Emil Ruusuvuorelle kevään piti olla loistava tilaisuus nostaa rankingiaan, mutta nyt turnauksia ei ole – kokemukset ATP-kisoista hyviä: "Yleisfiilis on paljon rennompi ja positiivisempi"

Emil Ruusuvuori huomasi ATP-turnauksissa, että hänen pelitasonsa riittää kiertueelle. Fysiikkaa on kuitenkin kehitettävä ja sille löytyy nyt aikaa.

Emil Ruusvuori on maailmanlistalla sijalla 101. Kuva: AOP

Emil Ruusuvuori oli maaliskuun alkupuolella Indian Wellsissä, Kaliforniassa. Raketin lailla viime vuonna tenniksen maailmanlistalla noussut kaksinpelin Suomen ykköspelaaja oli murtautunut alkuvuodesta ATP-tasolle ja pelannut siellä useita turnauksia. Dubaissa tullut vatsatauti oli sotkenut sen kisan ja estänyt osallistumisen Suomen Davis Cup -otteluun Meksikossa.

Indian Wellsissä harjoitellessa peli tuntui jälleen hyvältä ja Ruusuvuori odotti innolla uransa ensimmäistä Masters-tason turnausta. Sitten ilmoitettiin, että turnaus perutaan koronaviruksen vuoksi.

Siinä vaiheessa kaikkea urheilua ei vielä peruttu ja Ruusuvuori jäi muutamaksi päiväksi Indian Wellsiin harjoittelemaan ja odottamaan Miamin turnauksen kohtaloa. Hänen oli myös tarkoitus käydä ennen Miamin turnausta järjestettävä niin sanottu "ATP:n yliopisto", jossa nuorille pelaajille annetaan muun muassa mediakoulutusta, opastetaan sosiaalisen median käytössä, antidopingasioissa ja annetaan sijoitusohjeita.

Pian selvisi kuitenkin, että kaikki turnaukset ja muut tapahtumat perutaan pitkäksi aikaa koronaviruspandemian vuoksi. Ruusuvuori palasi Suomeen ja joutui kahdeksi viikoksi karanteeniin, joka päättyi viime lauantaina.

Ruusuvuori voitti viime kaudella neljä ATP-haastajaturnausta. Kuva: Getty Images

– Ensin ilmoitettiin, että tulee kuuden viikon tauko turnauksista, mutta sen nyt tiesi, että se ei tule pitämään paikkaansa. Nyt on sanottu, että tauko kestää 7. kesäkuuta asti, mutta se tuntuu aika aikaiselta. Luulen, että pitemmälle venyy, Ruusuvuori sanoi Yle Urheilulle puhelimitse karanteeninsa viimeisenä päivänä.

ATP ja WTA ovat peruneet turnaukset 7. kesäkuuta asti eli kevään massakauden loppuun. On kuitenkin hyvin epävarmaa, voidaanko pelejä aloittaa ruohokaudellakaan. Esimerkiksi Wimbledonin järjestäjät ovat ilmoittaneet, että turnaus saatetaan joutua perumaan.

Ruusuvuori pystyi karanteenin aikana harjoittelemaan fysiikkaa ja ulkona sai käydä lenkillä. Karanteenin päättymisen jälkeen hän pääsee myös lyömään tennispalloa. Esimerkiksi Talin halli on auki ja Ruusuvuorelle järjestyy harjoitusmahdollisuuksia myös muualta. Fysiikkaharjoitukset ovat tässä vaiheessa kuitenkin isossa osassa.

– Nyt mennään fysiikka edellä. Jos tiedetään milloin pelit alkavat, niin kuukausi tai kuusi viikkoa aikaisemmin lisätään lajiharjoittelua, Ruusuvuori kertoi.

Lajiharjoitteluun löytyy hyviä harjoituskavereita. Muun muassa Suomessa nyt olevan, Sveitsiä edustavan Henri Laaksosen kanssa on puhuttu asiasta.

"Peli riittää sille tasolle ihan hyvin"

Torstaina 21 vuotta täyttävän Ruusuvuoren viime kausi oli upea. Hän voitti neljä ATP-haastajatason turnausta. Vielä kesäkuussa hänen rankinginsa oli 400 huonommalla puolella. Vuoden lopussa se oli 123.

Vuoden 2020 aluksi Ruusuvuori pelasi ison haastajaturnauksen, joka siirrettiin Australian metsäpalojen vuoksi Bendigoon. SIellä hän otti monta kovaa voittoa ja eteni finaaliin. Sen viikon jälkeen ranking nousi sijalle 104.

Sen jälkeen Ruusuvuori on pelannut pelkästään ATP-turnauksia ja niiden karsintoja. Välillä urakka on päättynyt karsintaan, välillä helsinkiläinen on edennyt pääsarjaan ja kerran pääsarjan toiselle kierrokselle. Yhteistä otteluissa on ollut se, että ne ovat olleet erittäin tasaisia. Voi hyvin sanoa, että kaikki tämän vuoden ottelut ovat olleet voitettavissa. Kertaakaan Ruusuvuori ei ole jäänyt jalkoihin.

– Kentällä tuntui, että peli riittää sille tasolle ihan hyvin. Monta matsia on ollut kiinni muutamasta pallosta, Ruusuvuori totesi.

Ruusuvuori on pelannut vuoden ensimmäisen viikon jälkeen pelkästään ATP-turnauksia ja niiden karsintoja. Kuva: AOP

Ruusuvuori pelasi omasta mielestään alkuvuodesta hyvin, mutta niukat tappiot jäivät harmittamaan. Kehityskohteitakin tietysti on ja ne ovat kaikki valmentaja Federico Riccillä ylhäällä.

– Fysiikka on yksi iso juttu. Siellä on aika monta kaveria, jotka ovat fyysisesti vahvempia kuin minä. Syöttöön tarvitaan lisää tasaisuutta. On ollut sellaisia otteluita, joissa olen syöttänyt todella hyvin, mutta myös niitä, missä en ole syöttänyt niin hyvin. Puolustuspelissä on parannettavaa ja hyökkäyksessäkin on pieniä juttuja. Kaikkea ei voi tehdä kerralla, joten pitää valita, mitä halutaan kehittää ensin. Nyt on aikaa keskittyä asioiden kehittämiseen, Ruusuvuori totesi.

Oman lisähaasteena tuo karsintojen pelaaminen. Se on raskasta, jos pelaa monta viikkoa peräkkäin ja joutuu aina aloittamaan karsinnoista.

– Jos aina joutuu vetämään 2-3 matsia enemmän kuin vastustajat, se varmasti jossain vaiheessa näkyy. Nyt ottelut tekevät kuitenkin hyvää, mahdollisimman paljon vain matseja, niin oppia tulee. Tavoitteena tietysti jatkossa on se, että ei tarvitsisi karsia.

"Yleisfiilis on paljon kivempi, rennompi ja positiivisempi"

Ruusuvuori kertoo havainneensa selvän eron ilmapiirissä ATP-kiertueen ja haastajakiertueen välillä.

– On ollut mageeta pelata ATP-kisoja. Yleisfiilis pelaajien kesken kentän ulkopuolella on paljon kivempi, rennompi ja positiivisempi. Se on kivempi ympäristö ylipäätään. Kentällä ollaan tietysti aina sata lasissa.

Ero johtuu osittain siitä, että haastajakisoissa kaikki taistelevat toisiaan vastaan siitä, kuka pääsee ylöspäin ATP-kisoihin.

– Varmasti se on yksi tekijä. ATP-kisoissa on myös kavereita, jotka ovat olleet siellä niin pitkään, se on heille tuttua, Ruusuvuori sanoi.

– Jokainen jätkä tekee asiat vielä paremmin. Monilla on isot tiimit mukana, fysiot ja fysiikkavalmentajat. Keskitytään pikku juttuihin tarkemmin. Paljon oppii uutta melkein joka päivä, kun näkee ihan huippuja. Se on vähän sellaista tarkkailua, kun katselee, mitä he tekevät.

"Turha jäädä valittelemaan"

Etukäteen näytti siltä, että tämä kevät olisi ollut Ruusuvuorelle erinomainen mahdollisuus parantaa rankingiaan. Viime vuoden alussa Ruusuvuori oli keuhkokuumeessa ja pelasi sitten keväällä pieniä ITF-kisoja. Niinpä koko tämän kevään aikana hänellä on hyvin vähän pisteitä puolustettavana. Vasta juhannusviikolla niitä olisi ollut enemmän, kun hän voitti silloin ensimmäisen haastajaturnauksensa. Näin ollen lähes kaikki pisteet tänä keväänä olisivat nostaneet rankingia ylöspäin.

Kauden ensimmäisellä viikolla Ruusuvuoren ranking nousi siis sijalle 104. ATP-kisoissa saavutetuilla tuloksilla se ei kuitenkaan juuri noussut, vaan on vaihdellut sijojen 101 ja 104 välillä. Sadan raja on vielä puhkaisematta. Ja nyt turnauksia ei pelata ollenkaan.

– Olisin voinut päästä Ranskan avoimissa ja Wimbledonissa pääsarjaan. Olisi ollut paljon isoja kisoja muutenkin, joissa olisi ollut saumaa ottaa isompia pisteitä. Turha sitä on kuitenkin jäädä valittelemaan, nyt mennään tällä, Ruusuvuori sanoi.

Ruusuvuori täyttää torstaina 21 vuotta. Kuva: AOP

Rankingit on nyt jäädytetty, eli ne pysyvät toistaiseksi ennallaan. Ruusuvuoren mukaan rankingeille tehdään jotain, kun pelit jatkuvat, mutta mitä se tarkkaan ottaen on, siitä ei ole vielä tarkempaa tietoa.

Yksi asia, jossa nykyinen poikkeustila voi auttaa Ruusuvuorta, on olympialaisiin pääsy. Tänä keväänä olisi vaadittu todella hyviä onnistumisia, jotta paikka Tokioon olisi auennut. Nyt siihen voi olla paremmat mahdollisuudet, kun olympialaiset ovat vuonna 2021.

Kukaan ei vielä tiedä milloin pelit jatkuvat. Sitten, kun ne jatkuvat, ensimmäiset ottelut pitkän tauon jälkeen ovat kaikille vaikeita. Ruusuvuorelle voi olla silloin hyötyä junioriaikojen loukkaantumisista.

– Jos on ollut joskus pitempään loukkaantuneena, niin siitä on tässä hyötyä, voi käyttää sitä kokemusta. Ja nyt pystyy pelaamaan harjoituksissa, se on eri asia kuin jos olisi loukkaantuneena.

Lue myös: