Korona kuristaa moottoriurheilun MM-sarjoja – ratamoottoripyöräilyn kuninkuusluokan MotoGP:n alku uhkaa lykkääntyä kesään

KymiRingille on tulossa yksi kauden ensimmäisistä MM-kisoista.

KymiRingiä testattiin viime elokuussa. Kuva: Tiina Karppi / Yle

Pandemiaksi laajennut koronavirus kurittaa kovalla kädellä maailman urheilutapahtumia. Pahimmin pandemia puree pitkän kalenterikauden moottoriurheilutapahtumiin, kuten ratamoottoripyöräilyn, formula ykkösten ja rallin MM-sarjoihin.

Formula 1:n kangerrellut kauden alku on paistatellut julkisuuden valokeilassa. F1-väki oli kokoontunut maaliskuun alussa Australian Melbourneen aloittaakseen MM-sarjan, mutta kisa peruuntui viime hetkellä koronapelon vuoksi.

Tämän jälkeen kauden MM-kalenterista on Melbournen lisäksi varmuudella siivottu perinteikäs Monacon gp. Näillä näkymin F1-kausi on tarkoitus aloittaa kesäkuun puolivälissä Kanadan Montrealissa.

Vaikeutensa on ratamoottoripyörien MM-sarjallakin. Pienemmät luokat Moto2 ja Moto3 pääsivät aloittamaan kautensa Qatarin gp:ssä maaliskuun alkupuolella, mutta sarjan kuninkuusluokka MotoGP törmäsi maailmalla vireillä olleisiin matkustusrajoituksiin, ja kilpailu jäi ajamatta.

Sen jälkeen koko MotoGP:n MM-sarjassa siirrettiin Thaimaan, Texasin ja Argentiinan kilpailut. Ne on tarkoitus sijoittaa loppukauteen.

Myös toukokuulle ajoitetut Espanjan, Ranskan ja Italian MM-kilpailut ovat uhattuna.

Loppukaudesta tulee ruuhkainen

Suomalaisittain asetelmasta tekee mielenkiintoisen se, että heinäkuun toisena viikonloppuna on määrä ajaa Suomen ensimmäinen MotoGP:n MM-kilpailu Iitin KymiRingillä. Jos toukokuulle aiotut MM-kilpailut jäävät ajamatta ja kausi alkaisi kesäkuussa Katalonian gp:llä, KymiRingillä järjestettäisiin kalenterikauden neljäs kisa.

MotoGP:n markkinointi- ja tv-oikeuksia hallinnoiva Dorna-yhtiö on valmis venyttämään MM-kalenteria kahdella viikolla marraskuun loppuun saakka.

– Tavoitteemme on, että MM-sarjasta ajetaan mahdollisimman monta kisaa, Dornan toimitusjohtaja Carmelo Ezpeleta vakuuttaa uutistoimisto AFP:lle.

Dorna on jopa valmis ajattamaan siirrettyjä MM-kisoja MotoGP:n perinteisellä kesätauolla heinäkuun puolivälistä elokuun alkuun.

MM-kalenteri ruuhkautuu loppukaudesta. Jos Dornan suunnitelmat toteutuvat, loka-marraskuulle tulee kaksi kolmen viikonlopun jaksoa, jolloin kisoja ajetaan viikon välein peräkkäin.

Lue myös: