1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Mestis

Miljoonaluokan talousvaikeudet johtivat radikaaleihin muutoksiin – esimerkiksi Kiekko-Espoolle tarjoutui mahdollisuus nousta Mestikseen kabinetin kautta

Mestiksen joukkuemäärää pyritään kasvattamaan 14:ään joukkueeseen. Ensi kaudella sarjasta ei ole mahdollista pudota.

Liehuuko Kiekko-Espoon lippu ensi kaudella Mestiksessä? Kuva: AOP

Suomen Jääkiekkoliitto tiedotti torstaina tukitoimista jääkiekon Mestiksen tulevaisuuden turvaamiseksi. Koronaviruspandemia iskee rajusti Mestis-seurojen talouteen.

– Tämän hetken arvio koronaviruksen aiheuttamista tulonmenetyksistä Mestis-seuroille on yhteensä noin 1,8 miljoonaa euroa. Tilanne vaatii nopeita, innovatiivisia ja paikoittain myös erittäin vaikeita päätöksiä, Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro sanoi tiedotteessa.

Vaikea taloudellinen tilanne johtaa radikaaleihin muutoksiin Mestiksen sarjajärjestelmässä. Jääkiekon liittohallitus on päättänyt, että Mestiksessä pelaa ensi kaudella 14 joukkuetta, jos sarjaan on halukkaita.

Kahta lisäpaikkaa tarjotaan Suomi-sarjan välieriin selvinneille joukkueille lisenssimenettelyn kautta. Suomi-sarjan välieriin etenivät D-Kiekko, FPS, Hunters ja Kiekko-Espoo. Sarja keskeytettiin maaliskuun puolivälissä koronaviruspandemian takia.

Sarjajärjestelmän muutos tarjoaa siis esimerkiksi Kiekko-Espoolle mahdollisuuden nousta Mestikseen. Suomi-sarjan runkosarjan voittanut Kiekko-Espoo on suuri suosikki nousemaan Mestikseen.

– Kyllä me lähdemme Mestis-lisenssiä hakemaan, Kiekko-Espoon puheenjohtaja Ami Rubinstein vahvistaa Yle Urheilulle puhelimitse.

Jääkiekkoliiton mukaan mikäli hakijoita on enemmän kuin kaksi, liitto valitsee talouden, olosuhteiden sekä urheilun arvioinnilla kaksi parhaaksi soveltuvaa hakijaa ja määrittää heille oikeuden hakea lisenssiä.

– Tällä toimenpiteellä turvataan sarjan jatkuvuus siinäkin tapauksessa että jokin seura joutuu kaikesta huolimatta luopumaan sarjapaikastaan, Jääkiekkoliiton tiedotteessa kerrotaan.

Ensi kaudella Mestis on myös suljettu sarja. Kaudella 2020–21 Mestiksessä ei pelata putoamiskarsintoja seurojen talouden turvaamiseksi.

Jääkiekkoliitto tiedotti myös muista Mestikseen liittyvistä tukitoimista. Sarjalle on perustettu reagointirahasto, jonka varoja on mahdollisuus ottaa käyttöön esimerkiksi ensi kauden aikana poikkeavan tilanteen hallitsemiseen.

Kauden 2020–21 otteluohjelma pyritään rakentamaan niin, että seurojen matkakulut pienenevät ja ottelutuotot kasvavat. Lisäksi jokaisen joukkueen pitää peluuttaa ensi kaudella kaikissa ottelussa kolmea alle 20-vuotiasta kenttäpelaajaa.

Tukitoimien vaikutuksien arvioidaan tiedotteen mukaan olevan noin miljoona euroa.

Lue myös:

Erimielisyydet unohdettiin, espoolaiset kiekkoseurat saman nimen alle – näin seurapomo kommentoi miesten liigatavoitteita