Ajetaan, siirretään vai perutaan? Suomen MM-rallin kohtalo on vaakalaudalla – kilpailunjohtaja kertoo, miten juhlakisan suhteen seuraavaksi toimitaan

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkisen mielestä on oikein, että rallin MM-sarja ei jatku vielä touko- tai kesäkuussa.

Rallin MM-sarja
ralli
Suomen MM-rallin kohtalo on yhä avoin. Rallille tuskin löytyy toista ajankohtaa, jos sitä ei pystytä järjestämään omalla paikallaan elokuun alussa.Tomi Hänninen

Yle Urheilun kaiken rallisisällön löydät osoitteesta yle.fi/mmralli.

Rallin MM-sarjasta on jo jouduttu siirtämään kolme seuraavaa osakilpailua koronaviruspandemian johdosta. Tiistaina ilmoitettiin Portugalin ja Sardinian MM-rallin siirtämisestä.

Toyotan tallipäällikkö Tommi Mäkisen mukaan päätökset olivat oikeita. Rallia ei ole syytä ajaa nyt, kun koronavirusepidemia jyllää ympäri maailmaa.

– Näitä ratkaisuja osasimme odottaakin. Ihan oikea päätös, kun on katsonut ennustuksia epidemian kestosta, Mäkinen kertoo Yle Urheilulle.

Suomen MM-rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen oli Mäkisen kanssa samoilla linjoilla.

– Juttelin molempien maiden kollegoiden kanssa. He olivat pohtineet ratkaisua jo pidemmän aikaa. Tärkeintä on tässä tilanteessa pitää ihmiset terveinä. Katsotaan rallihommia sitten, kun on sen aika, Tarkiainen korostaa.

Neste Oil Rallin kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen (vas.) ja apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen Vesilinnan edustalla Harjulla.
Kilpailunjohtaja Kai Tarkiainen (oik.) ja apulaiskilpailunjohtaja Kari Nuutinen ovat tehneet muiden Suomen MM-rallin järjestäjien tapaan jo tässä vaiheessa pitkän päivätyön tulevan kesän tapahtuman eteen.Arvo Vuorela / Yle

Tämä aika koittaa aikaisintaan heinäkuun puolivälissä Keniassa. Kenian rallin jälkeen kalenterissa onkin jo Suomen MM-ralli. Jo 70:nnen kerran järjestettävä ralli on tarkoitus ajaa 6.–9. elokuuta.

Suomen MM-rallin kohtalo on kuitenkin vaakalaudalla. Rallin järjestäjät odottavat tällä hetkellä hallituksen linjauksia poikkeusolossa vallitsevan valmiuslain suhteen. Nykyiset linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta saakka.

Tarkiaisen mukaan FIA taas keskustelee koko MM-sarjan jatkosuunnitelmista kokouksessaan huhtikuun alussa.

– Odotamme rauhassa näitä päätöksiä. Jatkamme siihen asti rallin valmisteluita ihan normaalisti.

Peruutus on siirtämistä todennäköisempi

Suomen MM-rallin valmistelut jatkuvat siis ainakin vielä täysillä. Toyotan rallitalli taas on joutunut jo siirtymään tyhjäkäynnille. Esimerkiksi kaikki testaaminen on hiljentynyt ainakin väliaikaisesti. Tavoitteena on kuitenkin, että tallin ei tarvitsisi lomauttaa ketään.

Tallipäällikkön mukaan Toyotalla on nyt keskitytty henkilökunnan suojaamiseen.

– On mietittävä tarkasti, milloin on oikeasti taas turvallista jatkaa ajamista. Sen mukaan eletään, mitä tarve vaatii, Mäkinen muistuttaa.

Tallien tapaan myös Suomen MM-rallin järjestäjien on seurattava tilanteen kehittymistä niin kotimaassa kuin ulkomailla.

Tommi Mäkinen ja Ott Tänak tallipomojen kanssa Jyväskylässä 2019.
Tommi Mäkinen pääsi viime vuonna tuulettamaan kolmatta Jyväskylän MM-rallin voittoa tallipäällikkönä. Tuolloin ykköseksi ajoi lopulta maailmanmestariksi noussut Ott Tänak.Tomi Hänninen

– 75 prosenttia kilpailun osallistujista on ulkomaalaisia, joten meidän on otettava huomioon se, että pääseekö tänne ylipäätään kukaan ajamaan rallia, Tarkiainen selvittää.

Argentiinan, Portugalin ja Sardinian kisoja ei ole vielä peruutettu lopullisesti, mutta toisaalta kilpailuille ei ole vielä määritetty uusia ajankohtia. On hyvin todennäköistä, että kisoja ei tänä vuonna ajeta lainkaan.

Suomen MM-rallia tuskin tullaan siirtämään. Kilpailun peruminen kuluvan vuoden osalta on todennäköisempi vaihtoehto. Tarkiaisen mukaan esimerkiksi viranomaislupien hakeminen uuteen ajankohtaan olisi jo itsessään haastava prosessi.

Lisäksi monien terveydenhuollon ammattilaisten olisi tarkoitus työskennellä MM-rallin parissa, mutta heidän työtilanteensa ja kuormituksen arvioiminen on haastavaa jo pelkästään nykyisen rallin ajankohdan osalta – puhumattakaan mahdollisesta uudesta.

– Itse suhtaudun hyvin skeptisesti siihen, että rallin siirtäminen kuluvan vuoden puolella olevaan uuteen ajankohtaan olisi mahdollista, Tarkiainen linjaa.

Lopullinen päätös viimeistään kesäkuussa

Kilpailunjohtaja on sitä mieltä, että lopullinen päätös Suomen MM-rallin järjestämisestä on tehtävä viimeistään kesäkuun puolella.

– Osallistujien ja muiden näkökulmasta ajateltuna päätös pitää tehdä hyvissä ajoin ennen ilmoittautumisajan päättymistä. Tarkkaa päivämäärää en osaa sanoa, mutta kesäkuun puolella kuitenkin, Tarkiainen arvioi.

Tarkiaisen mukaan päätös rallin peruuttamisesta olisi jo tehty, jos järjestäjillä olisi täysi varmuus siitä, että tapahtumaa ei voida järjestää. Järjestäjät seuraavat kaikessa viranomaisten ohjeita.

– Haluamme uskoa siihen, että kisa järjestetyy. Meillä on hyvät kumppanit mukana tapahtumaa tekemässä, ja monet ihmiset varmasti odottavat, että tällainen tapahtuma siellä loppukesässä olisi.

– Onhan tässä tietenkin myös henkilökohtainen huoli, koska kyse on työpaikasta. Jostain olisi kiva saada palkkaa tältäkin kesältä, Tarkiainen harmittelee.

Mahdollinen Suomen MM-rallin peruuttaminen kuluvan vuoden osalta ei Tarkiaisen mukaan vaikuta seuraavan vuoden tapahtumaan. FIA ja rallin MM-sarjan promoottori ovat ilmaisseet tahtonsa MM-osakilpailuiden kierrättämiselle, mutta Jyväskylän asema MM-kalenterissa on yksi koko sarjan tukevimmista.

– Olemme viime viiikkoina jo puhuneet promoottorin ja FIA:n kanssa ensi vuodesta. Sen suhteen olemme luottavaisia, Tarkiainen kertoo.

Lue myös:

Rallin MM-sarja jatkuu aikaisintaan heinäkuussa – Portugalin ja Sardinian MM-rallit on siirretty

Jari-Matti Latvalan entinen kartanlukija löysi töitä – Miikka Anttilasta Suomen MM-rallin apulaiskilpailunjohtaja

Kaj Lindström uudessa Tomin nuoteista -jaksossa: ”Räikkösestä olisi voinut tulla huippukuljettaja ralliin”

Tommi Mäkisen uusi kultakimpale on kokenut rallikuskin traagisimman painajaisen – vankilaankin joutuneella tuntemattomalla Toyota-tähdellä yllättävä yhteys Kalle Rovanperän kanssa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat