Suora

  • "Äiti, anna mä menen": Mikael Hagelstam muutti 13-vuotiaana ulkomaille tanssin vuoksi - ei välitä, kun virolaisvalmentajat huutavat hänen tuhlaavan vanhempiensa rahoja
  • Urheiluruutu

KOK vastaa koviin väitteisiin: nyrkkeilyn olympiaturnaus Lontoossa ei ollut syynä urheilijoiden koronavirustartuntoihin

Kansainvälinen olympiakomitea KOK sanoo, ettei ole mahdollista tietää, mistä tartunnat ovat tulleet. Tartuntoja on tämän hetken tiedon mukaan kuusi.

nyrkkeily
Nyrkkeilyn olympiaturnaus
Lontoossa nyrkkeiltiin tyhjille saleille.Getty Images

Kansainvälinen olympiakomitea KOK ei sulata siihen suunnattua kritiikkiä vastuuttomasta toiminnasta nyrkkeilyn olympiakarsintaturnauksen järjestämisessä.

Urheilijat ovat moittineet kovilla sanoilla maaliskuussa Lontoossa järjestettyjä olympiakarsintoja. Kisoissa nyrkkeillyt Elina Gustafsson kertoi Yle Urheilulle, että koko karsintaa ei olisi pitänyt edes aloittaa. Turkin nyrkkeilyliitto sanoo, että kolme joukkueen jäsentä sai koronatartunnan turnauksessa

– Kansainvälisen olympiakomitean nyrkkeilytyöryhmä ja Lontoon järjestäjät toimivat vastuuttomasti. He käyttäytyivät kuin virusongelmaa ei olisikaan sen sijaan, että olisivat ajoissa keskeyttäneet turnauksen koronavirusuhan takia, Turkin liiton puheenjohtaja Eyup Gozgec moittii.

Myös Kroatian nyrkkeilyliitto väittää, että joukkueen urheilija sekä kaksi valmentajaa saivat kisoista tartunnan.

– Meidän epidemiologin sanoo, että tartunnat tulivat luultavasti turnauksesta, liitosta kerrotaan BB:lle (siirryt toiseen palveluun).

KOK vastasi väitteisiin ettei se näe mitään yhteyttä turnauksen ja koronatartuntojen välillä. KOK:n mukaan ei ole mahdollista tietää, mistä tartunnat ovat tulleet. Se myös korostaa lausunnossaan Iso-Britannian hallituksen roolia sallittuaan turnauksen aloituksen. Maassa ei oltu kielletty urheilutapahtumien järjestämistä vielä tuolloin.

– Moni osallistuja oli itsenäisesti harjoitellut leireillä Italiassa ja Isossa-Britanniassa ennen osallistumistaan kisoihin. Kun turnauksessa oteltiin, monia muita urheilutapahtumia oli käynnissä, koska maan hallitus ei ollut vielä asettanut rajoituksia, KOK sanoo uutistoimisto AP:n mukaan.

Ennen turnausta järjestäjät olivat luvanneet varjella kilpailijoita virukselta. Joukkueet ohjeistettiin käsihygieniaan. Sen lisäksi järjestäjät mittasivat urheilijoilta pistokokein kuumetta.

Turkin nyrkkeilyliitto sanoo, että näin ei tehty.

– Hotellillamme ei tehty mitään. Meille ei järjestetty desinfiointiaineita eikä hanskoja. Siellä ei ollut edes varoituskylttejä. Valmentajat ja urheilijat söivät itsepalvelutyyliin. Kaikki hakivat annoksensa samasta keittiöstä, eikä sielläkään ollut mitään varotoimia eikä varoituksia, Gozgec sanoo.

Turnauksen jälkeen Turkin joukkue on ollut karanteenissa.

– Itse voin hyvin ja olen yhdeksättä päivää eristyksissä, Gozgec kertoi.

Tilanteen pahentuessa turnausta jatkettiin ensin ilman yleisöä, kunnes se lopulta keskeytettiin.

Lisätty juttuun klo 19.57 BBC:n tieto, jonka mukaan Kroatian joukkueessa epäillään, että kolme koronatartuntaa on peräisin turnauksesta.

Lue myös:

Kolme turkkilaista sairastui koronavirukseen – heidän kanssaan leireillyt suomalaisnyrkkeilijä latoi suorat sanat Lontoon olympiakarsinnan järjestäjille: "Tuntui idioottimaiselta"

Turkkilaisten mukaan koronavirustartunnat levisivät nyrkkeilyn olympiakarsinnoissa – Lontoossa oli mukana viisi suomalaisnyrkkeilijää

Lähteet: AP

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat