Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Italialaisen huippuvalmentajan Mauro Berruton pysäyttävä puheenvuoro koronavirustragediasta – "Toivon, ettei Suomi tee samaa virhettä"

Suomen lentopallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Mauro Berruto on seurannut läheltä Pohjois-Italian koronaviruskriisiä.

koronavirus
Suomen lentopallomaajoukkueen entinen valmentaja Mauro Berruto on tuntenut koronaviruksen traagisen vaikutuksen Pohjois-Italiaan.
Mauro Berruto on ollut kolme viikkoa eristyksissä kotonaan Torinossa. Claudio Villa / Getty Images

Joka päivä kello 18 italialaiset kokoontuvat televisioidensa ääreen kuuntelemaan tiedotustilaisuutta. Siinä kerrotaan, kuinka moni on kuollut päivän aikana koronaviruksen seurauksena ja kuinka moni on saanut tartunnan.

Vastaanottimen ääressä istuu Torinon-kodissaan myös Suomen lentopallomaajoukkueen entinen päävalmentaja Mauro Berruto. Berruto, 50, toivoo joka kerta, että lukema kääntyisi laskuun.

– Tiedän, ettei yhteiskuntamme ole normaali senkään jälkeen. Mutta se antaisi meille toivoa, Berruto sanoo Yle Urheilulle.

Kaikkiaan koronavirukseen tai sen aiheuttamiin tauteihin on kuollut Italiassa tähän saakka yli 8 000 ihmistä. Tartunnan saaneita on yli 80 000.

Tilanne on raastanut torinolaisen Berruton sielua. Hän sanoo, ettei ole koskaan kokenut mitään vastaavaa.

– Pohjois-Italian tärkeissä kaupungeissa Milanossa, Torinossa, Bergamossa ja Bresciassa ihmisiä kuolee kuin kärpäsiä. Joka päivä näemme televisiosta, kuinka armeijan autot kuljettavat lukuisia ruumisarkkuja. Täällä ei ole mahdollisuutta järjestää edes hautajaisia.

– Tilanne on karmea, tosielämän kauhutarina.

Mauro Berruto
Mauro Berruton viesti suomalaisille

Yli 60 miljoonan asukkaan Italiassa on maailman toiseksi vanhin väestö. Koronavirus on iskenyt etenkin vanhimpiin ja heikoimpiin.

– Lapset tappavat tietämättään isovanhempiaan. Virusta kantaa tietämättään valtava määrä ihmisiä, sillä suurella osalla tartunnan saaneista ei ole oireita. He ovat kuitenkin levittäneet virusta laajalle.

"Tämä muuttaa meitä kaikkia"

Berruto on pysynyt muiden italialaisten tavoin kolme viikkoa neljän seinän sisällä. Hän poistuu kotoaan vain kerran viikossa ostamaan ruokaa ja viemään sitä vanhempiensa ulko-ovelle.

Tilanne on outo perhekeskeisyydestä ja aktiivisesta sosiaalisesta elämästä tunnetuille italialaisille. Muuta vaihtoehtoa ei kuitenkaan ole. Berruto on puhunut voimakkaasti sen puolesta, että ihmiset pysyisivät kotona.

– Tämä on sotaa, jossa näkymätön vihollinen kävelee jalkojemme päällä. Ainoa, mitä voimme tehdä, on välttää ihmiskontakteja.

Kriisi on muuttanut monia saapasmaan asukkaita, myös Berrutoa.

– Olen matkustanut Italiassa ja maailmalla suurimman osan elämästäni. Nyt, kun lähden kerran viikossa ulos ostamaan ruokaa, odotan pääseväni takaisin kotiin. Se on ainoa paikka, jossa tunnen olevani turvassa.

– Olen varma, että tämä tarina muuttaa meitä. Se muuttaa asennettamme, tapaamme tehdä työtä... Haluan uskoa, että se muuttaa meitä parempaan suuntaan.

Koronavirusepidemia on tyhjentänyt noin miljoonan asukkaan Torinon kadut.
Koronavirusepidemia on tyhjentänyt noin miljoonan asukkaan Torinon kadut. Nicolò Campo / Getty Images

Berruto muistaa elävästi sunnuntai-illan 8. maaliskuuta.

Tuolloin Italian pääministeri Giuseppe Conte kertoi kansalle, että tulevina viikkoina kaikki paikat menisivät kiinni. Ihmisten oli vaikeaa ymmärtää, mitä tapahtui.

– Italialaiset olivat aluksi vihaisia. Ihmiset kokivat, ettei kouluja ja yrityksiä voi sulkea. Taloudelliset seikat olivat pitkään ykkösprioriteettimme. Reaktio oli inhimillinen, mutta menetimme siinä arvokasta aikaa.

– 17. päivä maaliskuuta käynnistimme televisiomme ja kuulimme, kuinka moni oli kuollut. Vasta silloin aloimme ymmärtää, mitä tapahtuu.

Berruto muistetaan Suomessa miesten lentopallomaajoukkueen menestysvalmentajana.

Tulisieluinen italialainen luotsasi sinivalkoista maajoukkuetta vuosina 2005–2010. Berruto johti Suomen kaikkien aikojen parhaaseen arvokisasijoitukseensa – EM-kisojen nelossijaan vuonna 2007.

Mauro Berruto luotsasi Suomen-pestinsä jälkeen Italian lentopallomaajoukkuetta.
Mauro Berruto luotsasi Suomen jälkeen menestyksekkäästi Italian lentopallomaajoukkuetta. Sen jälkeen hän toimi muun muassa Italian jousiammuntaliiton johtotehtävissä ja yksityisen torinolaisyliopiston johtajana. Alexandre Schneider/Getty Images

Italialaisluotsin mukaan aika Suomessa jätti hänelle paljon lämpimiä muistoja. Siksi hänellä on suomalaisille viesti.

– Haluan sanoa rakkaalle Suomelleni, ettei mikään ole nyt niin tärkeää kuin oppia Italian ja muun Euroopan virheistä. Vielä kuukausi sitten kaikki täällä oli normaalia. Jalkapallo-ottelut, teatterinäytökset, elokuvat ja ravintolaelämä pyörivät normaalisti. Nyt maksamme siitä elämästä valtavaa hintaa.

– Toivon, ettei Suomi tee samaa virhettä.

Intohimoisena urheilumiehenä Berruto on etsinyt toivoa rakastamansa asian parista. Hän julkaisee päivittäin Facebook-sivuillaan pariminuuttisia videoita, joissa hän kertoo takavuosien urheilusankareista.

– Pian aion puhua videollani Paavo Nurmesta ja sisusta. Näinä hetkinä meidän on opittava suomalaisilta. Tarvitsemme Italiassa ison annoksen sisua.

Torinolaiset ovat pitäneet toivoa yllä erilaisin tavoin.
Torinolaiset ovat pitäneet toivoa yllä erilaisin tavoin. Nicolò Campo / Getty Images

Lue myös:

Kommentti: Yhdellä jalkapallo-ottelulla saattoi olla valtava vaikutus Italian karmeaan koronatilanteeseen – kohtalokkaat uutiset alkoivat heti seuraavana päivänä

Ensimmäinen NBA-pelaaja parantunut koronaviruksesta – kameramies ja tähtipelaajan äiti koomassa

Kolme turkkilaista sairastui koronavirukseen – heidän kanssaan leireillyt suomalaisnyrkkeilijä latoi suorat sanat Lontoon olympiakarsinnan järjestäjille: "Tuntui idioottimaiselta"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat