Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Kun yhdeksänkertainen Suomen mestari muutti Rovaniemelle, hän kursi harrastekiekkoilijoista kasaan kilpajoukkueen – nyt liigaan noussut RoKi kaasuttaa kohti isoja tavoitteita

Rovaniemen Kiekko nousi Naisten Liigaan ensi kaudeksi. Liiganousun siemen istutettiin jo kahdeksan vuotta sitten harrastejoukkueessa.

Jääkiekon Naisten Liiga
Kuvassa RoKi 5 Erika Jääskeläinen, Lukko 4 Janina Enström, 77 Johanna Niemi.
Lukon ja RoKin joukkueet nähdään molemmat ensi kaudella Naisten Liigassa. Elmeri Elo/AOP

42-vuotiaan jääkiekkohyökkääjän Oona Parviaisen ääni särkyy edelleen, kun hän kertoo hetkestä, jona sai tietää Rovaniemen Kiekon nousseen Naisten Liigaan.

Koronaviruspandemian vuoksi naisten jääkiekkoliigan karsintasarja jäi kesken, joten liigajoukkueet täytyi päättää kabinetissa. Jääkiekkoliitossa päädyttiin siihen, että joukkuemäärä voi kasvaa yhdellä. Karsinnoissa pelanneista joukkueista kolmelle, Lukolle, RoKille ja TPS:lle, tarjottiin liigapaikkaa.

Rovaniemellä liiganousu oli tavoitteena jo kauteen lähdettäessä. Vaikka euforiset nousujuhlat kentällä jäivät kokematta, kosketti Whatsapp-viestillä saatu tieto liigapaikasta kiekkokonkari Parviaista. Hän ehti haaveilla RoKin liiganoususta useita vuosia.

– Nousu on aika uskomaton juttu. Se meni tunteisiin, vaikka emme saaneet juhlia kentällä, Parviainen kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Tähän pisteeseen Rovaniemellä on kuljettu kahdeksan vuoden taival. Yksi liigaan vieneen matkan johtajista on ollut juuri Parviainen.

Harrastejoukkueesta leivottiin kilpajoukkue

Parviainen kiekkoili menestyksekkäästi Espoon Bluesissa vuosituhannen alussa. Kymmenessä vuodessa Suomen mestaruuksia kertyi yhdeksän. Espoon-vuosien jälkeen tie vei Rovaniemelle, jossa Parviainen pohti, haluaako hän edelleen pelata, vai tekisikö mieluummin jääkiekkovalmentajan tai -tuomarin hommia. Vastaus oli hetken pohdinnan jälkeen selvä. Parviainen halusi pelata.

Hyökkääjä hakeutui RoKin naisten harrastejoukkueeseen, joka treenasi kerran viikossa.

– Siinä joukkueessa oli aika paljon potentiaalia ja pelaajilla halu kehittyä. Se lähti siitä, että tulin pelaaja-valmentajaksi ja ilmoittauduimme Suomi-sarjaan.

Joukkue nousi ensimmäisen Suomi-sarja-kauden jälkeen Mestikseen ja jo seuraavana keväänä RoKi pelasi liigapaikasta, mutta ei noussut ylimmälle sarjatasolle. Tämän jälkeen Rovaniemellä jouduttiin odottamaan seuraavia liigakarsintoja aina viime kevääseen saakka. Jo silloin RoKi oli lähellä liigapaikkaa, mutta jäi ilman palkintoa.

RoKin naisten joukkue nousi Mestikseen vuonna 2013.
RoKin joukkue juhli Mestikseen nousua keväällä 2013. Keskellä kapteeni Oona Parviainen.Oona Parviaisen kotialbumi

Koko matkan ajan RoKin runko on pysynyt pitkälti samana. Tänä keväänä joukkueessa pelasi kahdeksan sellaista hyökkääjää, jotka olivat joukkueessa jo Mestis-kaudella 2013–14. Hankalat vuodet Parviainen kokee jälkeenpäin hyvänä asiana.

– Nyt osaa arvostaa näitä suorituksia, ja esimerkiksi liiganousu saa erilaiset mittasuhteet.

RoKin naisten jääkiekkojoukkue juhlii Mestis-mestaruutta. Kapteeni Oona Parviainen on kannettu suihkuun.
Kun RoKi voitti Mestiksen mestaruuden vuonna 2014, kannettiin pelaaja-valmentaja Parviainen suihkuun juhlahumussa.Oona Parviaisen kotialbumi

Urheilullinen ja omavarainen joukkue alkoi rakentua

Vaikka ensimmäisen Mestis-kauden jälkeen liiganousua jouduttiin Rovaniemellä odottelemaan pitkään, kehitettiin nais- ja tyttökiekkoa noina vuosina valtavasti eteenpäin.

Nykyisin Kuortaneen liigajoukkueen apuvalmentajana toimiva Sofia Pohjanen tuli mukaan RoKin toimintaan vuonna 2012. Päävalmentajana hän toimi kolmen kauden ajan vuosina 2015–18. Jo tuon kolmen vuoden projektin tavoitteena oli liiganousu.

– Emme onnistuneet siinä, mutta olen tosi iloinen, että RoKi nousi nyt liigaan. On ollut ilo katsoa, mitä päävalmentaja Tuomas Liitola on tehnyt siellä ja miten hän on jatkanut aloittamaani projektia, Pohjanen sanoo.

Valmentaja Sofia Pohjanen
Sofia Pohjanen on toiminut kaksi viime vuotta Kuortaneen liigajoukkueen apuvalmentajana.Tomi Hänninen

Pohjasen yksi tavoite oli tehdä RoKista urheilujoukkue. Ei riittänyt, että pelaajat ilmestyivät hallille peleihin. Valmennukseen otettiin yksilökeskeinen lähestymistapa, ja RoKin naiset saivat yhden aamujäävuoron joka viikko. Noiden jäävuorojen aikana RoKin joukkue keskittyi yksilöharjoitteluun.

– Aloimme luoda joukkueesta oikeasti Naisten Liigaan tähtäävää, jotta meillä olisi ollut valmiudet pelata liigassa, jos olisimme nousseet, Pohjanen kertoo ja jatkaa:

– Muistan, että aluksi pelaajilla oli vähän ristiriitaisia fiiliksiä, kun toiminta vakavoitui. Aluksi oli vastarintaakin, eivätkä kaikki olleet ihan valmiita siihen. Ensimmäisen kipuiluvuoden jälkeen porukka alkoi ajatella, että ehkä meistä oikeasti onkin tähän ja he olivat valmiita ottamaan vastaan lisää harjoittelua.

Muistan, että aluksi pelaajilla oli vähän ristiriitaisia fiiliksiä, kun toiminta vakavoitui. Ensimmäisen kipuiluvuoden jälkeen porukka alkoi ajatella, että ehkä meistä oikeasti onkin tähän ja he olivat valmiita ottamaan vastaan lisää harjoittelua.

Sofia Pohjanen

Naisten joukkueen lisäksi Pohjasen liekki roihusi tyttökiekolle. Hänen tavoitteenaan oli kehittää tyttökiekkoa niin Rovaniemellä kuin koko Lapin maakunnan alueella.

Kun Pohjanen aloitti tyttökiekkotyön, oli RoKilla jonkin verran tyttökiekkoilijoita, jotka pelasivat poikien sarjaa. Hyvällä markkinoinnilla ja usean vuoden työllä Rovaniemelle saatiin kahden eri ikäluokan tyttöjoukkueet. Samalla harrastajamäärä nousi alle kymmenestä noin 40:een.

Pohjasen ajan ympäri Lappia pyörineistä tyttökiekkoryhmistä RoKin tämän kauden joukkueessa pelasi viisi pelaajaa.

Olosuhteet ja vahva tiimi nousun kivijalkoja

Syksystä 2019 lähtien päävalmentajana toimineen Tuomas Liitolan alaisuudessa RoKi otti tarvittavat kehitysaskeleet eteenpäin. Parviaiselle yksi tärkeistä asioista oli se, että RoKin naiset alkoivat treenata poikien kanssa osan viikosta.

– Se ehkä toi valmentajalle haastetta, että saimme joukkueen pelillisiä asioita käytyä läpi, mutta sitten taas poikajoukkueissa jokainen sai oman tasoista ja yksilöllistä valmennusta. Se oli varmasti iso osa sitä, että pystyimme tähän suoritukseen.

Liitola sai myös seurakseen nimekkäitä apuja valmennuspenkille, kun kolminkertainen olympiakävijä Terhi Mertanen ja Naisleijonien apuvalmentaja Juuso Toivola hyppäsivät RoKin mukaan.

Parviainen kokee, että erityisesti Mertasen mukaan tulolla oli suuri merkitys joukkueelle. Mertanen oli isossa roolissa sanoittaessaan pelaajien tunteita. Toisaalta hän osasi puuttua tunnepuolen painolasteihin ajoissa ennen kuin asioista paisui liian suuria.

2011 naisten jääkiekon MM-kisat. Kuvassa Erika Grahm ja Terhi Mertanen.
Pitkään naisten jääkiekkomaajoukkueessa pelannut Terhi Mertanen voitti pelaajana yhden olympiapronssin ja kaksi MM-pronssia.Imago sport/AOP

Hyvän harjoittelun ja joukkuehengen sekä vahvan valmennustiimin lisäksi Parviainen nostaa esille Rovaniemen olosuhteet liiganousun avaimena. Jäähalli ja urheiluopisto sijaitsevat molemmat kaupungissa, mikä takaa hyvät harjoittelumahdollisuudet ympäri vuoden.

– Saimme liigajoukkueiltakin kehuja olosuhteistamme tällä kaudella.

RoKin nousu liigatasolle on huima tarina, eikä kaasupoljinta aiota nyt ainakaan hellittää. Joukkueen päävalmentaja Tuomas Liitola kertoo, että jo nyt RoKiin on pyrkimässä 12 uutta pelaajaa, joista osa on maajoukkuetason pelaajia alle 16-vuotiaissa. Suunnitteilla on myös akatemiajoukkue, joka pelaisi poikien sarjaa.

Pitkän aikavälin tavoitteena RoKi jahtaa Lappiin nimensä puolesta hyvin sopivaa Aurora Borealis -mestaruuspokaalia.

Lue myös:

Jääkiekkoliitto jätti mestaruudet ja sijoitukset jakamatta – sarjanousua tarjotaan niille joukkueille, joilla oli vielä mahdollisuus nousta

Palloilulajien sarjapaikkojen jako aiheuttaa päänvaivaa, ja liitoissa tarvitaan juristienkin apua – seuroissa odotetaan kuumeisesti päätöksiä: "Olisi tosi iso pettymys, jos emme nouse"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat