Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Jalkapallovalmentaja toivoo vanhemmilta ymmärrystä kotiharjoitteluun: kentillä on riittänyt vilskettä poikkeustilasta huolimatta – "En ole ikinä nähnyt niin paljon pelaajia kuin nyt"

Jalkapallojuniorit ovat innostuneet omatoimiharjoittelusta poikkeusoloissa. Katso Ylen aamun keskustelu kuvaa klikkaamalla!

jalkapallo
erkko meri

Kevät tekee tuloaan ja jalkapallokentät alkavat vihertää, mutta junioreiden harjoittelu on muun elämisen tavoin nyt poikkeuksellista. Kun ohjatut joukkueharjoitukset ovat koronaviruksen vuoksi keskeytettynä, pelaajilla on yhä suurempi vastuu omatoimisesta harjoittelusta.

Ylen aamussa vieraillut Jalkapallon Juniorivalmentajat ry:n puheenjohtaja Erkko Meri kertoo, että seuroissa hyödynnetään nyt videoita ja kirjallisia ohjeita. Meri valmentaa itse helsinkiläisen Käpylän Pallon junioreita.

– Videoita on yritetty laatia eri ikävaiheille sopiviksi. Siellä on kehonhallintaan liittyviä suorituksia ja pallon kanssa tehtäviä asioita.

KäPassa valmentajat antavat huhtikuun alusta lähtien pelaajille viikottaista henkilökohtaista palautetta harjoitteista. Omanlaisensa porkkanan tuo seurasta ponnistaneiden nykyisten ammattilaisten haastevideot.

– Se on luonut tietynlaista kisailuhenkeä, että kuka onnistuu tekemään saman tempun kuin vaikka Onni Valakari tai Leo Väisänen, Meri kertoi.

Kyproksella pelaava Valakari ja Ruotsiin hiljattain siirtynyt Väisänen ovat tuttuja kasvoja nuorisomaajoukkueista. Jälkimmäinen oli mukana myös Huuhkajien EM-kisapaikan saavuttaneessa joukkueessa.

Ymmärrystä kotiharjoitteluun

Joukkueharjoitukset ovat tauolla, mutta auki olevilla jalkapallokentillä väkeä on riittänyt. Omatoimiharjoitteet ovat innostaneet pelaajia viranomaissuositusten kannalta hieman väärälläkin tavalla.

– Asun kentän lähellä ja olen seurannut tosi tarkkaan, miten paljon siellä on pelaajia. En ole ikinä aikaisemmin nähnyt näin paljon pelaajia kuin nyt, Meri kertoi havainnoistaan.

Meri toivoo vanhemmilta ymmärrystä kotiharjoitteluun.

– Pitäisin kiinni siitä, ettei kentille lähdetä sankoin joukoin. Sitä näkee vielä vähän liikaa. Harjoitteita voi tehdä kotipihalla tai olohuoneessa, jos vanhemmat sen sallii. Toivottavasti tässä tilanteessa sallii, vaikka joku ruukku menisikin rikki!

Kaiken kaikkiaan junioripelaajat ovat innostuneet omatoimiharjoitteista, mikä on puhtaasti urheilun ja liikkumisen kannalta seuroille mieluisa asia. Hyviä kokemuksia kotiharjoittelusta poikkeusoloissa on saatu myös esimerkiksi voimistelussa.

– Terveysulottuvuus pitää tietysti ottaa huomioon, mutta olen aistinut, että tämä aika on innostanut lapsia ehkä enemmän. Se asettaa tietysti meille seuratoimijoille kysymyksen, miten tämä tilanne saadaan pidettyä sitten, kun toiminta jonain päivänä jatkuu, Meri sanoi.

Tilanne on tukala

Seurojen arjessa tilanne on koronaviruspandemian keskellä synkkä. Lomautukset, yt-neuvottelut ja palkanmaksun keskeytykset ovat nyt arkipäivää käytännössä kaikissa urheiluseuroissa.

– Seurat ovat tuoneet sen avoimesti esille, mutta mielestäni koko urheilurintama voisi tuoda tätä haastetta esiin vieläkin voimakkaammin. Seuroissa on ollut erilaisia keräyksiä ja vaikkapa kaulahuivien myyntiä. Ne ovat yhteisöllisyyden kannalta tärkeitä asioita, mutta eivät ne meidän seurojamme pelasta.

Meri arvioi, että pelkästään jalkapallossa lomautukset koskevat tällä hetkellä satoja valmentajia. Pelaajien ohjeistaminen etäyhteyksien avulla olisi tärkeää, mutta jos valmentaja on lomautettu, ei hänellä ole työntekovelvoitetta.

– Sanoisin, että kahden käden sormilla voidaan laskea seurat, jotka maksavat valmentajille palkkaa huhtikuussa. Haluaisin, etteivät seurat jäisi nyt tuleen makaamaan, vaan yrittäisivät kaikin keinoin keksiä, miten tässä poikkeustilanteessa pelaajista voitaisiin huolehtia, Meri toivoi.

Huoli toiminnan jatkumisesta on useissa seuroissa nyt suuri. Kovin pitkään monen seuran talous ei nykytilannetta kestä.

– Jos tämä jatkuu kaksi tai kolme kuukautta pidempään, niin sitten ollaan isoissa vaikeuksissa. Viesti kentältä on se, että nyt on jo isoja haasteita, Meri sanoi.

Lue myös:

Pandemia pakotti voimistelijat etävalmennuksen pariin – 10-vuotias Veera laittoi harjoitusolosuhteet uusiksi ja taituroi nyt autotallissa

Juniorivalmentaja nostaa esiin huolestuttavan ilmiön, joka uhkaa nuorten jalkapalloilijoiden kehitystä: "Näen paljon lapsia, joille liikkuminen on vaikeaa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat