Suora

  • Urheiluruutu

Miesten superpesisseurat suurissa ongelmissa – liki kaikki seurat keskeyttämässä pelaajiensa palkanmaksun tai leikkaamassa palkkoja

Koronaviruspandemia on iskenyt rajusti Superpesis-seuroihin, sillä kausi saattaa alkaa vasta heinä-elokuussa.

pesäpallo
Pesäpallo
Superpesis-kauden pitäisi alkaa tällä tietoa kesäkuun alussa.Tomi Hänninen

Koronaviruksen aiheuttamat haitat ja runkosarjan alun siirtäminen kesäkuun alkuun on ollut kova kolaus miesten Superpesis-seuroille. Yhteistyökumppanineuvottelut ovat jäissä, eikä lipputuloja ole odotettavissa vähään aikaan.

Tilanne on pakottanut seurat rajuihin toimenpiteisiin, jotta ne ylipäätään säilyvät koronakriisistä hengissä.

Useat lähteet kertovat Yle Urheilulle, että Joensuun Mailaa lukuun ottamatta kaikki Superpesiksen seurat ovat keskeyttämässä pelaajiensa ja muiden työntekijöidensä palkanmaksun tai leikkaamassa palkkoja.

Useassa seurassa palkanmaksu keskeytetään huhtikuun ensimmäisestä päivästä lähtien.

Yle Urheilun tietojen mukaan pelaajat ovat jo saaneet seuroilta ennakkoilmoituksen palkkojen keskeyttämisestä. Osa seuroista on neuvotellut pelaajiensa kanssa palkkojen leikkaamisesta, mutta nämäkin ratkaisut tehdään samoista syistä.

Seurat katsovat pelaajien työsopimuksessa olevan pykälän mahdollistavan palkanmaksun keskeyttämisen, sillä harjoittelupaikat ovat kiinni hallituksen linjauksella ja Pesäpalloliitto on kieltänyt kilpailutoiminnan harjoittamisen.

Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta toteaa, että pesäpallo on tiukan paikan edessä. Hänen mukaansa tilanteen vakavuus kuitenkin riippuu pitkälti siitä, milloin kausi voi alkaa.

− Pesäpallo puhaltaa hyvin yhteen hiileen ja uskon, että tästä selvitään. Olemme tiukan paikan edessä ja osittain sillassa, mutta sillastakin noustaan. Hyvällä yhteistyöllä liiton, seuran ja pelaajien kanssa tämä tilanne kääntyy hyväksi, Pitkäranta sanoo.

Joensuun Maila maksaa palkat normaalisti

Ainoastaan Joensuun Maila pystyy toistaiseksi maksamaan palkat pelaajilleen suunnitelmien mukaisesti. JoMan toimitusjohtaja Jonne Kemppainen tosin myöntää, ettei Joensuussakaan ole pohjatonta kassaa, jos kauden alku venyy myöhempään ajankohtaan.

− Pystymme maksamaan palkat tällä hetkellä alkuperäisen maksusuunnitelman mukaan, mutta jos kauden avaus venyy, meidänkin on reagoitava, Kemppainen sanoo Yle Urheilulle.

Kemppaisen mukaan taloudellisesti onnistunut viime kausi sekä jo heti kauden loputtua hyvin alkanut kumppanimyynti on antanut Joensuun Mailalle lisäaikaa tässä tilanteessa.

Muilla Superpesis-seuroilla tilanne ei ole ollut yhtä hyvä, sillä heille helmi-huhtikuu on ollut kumppanimyynnissä aktiivista aikaa. Nyt monet neuvottelut yhteistyökumppaneiden kanssa ovat keskeytyneet. Siksi on todennäköistä, etteivät seurat tule saamaan budjetoimaansa summaa kumppanimyynnistä.

Lisäksi epävarmuutta aiheuttaa jo mukana olevien yhteistyökumppaneiden valmius maksaa laskunsa seuroille ajallaan.

Kausi saattaa alkaa vasta heinä-elokuussa

Yle Urheilun tietojen mukaan useiden seurojen pelaajat ovat olleet ratkaisusta harmissaan, mutta toisaalta ymmärtäneet seuroja vaikeassa tilanteessa. Osa seuroista on puolestaan yrittänyt etsiä pelaajille esimerkiksi väliaikaisia työpaikkoja, jottei kukaan jäisi tilanteessa tyhjän päälle vailla toimeentuloa.

Yle Urheilun tietojen mukaan seurat ovat käyneet videopalavereita myös Pesäpalloliiton kanssa liittyen tulevan kauden sarjaohjelmaan. Neuvotteluissa on väläytelty, että kausi voisi alkaa kesäkuun sijasta esimerkiksi heinäkuun tai jopa elokuunkin alussa. Jos kausi alkaisi vasta elokuussa, jouduttaisiin runkosarjaa todennäköisesti typistämään.

Osa seuroista voi joutua tekemään lisäleikkauksia, jos kausi ei ala suunnitelmien mukaan kesäkuussa.

Superpesis-seurat ovat käyneet tilannetta läpi yhteisissä videopalavereissa ja pyrkineet etsimään ratkaisuja kriisin selvittämiseksi.

− Näen tässä haasteellisessa tilanteessa myös valoa tunnelin päässä. Tämä on todellakin lähentänyt seuroja. Käymme seurojen kesken viestinvaihtoa vähän väliä, Jonne Kemppainen sanoo ja jatkaa:

− Tämä laittaa jokaisen arvioimaan toimintaansa eri kantilta. Veikkaan, että seurojen tulevaisuuden suunnitelmia, budjetointia ja toimintatapoja tullaan muuttamaan. Uskon, että ne muuttuvat positiivisempaan suuntaan.

Toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta on iloinen siitä, että seurat tekevät yhteistyötä. Hän harmittelee, että liitto on joutunut keskittymään myös tällä hetkellä omiin yhteistoimintaneuvotteluihinsa, mutta hänen mukaansa liitto tekee kaikkensa tukeakseen seuroja.

− Mitä enemmän meillä on vuoropuhelua ja voimme auttaa toinen toisiamme, niin sitä parempi. Totta kai teemme kaikkemme, Pitkäranta sanoo.

Lue myös:

"Lomautan myös itseni" – Urheiluseurat ovat ajautuneet hetkessä karuun talousahdinkoon, apuun ovat rientäneet valtion sijasta yksittäiset ihmiset

KalPa Hockey aloittaa yt-neuvottelut – lomautukset ja irtisanomiset mahdollisia

FC Lahti aloittaa yt-neuvottelut

Kolmas SM-liigaseura tiedotti yt-neuvotteluista – tällä kertaa vuorossa JYP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat