Hyppää sisältöön

"Seuroja voi lähteä, se on ihan kylmä fakta" – pesäpalloilijoiden epätietoisuus ja tuska palkanmaksun katkeamisesta poiki hätäpalaverin

Pesäpallon pelaajayhdistys järjesti miesten ja naisten Superpesis-seurojen kapteeneille perjantaina yhteispalaverin. Lähes kaikki miesten pääsarjaseurat ympäri maan ovat katkaisemassa palkanmaksun pelaajilleen koronaviruspandemian vuoksi.

Henri Puputti ei halua vielä ajatella koko pesäpallokauden peruuntumista. Kuva: Tomi Natri / AOP

Suomen huippupesäpalloilijat pyrkivät pitämään yhtä koronakriisin keskellä. Torstaina Yle Urheilu kertoi, että Joensuun Mailaa lukuun ottamatta kaikki miesten pääsarjaseurat ovat katkaisemassa palkanmaksun pelaajilleen.

Perjantaina miesten ja naisten pääsarjaseurojen kapteenit pitivät yhteispalaverin, jossa tilannetta käytiin läpi.

Lajin pelaajayhdistyksen Huippupesäpalloilijat ry:n puheenjohtaja Jani Kangasaho kertoo Yle Urheilulle, että palaverissa haluttiin käydä vallitseva tilanne tarkasti läpi ja tarjota pelaajille mahdollisuus vaihtaa ajatuksia yhdessä.

Sarjakauden aloitusta on siirretty tällä hetkellä kesäkuun alkuun, mutta sen varaan ei voi taudin leviämisen hankalan ennustettavuuden takia vielä laskea.

– Esiin nousi kaksi merkittävää asiaa. Ensimmäinen on se, että minkälaisilla skenaarioilla sarjakausi voisi alkaa ja missä voisi mennä se raja, ettei se alkaisi ollenkaan. Pelaajien keskuudessa on realismia ja ymmärrystä siitä, että se kesäkuun alkukin voi olla aika optimistinen tavoite, kun mietitään nyt vallitsevaa tilannetta ja viestejä, 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa Superpesiksessä pelannut Kangasaho kertoo.

– Toinen oli taloudellinen puoli, ja selkeästi tuli esiin kysymys siitä, ovatko liitto tai seura hakemassa tilanteen mahdollisesti tuomia tukia. Liiton ja seurojen tulisi olla erityisen hereillä siitä, mitkä ovat ne tukikaavat, mistä tukea voisi saada haettua.

Läsnä videoneuvottelussa olivat kolmea lukuun ottamatta edustettuina kaikki seurat. Kangasaho sanoo, että tilaisuudesta jäi hyvä ja toiveikas fiilis.

– Olin positiivisesti yllättynyt laajasta osanotosta. Pelaajat haluavat tietää, missä mennään ja halutaan auttaa sekä pohtia ratkaisuja, miten voisi sopeutua.

– Kaikki olemme tässä samassa tilanteessa, ja pelaajien suurin toive on päästä tekemään sitä tärkeintä, eli pelaamaan mahdollisimman nopeasti.

Pelaajasopimukset ovat määräaikaisia, ja hallituksen uuden esityksen mukaan (siirryt toiseen palveluun) työntekijän lomautusta edeltävää lomautusilmoitusaikaa lyhennettäisiin 14 päivästä viiteen päivään. Lomautusta koskevien yhteistoimintaneuvotteluiden kestoaikaa lyhennettäisiin nykyisestä kuudesta viikosta tai 14 päivästä viiteen päivään, eli lomauttaa voi aikaisintaan 10 päivän kuluttua, mikäli yt-neuvotteluja ei ole aloitettu.

Esityksessä ehdotetaan lisäksi, että työnantajalla olisi oikeus jatkossa lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa työskentelevä työntekijä samoilla edellytyksillä kuin työntekijä, jolla on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus.

Kaksi edellistä miesten mestaruutta voittanut Joensuun Maila on kertonut jatkavansa palkanmaksua pelaajilleen ainakin toistaiseksi. Kuvassa lyömässä viime syksyn finaalisankari Aleksi Rautiainen. Kuva: Jami Ivanoff / AOP

Kangasaho sanoo, että pelaajat pääpiirteittäin hyväksyvät ja ymmärtävät seurojen tilanteen sekä ilmoitukset tarvittavista toimenpiteistä käsillä olevassa tilanteessa.

– Toki siellä on sitäkin, että kysellään, onko tämä sellainen tapa, jota seura voi käyttää ja että voiko seura todellakin tehdä näin. Juteltiin myös siitä, mitä mahdollisesti tulevat lainsäädäntömuutokset voivat tuoda esiin esimerkiksi lomauttamisissa.

– Juridisesti pelaajapuoli tietää nyt, mikä ero on lomauttamisella ja keskeyttämisellä. Suuri huoli ja kysymykset liittyvät siihen, onko näissä tilanteissa mahdollista saada sitä taloudellista turvaa jotain muuta kautta. Se on iso haaste, eikä pesäpalloilijan asema ole paras mahdollinen pelaajasopimusten työttömyysturvaa mietittäessä. Pelaajat eivät ole oikeutettuja ansiosidonnaisiin, Kangasaho muistuttaa.

Jostain rahaa

Pesäpalloilijat ovat hyvin erilaisissa tilanteissa, sillä osa saa pääelantonsa pesiksestä, osa tekee muita siviilitöitä ja osa esimerkiksi opiskelee. Seinäjoen Jymyjussien kokeneelle tähtipelaajalle Henri Puputille pesäpallo on päätyö, jonka katkeaminen kuin seinään tekee ajan kanssa loven taloudelliseen tilanteeseen.

– Pitää varmasti ryhtyä selvittämään, mistä sitä rahaa voisi saada. Ei tässä määräänsä kauempaa pysty olemaan, kun pelaajapalkkiot ovat kuitenkin aika pieniä, eikä tässä mitään miljonäärejä olla, 15-kertainen Itä-Länsi-pelaaja Puputti muistuttaa.

– Pakko alkaa miettiä jotain ratkaisua, jos tämä tilanne kestää ja mitään näkymää pelien alkamiselle ei ole.

Jymyjussit on Puputin, 36, mukaan kertonut tekevänsä kaikkensa, jotta pelaajille pystyttäisiin maksamaan, eikä pelaajia jätettäisi pulaan. Kouvolan Pallonlyöjissä maaliskuun palkat pyritään vielä maksamaan, mutta huhtikuun alussa maksaminen katkeaa.

Koplan paitaan täksi kaudeksi palannut pelaajalegenda Toni Kohonen, 44, ei ole huolissaan omasta toimeentulostaan, mutta nuorempien tilanne huolestuttaa. Koronakriisin vaikutukset tulevat näkymään myös tulevaisuudessa.

– On tässä itsellä ollut muitakin hommia, mutta ongelmallista on se, että opiskelijoilla opiskelu loppuu ja pesiksestä pitäisi alkaa tulla kassavirtaa ainakin suurimmassa osassa seuroista.

– Eihän tämä koske vain tätä vuotta. Pesis ei kuole kartalta, mutta seuroja voi lähteä valitettavasti, se on ihan kylmä fakta. Ne ovat ahtaalla, ja on saatava hyviä korjausliikkeitä. Itselläni on uraa takana enemmän kuin edessä, ja siitä olen erittäin huolissani, miten tämä vaikuttaa 20–30-vuotiaisiin pelaajiin ja heidän tulevaisuuden neuvotteluihinsa, ennätykselliset 22 kertaa arvo-ottelussa nähty Kohonen tuumii.

Viime kaudella Toni Kohonen pelasi Ykköspesistä Oulun Lipon paidassa. Kuva: Jussi Saarinen / AOP

Yhteisöllisyys testissä

Huippupesäpalloilijat ry on ollut olemassa jo toistakymmentä vuotta, mutta viime vuosina sen toiminta on ollut hiljaisempaa. Vuonna 2013 puheenjohtajaksi tullut jyväskyläläinen Kangasaho sanoo, ettei pöydälle nostettavia asioita ole juuri ollut.

– Ei se mitenkään haudattuna ole ollut, mutta totta on, että mitään ääntä ei ole pidetty 2–3 vuoteen. Suurin syy on ollut se, ettei ole ollut asioita, mitä olisi tarvinnut viedä eteenpäin. Yleensä ne liittyvät maksamattomiin palkkioihin kauden jälkeen, ja positiivista on, ettei niitä ole juuri ollut viime vuosina.

Seuraava askel vaikeassa tilanteessa on pyrkiä löytämään yhteistä säveltä niin liiton, pelaajien kuin seurojenkin kesken. Pesäpalloyhteisö tarvitsee toisiaan kipeämmin kuin ehkä koskaan.

– Meidän täytyy ottaa nämä lainsäädäntömuutokset haltuun lomauttamisasioihin liittyen. Seurojen suuntaan on ilmaistu halu keskustelulle, jotta saisimme avoimen ja positiivisen keskustelun aikaiseksi.

– Sitä kautta voisi löytyä tilanteeseen nähden hyvä ratkaisu, koska kyllähän se siellä on olemassa. Kysymys on siitä, kuka tuo esille sellaisen asian, mitä jalostamalla se kehittyisi, Kangasaho pohtii.

Myös Puputti toivoo pesisväen puhaltavan tiukasti yhteen hiileen. Huoli rakkaan lajin tulevaisuudesta on vilpitön ja aito.

– Tässä eletään poikkeuksellisia aikoja, ja pitää lyödä viisaat päät yhteen, mitä tässä tehdään. Nyt mitataan lajin yhteisöllisyyttä, ja täytyy yrittää mennä samaan suuntaan. Jokainen ymmärtää, että tilanne on vakava ja ennennäkemätön.

– Pääpointti on se, että yritetään nyt saada samalle sivulle pelaajat ja seurajohto puhumaan samaa kieltä. Vedetään köyttä yhteen suuntaan, eikä ryhdytä sinkoilemaan.

Omatoimisesti harjoitellen

Kohonen ja Puputti kertovat, että kun joukkueen kanssa ei saa kokoontua, harjoittelu on tällä hetkellä hyvin omatoimista ja fysiikkapainotteista.

Sotkamossa asuva Kohonen esitteli taitojaan viimeksi mailan kanssa Superpesiksen somekanavilla vessapaperirullahaasteessa (siirryt toiseen palveluun).

– Se onkin edellinen mailasuoritus hetkeen, kymmenkertainen Suomen mestari hymähtää.

– Tiettyjä voimaharjoituksia on pystynyt tekemään, ja valmentajat ovat muuttaneet kalenterisysteemiä. Totta kai niissä rajoissa mennään, mitä hallitus on kansalaisille kertonut. Ulkoilua ei tiettävästi ole vielä rajoitettu.

Henri Puputti on nähty Itä-Länsi-otteluissa 15 kertaa. Kuva: Tomi Hänninen

Seinäjokinen Puputti on käynyt juoksemassa kuuluisia Joupiskan portaita.

– Siellä on onneksi pitkät portaat, ja jonkinlainen harjoittelu onnistuu, kun pitää hajuraon. Kyllähän tämä haastavaa on, ja mielikuvitusta pitää käyttää. Enemmän aerobista harjoittelua ja lenkkeilyä, ja yritetään kantaa vastuu, ettei oltaisi julkisilla paikoilla, Puputti toteaa.

Huonoimmassa mahdollisessa skenaariossa koko kausi jäisi pelaamatta. Sitä pelaajat eivät halua ainakaan vielä ajatella.

– Ei tässä vielä osaa ajatella yhtään. Totta kai sitä odottaa, että kausi alkaisi, mutta en halua kuvitella tilannetta, että se olisi mahdotonta kokonaan. Mistään ei ole mitään varmuutta, ja jos tämä epätietoisuus kestää useamman kuukauden, motivaatio voi olla koetuksella. Siinä mitataan jokaisen henkilökohtainen lujuus, Puputti sanoo.

Kohonen muistuttaa, ettei pesäpallo ole yksin ongelmiensa kanssa.

– Varmasti se on sääli, jos kausi ei ala. Se on sääli faneille, pesikselle ja yhtä lailla muillekin lajeille. Jalkapallokautta on siirretty, ja lätkässä ei päästy pelaamaan loppukahinoita, Kohonen toteaa.

– Tässä on niin paljon jossiteltavaa siitä, milloin tämä taittuu, jos taittuu vai eikö taitu. Turha tätä on jossitella ja voivotella, koska tilanne on joka puolella maailmaa tämä. Päivämäärä on nyt kesäkuun alussa, ja se voi muuttua.

Kolme SM-kultaa Vimpelin paidassa voittanut Puputti haluaa uskoa parempaan huomiseen.

– Tässä on nyt isommat asiat kuin pesäpallo, mitä pitää ajatella. Vielä ei olla pahimmassa tilanteessa, eli siinä, että rajoitukset lisääntyisivät ja ulkona saisi käydä vain kaupassa. Tilanne on nyt tämä, mutta eiköhän tästä yhdessä selvitä, Puputti päättää.

Lue myös: