Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Paavo Nurmen kisat siirtyvät koronan takia elokuulle – nähdäänkö yleisurheilun supertähtiä Turussa tänä vuonna lainkaan? "Tappioita on vaikea ennakoida"

Paavo Nurmen kisojen toimitusjohtaja sanoo, että kisojen siirtäminen parilla kuukaudella kirpaisee järjestäjiä taloudellisesti.

yleisurheilu
Justin Gatlin
Justin Gatlin (keskellä) juoksi vuosi sitten Paavo Nurmen kisoissa 100 metrillä ajan 10.01 ja hävisi Michael Rogersille sadasosalla.Tomi Hänninen

Kotimaisen yleisurheilukesän alkukauden kohokohta, Paavo Nurmen kisat, siirretään elokuulle koronavirusepidemian takia. Järjestäjät tiedottavat, että Turussa Paavo Nurmen stadionilla kisataan 11. elokuuta eikä 9. kesäkuuta.

– Maailmankirjat ovat nyt sen verran sekaisin, että kansainvälinen kilpailutoiminta ei ole mahdollista kesäkuussa, kisojen toimitusjohtaja Jari Salonen sanoo Yle Urheilulle puhelimessa.

Kisojen lykätty ajankohta osuu samalle viikolle Kalevan kisojen kanssa, jotka järjestetään myös Paavo Nurmen stadionilla. Tämä oli Salosen mukaan suunniteltua. Hän ei usko, että SM-kisat vievät pois osallistujia.

– Molemmat kisat puhuttelevat eri tavalla yleisöä ja vahvasti jopa tukevat toisiaan. Varsinainen yleisurheilun superviikko saadaan aikaan. Tämä voi kuitenkin vaikuttaa Paavo Nurmen kisojen lajiohjelmaan.

"Ei ole varaa kompromisseihin"

Kisojen siirtäminen kirpaisee taloudellisesti järjestäjiä. Salosen mukaan tämä ei kuitenkaan tule näkymään juurikaan kisatapahtumassa.

– On aivan selvää, että tästä ei voitollista yhteissummaa saada. Tappioita on vaikea ennakoida. Olemme jo sillä tasolla, että ei ole varaa kompromisseihin. Se ei kuitenkaan kentälle tai televisioruudun taakse näy, mitä joudumme tapahtumalle tekemään, vakuuttaa Salonen.

Paavo Nurmen kisat ovat vetäneet viime vuosina paljon maailmantähtiä Turkuun. Esimerkiksi vuosi sitten miesten 100 metrillä nähtiin yhdysvaltalaiset sprintteritykit Justin Gatlin ja Michael Rogers. Salosen mukaan jotain isoja kiinnityksiä oli jo ehditty tekemään, mutta nyt urheilijoiden hankkiminen on hetken aikaa jäissä.

– Muutama avainurheilija oli jo kesäkuun alkuperäiseen ajankohtaan varmistunut. Nyt pyrimme varmistamaan, että he pääsevät uuteen ajankohtaan.

Neziri ja Korte PNG 2019
Annimari Korte (vas.) ja Nooralotta Neziri aitoivat vuosi sitten Paavo Nurmen kisoissa.Tomi Hänninen

Paavo Nurmen kisat siirretään ensimmäisten joukossa kesän isoista urheilutapahtumista Suomessa. Salonen uskoo, että päätös rikkoo patoa ja kohta tulee muita perässä.

– Kyllä se hyvin ilmeistä on, että jonkin sortin ketju tästä lähtee liikkeelle. Oma optimistinen näkemykseni on, että kansainväliset kisat alkavat heinäkuussa.

Maailmalla vallitseva koronaviruspandemia näyttää tällä hetkellä todella huolestuttavalta ja monia urheilutapahtumia on jouduttu kokonaan perumaan. Mikä on todennäköisyys sille, että Paavo Nurmen kisoja ei järjestettäisi tänä vuonna?

– Se on asia, jota ei halusi vielä pohtia. Toki kaikki vaihtoehdot on olemassa ja ne otetaan käyttöön, jos tarve vaatii. Olen miettinyt tätä sillä näkökulmalla, että jos vielä elokuussakaan ei suomalaisessa yhteiskunnassa päästä tapahtumiin, kouluun ja töihin, niin olemme isompien ongelmien ääressä kuin yhden kisan järjestämisen.

Lue myös:

Tokion olympialaisiin haluttiin paikan päälle historiallisen innokkaasti – suomalaiset lipunostajat joutuvat odottamaan KOK:n päätöksiä

Maria Huntingtonin ja Lotta Haralan valmentaja käyttää luovuuttaan, jos yleisurheilukausi perutaan – aikoo järjestää omia varjokisoja urheilijoilleen

Maailmantähdet hyväksyivät olympialaisten siirtopäätöksen – Duplantis toi esiin asian nurjan puolen: "Tämä oli ikävä päätös, kun ajattelee, miten hyvässä kunnossa nyt olen"

Urheiluvuotta 2021 uhkaa kalenterikaaos – yleisurheilun suomalaispomo haluaisi siirtää kaikki tapahtumat vuodella eteenpäin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat