Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Urheilun tv-näkyvyyteen tulossa muutoksia – Liikenne- ja viestintäministeriö päivittää yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listaa tasa-arvo edellä

Nykyiseltä listalta löytyvät esimerkiksi miesten jääkiekon ja jalkapallon MM-kisat, mutta ei naisten vastaavia arvoturnauksia.

Muu urheilu
Yhdysvallat juhli
Jalkapallon naisten MM-kisat keräsivät viime kesänä ennätysyleisön. Richard Heathcote/Getty Images

Liikenne- ja viestintäministeriö päivittää yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien listaa. Asetuksessa mainitut urheilutapahtumat on televisioitava Suomessa niin, että merkittävä osa väestöstä voi seurata niitä maksutta joko suorana tai nauhoitettuna lähetyksenä.

Edellisen kerran 12 vuotta sitten päivitetyltä listalta löytyvät esimerkiksi jalkapallon miesten EM-kisojen avaus-, puolivälierä-, välierä- ja loppuottelut sekä miesten jääkiekon MM-kilpailut.

– Nykyinen yhteiskunnallisesti merkittävien tapahtumien lista ei vastaa tätä päivää. On syytä tarkastella myös naisten suuria urheilutapahtumia ja paraolympialaisia. Tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden vahvistaminen on tärkeää, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo tiedotteessa.

Uusia lajeja?

Liikenne- ja viestintäministeriön johtava asiantuntija Päivi-Maria Virta kertoo, että tarkastelussa kiinnitetään huomiota esimerkiksi tasa-arvoon.

– Lista on viimeksi tarkistettu 12 vuotta sitten eli katsojatottumuksissa on tapahtunut muutoksia. Erityisesti olemme saaneet viestiä siitä, että naisten urheilun katsojaluvut ja merkitys on vuosien varrella kasvanut. Naisten jalkapallon ja jääkiekon MM-kisat ovat yksi, joiden merkittävyyttä tulemme tarkastelemaan.

Listalle saattaa nousta myös uusia lajeja.

– Toki on syytä tarkastella myös muiden urheilulajien suosion kasvua ja katsojatottumusten muutoksia. Arvioimme eri urheilulajien ja muiden tapahtumien yhteiskunnallista merkittävyyttä.

Tällä hetkellä listalta löytyvät kesä- ja talviolympialaiset, jalkapallon miesten MM-kisat sekä EM-kisat, jääkiekon miesten MM-kisat, pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat, yleisurheilun MM-kisat sekä EM-kisat.

Siihen, voisiko joku edellä mainituista lajeista jäädä listalta pois, ei Virta halua ottaa kantaa.

– Tarkoitus on, että lista on suppea. Tällä puututaan tv-toimijoiden yksinoikeuksiin. Toisaalta emme myöskään halua ottaa riskiä, että joitakin lähetyksiä ja urheilutapahtumia ei olisi myöhemmin nähtävissä. Lisäksi lista on tarkastutettava EU-komissiolla, joka arvioi niitä tiettyjen kriteerien perusteella. Tiettyjen kriteerien on täytyttävä, että listalle päätyy.

Ei pelkästään verkkoon

Pyeongchangin talviolympialalaisten kohdalla osa suomalaisista joutui pettymään, kun Leijonien ottelut näkyivät ilmaiseksi ainoastaan Discoveryn TV5-kanavalla. Kanava ei näy jokaisessa suomalaistaloudessa.

– Lähetys katsotaan välitetyksi merkittävälle osalle yleisöä, jos 90 prosenttia yleisöstä voi vastaanottaa sen ilman korvauksia.

Suuret kansainväliset yhtiöt ovat ostaneet yhä enemmän merkittävien urheilutapahtumien oikeuksia. Voisivatko lähetykset siirtyä verkkoon?

– Tämä lähtee siitä, että lähetykset pitää olla vapaasti vastaanotettavissa eli television kautta. Säännös ei mahdollista tällä hetkellä ainoastaan verkon kautta katsomista. EU:n audiovisuaalisia mediapalveluja koskeva direktiivi, mihin säännös pohjautuu, on nimenomaan uusittu vastikään 2018 ja sitä ollaan parhaillaan panemassa täytäntöön Suomessakin. Muutokset tulevat voimaan ensi syksynä. Siinä direktiivissä tätä säännöstä ei ole muutettu. Ei ole näköpiirissä, että tätä kohtaa oltaisiin uudistamassa ainakaan lähitulevaisuudessa.

Lista sisältyy valtioneuvoston asetukseen televisio- ja radiotoiminnasta. Sitä muutetaan seuraavan kerran sähköisen viestinnän palveluista annetun lain tultua voimaan ensi syksynä. Asetusta voidaan muuttaa sen jälkeen, kun laki on voimassa.

Lue myös:

Ylen naisten jalkapallon MM-kisalähetyksille Kultainen Venla

Palaa tästä Urheilugaalan huippuhetkiin – Vuoden urheiluteko -palkinnon noutanut Marianne Miettinen piti ponnekkaan puheen naisurheilun puolesta: "Et voi tulla siksi, jota et näe"

Naisten MM-jalkapallo keräsi Ylen kanavilla upeat katsojaluvut

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat