojen siirtämisen kehittymisen paikkana.

– Tajuan, että tämä on minullekin iso mahdollisuus. Jos tällä reseptillä pääsisin vielä vuoden vetämään, niin jestas missä kunnossa voisin olla, Kämäräinen pohtii.

– Mutta se on vesiselvää, että taloudellista puolta en voi toista vuotta vetää näin. En voi enkä halua.

Sanna Kämäräinen
Joulukuussa Sanna Kämäräinen harjoitteli täyttä päätä kohti tulevia tavoitteitaan.Jarkko Vuolle / Yle

"Valehtelisin jos väittäisin, että tämä ei tunnu missään"

Ensimmäisenä Kämäräisen listalla on nyt se kaikista suurin kysymys: jatkuuko ura vielä Tokion olympialaisiin 2021?

– Voisin päättää, että heitän kesällä minkä heitän ja syksyllä sanon, että sayonara. Mutta jos katson kesällä 2021 olympialaisia kotona ja ajattelen, että "mitä jos", niin se skenaario on ihan kaamea.

Kämäräinen on rauhoittanut harjoitustahtiaan. Harjoitushallin ollessa kiinni hän joutuu tekemään heittoharjoitukset ulkona. Se on maaliskuun lopun lämpötilassa ja viimassa tuntunut raskaalta. Maailman tilanne ja suuret kysymykset ovat kasvattaneet henkistä kuormaa.

Kämäräinen ei koe olevansa tilanteessa kuitenkaan ensimmäistä kertaa.

– Loukkaantumiset ovat eri asia, mutta huomaan, että kun minulla on kokemus unelman karkaamisesta, niin itku ei tule niin kovaa. Mutta valehtelisin jos väittäisin, että tämä ei tunnu missään.

– Olen isojen tunteiden ihminen ja tunteita nostattaa samalla myös se, etten voi sulkea silmiäni siltä, mitä yhteiskunnassa nyt tapahtuu, Kämäräinen toteaa.

Ympärillä tapahtuvista isoista asioista huolimatta Kämäräinen on antanut itselleen luvan myös murehtia omaa hankalaa tilannettaan.

– Joku sanoi hyvin, että urheilu on kaikista turhista asioista se tärkein. Tämä on pientä maailman mittakaavassa, mutta minulle tämä on iso asia. Siksi koitan olla tuntematta syyllisyyttä siitä, että tunnen surua omastakin tilanteestani, Kämäräinen sanoo.

Vaikka tunteet ovat nyt valloillaan, Kämäräinen uskoo ratkaisevansa tilanteensa. Hän aikoo pohtia asioita ainakin loppuviikon ja keskustella muutaman luottohenkilön kanssa.

– Kyllä minä tähän jonkun hyvän ratkaisun löydän. Olen kouluttanut mieltäni vuosien ajan niin optimistiseksi, että olen siitä varma.

Lue myös:

Kuilun pohjalta noussut kiekonheittäjä laittaa kaiken likoon uran viimeiseen kauteen – Sanna Kämäräinen maksaa, että saa elää huippu-urheilijan arkea

Häpeä, pelko ja riittämättömyyden tunne valtasivat mielen, kun vammat veivät 977 päivää lupaavasta urasta – nyt Sanna Kämäräinen nauttii elämästä ja urheilusta enemmän kuin koskaan

Antti Ruuskaselle olympialaisten siirtäminen tuo lisää pohdittavaa uran jatkon suhteen: "Hieno juttu, että ei sen pidemmälle siirtyneet"

Useampi suomalaisurheilija hyötyy merkittävästi Tokion olympialaisten siirtämisestä – mahdollisuudet menestyä ovat vuoden päästä entistä paremmat

"Tavoitteeni eivät ole yhteen päivämäärään sidottuja" – Tokion kisakoneeseen vahvasti matkalla ollut Kristiina Mäkelä uskoo olevansa valmis huippusuoritukseen myös vuoden päästä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat