Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Ruotsin löysempi linja koronaviruksen suhteen pätee myös urheiluun: "Harjoituksia, otteluita ja paikallisia turnauksia ei tarvitse perua epidemian takia"

Ruotsissa ei ole ryhdytty voimakeinoihin koronaviruksen kitkemiseksi.

jalkapallo
BK Häcken Toivio
Joona Toivion ja Jasse Tuomisen BK Häcken pelaa muiden ruotsalaisseurojen tavoin harjoitusotteluita. Getty images

Suomessa liki kaikki urheilutoiminta pysähtyi suunnilleen kaksi viikkoa sitten, kun hallitus kielsi yli 500 henkilön yleisötilaisuudet ja suositteli lähikontaktien välttämistä harrastetoiminnassa ja vapaa-ajalla. Lajiliitot laittoivat sarjatoiminnan tauolle, ja harrastustoiminta seuroissa keskeytyi – tai ainakin sai uusia muotoja kotitreenien merkeissä.

Ruotsissa seurattiin hieman myöhemmin perässä, joskin joissakin lajeissa kauden keskeyttämisestä väännettiin vähän pidempään. Esimerkiksi salibandyn pääsarjoissa joukkueita pakotettiin pelaamaan jopa pudottamisen uhalla vielä reilua viikkoa myöhemmin. Virallisesti salibandykausi pantiin pakettiin vasta viime perjantaina.

Myös Ruotsissa yli 500 hengen yleisötilaisuudet on kielletty, mutta harrastustoiminnassa terveysviranomaiset ovat valinneet toisen tien.

– Fyysinen aktiivisuus on hyväksi kansanterveydelle. Liikuntaa ja treenaamista tulee siksi jatkaa. Harjoituksia, otteluita ja paikallisia turnauksia ei tarvitse perua epidemian takia. Kuntosalit, uimahallit ja urheiluhallit voivat olla auki, Folkhälsomyndihegheten eli kansanterveysviranomainen arvioi. (siirryt toiseen palveluun)

Vaikka paikallista harrastustoimintaa kehotetaan jatkamaan kuten tavallisesti, tulisi kansanterveysviranomaisen mukaan osallistumista turnauksiin, jossa on osallistujia myös muualta Ruotsista tai ulkomailta, harkita tarkkaan.

Sairaita kehotetaan kuitenkin pysymään kotona, ja riskiryhmäläisiä välttämään sosiaalisia kontakteja. Myös vaatteet suositellaan vaihtamaan pukuhuoneen sijasta kotona.

"Suosi ulkona treenamista"

Urheilun keskusjärjestö Riksidrottsförbundet suosittelee kansanterveysviranomaisen ohjeisiin pohjautuen suosimaan liikkumista ulkona. Kansanterveysviranomaisen mukaan ulkona liikkuessa riski saada tartunta on huomattavasti pienempi.

Samalla kun muualla maailmassa tuskaillaan, miten pitää kuntoa yllä ja harjoitella joukkuelajeja yksin, näyttää Ruotsin pääsarjaseuroissa toiminta jatkuneen kuta kuinkin normaalisti. Kauden avausta on kuitenkin siirretty eteenpäin aikaisintaan toukokuun loppuun, ja myös cupin ottelut siirrettiin.

Esimerkiksi Suomen miesten jalkapallomaajoukkueen Jasse Tuomisen ja Joona Toivion edustama Häcken pelasi viime viikonloppuna harjoitusottelun toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavaa Jönköpings Södraa vastaan. Häcken pelaa harjoitusottelun myös tänä lauantaina.

Suomessa pääsarjaseurat eivät järjestä joukkueharjoituksia. Suomessa kokoontumiset on rajoitettu kymmeneen henkilöön, kun taas Ruotsissa alle 500 henkilön kokoontumiset on sallittu.

Ruotsin jalkapalloliitto päätti kaksi päivää sitten, että valtakunnallisten sarjojen avausta siirretään kesälle. Sen sijaan paikallisten sarjojen osalta liitto asettaa vain suosituksia.

– Paikalliset harjoitukset ja harjoitusottelut voivat jatkua, mutta sarjatoiminnan alkua tulisi harkita. Vallitsevassa tilanteessa tulisi priorisoida jalkapallotoiminnan pitämistä käynnissä, mutta ei pelata harjoitusotteluita hinnalla millä hyvänsä, liitto tiedottaa. (siirryt toiseen palveluun)

Lapsille ja nuorille liitolla on vielä oma ohjeensa.

– Alle 12-vuotiaat, joiden sarjoissa ei ole taulukkoja eikä nimetä voittajia, voivat pelata suunnitellut ottelut, mutta aina tulisi kuitenkin seurata tarkasti viranomaisten ajankohtaisia ohjeita.

Merkittäviä eroja myös muualla yhteiskunnassa

Ruotsin kansanterveysviranomainen perusteli Suomeen ja muuhun maailmaan verrattain löysähköä linjaansa Ylelle keskiviikkona.

– Emme halua turhia rajoituksia yhteiskuntaan. Teemme vain toimia, joista tiedämme, että niillä on suuri vaikutus tilanteeseen. Se on mottomme, kansanterveysviranomaisen apulaisvaltioepidemiologi Anders Wallensten sanoi.

Ruotsissa on kieltojen sijasta annettu lähinnä suosituksia: maan sisällä tulisi välttää turhaa matkustamista ja etätöitä tulisi tehdä, jos se on mahdollista. Lukiot, opistot ja yliopistot ovat siirtyneet etäopetukseen.

Kun muualla maailmassa on suljettu julkisia tiloja urakalla, Ruotsissa päätettiin aikaistaa terassikautta. Myöskään pääsiäisen laskettelureissuja ei ole kehotettu perumaan, ja esimerkiksi yöjunat kulkevat Pohjoiseen normaalisti. (siirryt toiseen palveluun)

Ruotsissa tartuntoja on yli 2 800. Kuolleita oli torstaina 66. Pahin tilanne on Suur-Tukholman alueella, missä koronavirukseen kuoli vuorokauden aikana 18 sairastunutta.

Lue myös:

Jalkapallon suurseura FC Barcelona leikkaa palkkoja koronavirustilanteen vuoksi

Fifa kaavailee, että katkolla olevia sopimuksia jatketaan, kunnes jalkapallokausi päätetään virallisesti

Kommentti: Yhdellä jalkapallo-ottelulla saattoi olla valtava vaikutus Italian karmeaan koronatilanteeseen – kohtalokkaat uutiset alkoivat heti seuraavana päivänä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat