Hyppää sisältöön

Kolme turkkilaista sairastui koronavirukseen – heidän kanssaan leireillyt suomalaisnyrkkeilijä latoi suorat sanat Lontoon olympiakarsinnan järjestäjille: "Tuntui idioottimaiselta"

Elina Gustafsson otteli Lontoossa hallitsevaa maailmanmestaria, turkkilaista Busenaz Sürmenelia vastaan. Turkin nyrkkeilyliiton mukaan kolme joukkueen jäsentä sai turnauksesta koronaviruksen.

Elina Gustafssonin tie tyssäsi Lontoossa toiselle kierrokselle. Kuva: AOP

Lähes koko muu urheilumaailma oli pysähtynyt, kun Lontoossa nyrkkeiltiin vielä reilu viikko sitten olympiakarsintaturnauksessa.

Lopulta myös Lontoossa taivuttiin, ja turnaus keskeytettiin viime viikon maanantaina. Päätöksellä oli kuitenkin seurauksensa, kun Turkin nyrkkeilyliiton puheenjohtaja Eyup Gozgec kertoi kolmen maan joukkueen jäsenen sairastuneen Lontoossa koronavirukseen.

Lontoossa nyrkkeillyt Elina Gustafsson ei yllättynyt tiedosta.

– Koko karsintoja ei olisi pitänyt edes aloittaa. Kun miettii, että siellä on 40 eri maasta osallistujia niin on se nyt saatana kumma, jos ei virukset leviä, Elina Gustafsson lataa Yle Urheilulle puhelimitse.

Gustafsson itsekin nyrkkeili turnauksessa turkkilaisvastustajaa vastaan, kun hän kohtasi alle 69-kiloisten sarjassa toisessa ottelussaan Turkin Busenaz Sürmenelin.

– Olimme turkkilaisten kanssa vielä valmistavalla leirillä Sheffieldissä. Olemme olleet heidän kanssaan muutaman viikon. Ainakaan minun vastustajallani ei ole ainakaan vielä todettu koronavirusta, eikä minullakaan, Gustafsson kertoo.

Pandemia ei näkynyt Lontoossa

Britanniassa suhtautuminen koronavirukseen oli pitkään erilainen kuin muualla maailmassa. Maassa ryhdyttiin tiukkoihin liikkumisrajoituksiin vasta tällä viikolla.

Gustafssonin mukaan koronaviruspandemiaa ei vielä runsas viikko sitten edes näkynyt katukuvassa, kuten ei liioin turnauksen järjestelyissäkään – käsidesiä lukuunottamatta.

– Lääkäri piti meille sellaisen infon, miten toimia. Mutta ei siinäkään ollut oikein muuta kuin muistutettiin käsihygienista ja sanottiin, että näillä näkymin nämä järjestetään ja näillä mennään.

Gustafsson ei kuitenkaan sano pelänneensä.

– Silloin, kun keskittyy itse asiaan, ei sitä siinä mieti ollenkaan. Hotellihuoneessa, kun selailin uutisia, mietin, että kaikki muut perutaan ja me vain jatkamme kisoja. Se tuntui vähän idioottimaiselta, mutta en ole myöskään yhtään yllättynyt. Nyrkkeily on juuri tälläistä, Gustafsson lataa.

Gustafssonin oma turnaus loppui päivää ennen kuin olympiakarsintaturnaus päätettiin keskeyttää, kun hän hävisi hallitsevalle maailmanmestarille eli Sürmenelille.

– Heräsi vähän sellainen toivo, että toivottavasti koko karsinnat vedetään uusiksi, koska sain pahimman mahdollisen arvan. Se harmitti todella paljon.

Olympialaisten siirtyminen ei harmita

Kansainvälinen olympiakomitea taipui vihdoin tiistaina siirtämään Tokion kesäolympialaisia vuodella eteenpäin. Gustafsson otti tiedon vastaan huojentuneena.

– Siirto ei haittaa minua yhtään. Se on mielestäni vain hyvä asia. Koko maailma on pysähtynyt ja pitäisi kuitenkin treenata. Karsintojakaan ei olisi saatu mitenkään vedettyä kunnialla läpi.

Jatkosuunnitelmat ovat vielä pimennossa.

– Kaikki on aika auki, koska mistään ei tiedä mitään. Aloitin peruskuntotreenin maanantaina, ei tässä oikein muuta. Edes nyrkkeillä ei tarvitse kuin ehkä säkin kanssa. Sain vielä spinningpyörän kotiin, niin minulla on tässä kaikki ihan hyvin.

Viime päivät Gustafsson on viettänyt karanteenissa.

– Ei ole montaa päivää enää. Välillä tämä on tuntunut ikuisuudelta. Vaikka oikeastaan olen tottunut tälläiseen karanteenielämään, kun tuntuu, että kaikki leirit ja turnaukset ovat minulle kuin karanteenia, kun olen aika paljon omissa oloissani ja hotellihuoneessa.

– Välillä käyn tekemässä treenin. Mutta kun ei edes kauppaan pääse menemään, niin on tämä vähän next level siinä normaalista karanteenistani, Gustafsson päättää.

Lue myös:

.
.