Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

“Monella valmentajalla pitää kääntää ajattelu ihan uusiksi” – urheiluvalmentajia kouluttava Pulmu Puonti kannustaa vallasta ja kontrollista luopumiseen

Pitkän linjan voimisteluvalmentaja Pulmu Puonti on viime aikojen kohujen seurauksena huolissaan myös valmentajien jaksamisesta.

voimistelu
Voimisteluvalmentaja Pulmu Puonti.
Voimisteluvalmentaja Pulmu Puonti.Petteri Bülow / Yle

Autoritäärinen valmennustyyli tarkoittaa että valmentajan sana on laki, eikä sitä parane kyseenalaistaa. Suomessa on jo jonkin aika liikuttu poispäin kovan kurin valmennusfilosofiasta, mutta joissakin lajeissa mielikuva vanhan kolulukunnan diktaattorivalmentajasta elää edelleen vahvana.

Viime aikojen valmentajakohut suomalaisessa voimistelussa ja muodostelmaluistelussa eivät sitä leimaa ole hälventäneet.

Voimisteluvalmennuksen ja valmennusosaamisen taitaja Pulmu Puonti on seurannut huolestuneena viime kuukausien mylläkkää muodostelmaluisteluseura HSK:n ja sen valmentajan Mirjami Penttisen ympärillä.

Penttinen sai tammikuussa Taitoluisteluliiton kurinpitolautakunnalta 12 kuukauden kilpailukiellon epäasiallisen käytöksen takia. Liitto vaati seuraa suhtautumaan Penttisen kilpailukieltoon vakavasti. HSK:n uusi hallitus kuitenkin palautti hyllytettynä olleen Penttisen työvelvoitteen maaliskuussa.

Taitoluisteluliiton liittohallitus kokoontui lauantaina kuulemaan HSK:n selvityksen siitä, miten seurassa aiotaan jatkossa varmistaa harrastamisen eettisyys ja turvallisuus. Päätöstä jouduttiin kuitenkin lykkäämään, koska HSK oli aiemmin tällä viikolla tehnyt käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen.

Ottamatta suoraan kantaa juuri Penttisen tapaukseen, Puonti muistuttaa, että valmentajat ovat usein kovilla kun heitä ruoditaan mediassa.

– Tottakai olen sitä mieltä, että jos tällaista kaltoinkohtelua tapahtuu niin on hyvä, että se on tullut esille ja että siitä puhutaan. Mutta olen myös heti ajatellut, että kuka sitä valmentajaa auttaa? On myös tullut huoli, että haluaako kukaan nyt enää valmentajaksi, Puonti pohtii.

– Meidän pitäisi äkkiä katsoa, että mitä apua ja osaamista me tarvitsemme lisää, jotta se urheilu olisi parempaa.

“Nuorena halusin määrätä ihan kaiken”

Osaamista ja kokemusta Puonnilta löytyy vaikka muille jakaa. Ja niin hän tekeekin. Valmentajien kouluttamisen lisäksi Puonti valmentaa Olarin Voimistelijoissa sekä edustusjoukkuetta, että nuorempia tyttöjä.

Pitkän tien valmentajana kulkenut Puonti on vuosien varrella tarkastellut omaa valmennustyyliään kriittisellä silmällä. Hän kertoo olleensa nuorempana huomattavasti autoritäärisempi kuin nykyään.

– Silloin nuorena valmentajana se oma kunnianhimo oli todella päällä ja halusin itse menestyä valmentajana. Halusin määrätä ihan kaiken ja ajattelin, että tiesin itse parhaiten.

Voimisteluvalmentaja Pulmu Puonti.
Pulmu Puonti on pitkän linjan voimisteluvalmentaja.Petteri Bülow / Yle

Puonti ei omien sanojensa mukaan ole koskaan ollut mikään huutaja, mutta myöntää, ettei aina osannut käsitellä vastoinkäymisiä. Jos hänen valmentamansa urheilija kertoi haluavansa lopettaa, oli se Puonnille usein vaikea paikka.

– Se oli itselleni iso pettymys. En osannut käydä positiivisesti sitä keskustelua urheilijan kanssa.

Nykyään dialogi on Puonnin ydinosaamista. Muutos lähti liikkeelle kun hän kerran päästi urheilijansa yksin esiintymiseen. Valmentajan poissaolosta huolimatta, asiat eivät levinneet käsiin, vaan joukkue hoiti hommansa mallikkaasti.

– Ajattelin silloin, että ei tarvitse olla joka paikassa mukana. Tällaisista pienistä asioista aloin ymmärtämään, että urheilijat ovat viisaita ja pystyvät tekemään omia ratkaisuja.

Tästä oivalluksesta Puonti on lähtenyt kehittämään valmennusmetodia, jota hän käyttää myös ohjatessaan Olarin Vomistelijoiden 12-14-vuotiaita tyttöjä. Perusajatuksena on, että valmennettavat saavat itse vaikuttaa mahdollisimman paljon, siihen miten joukkueessa toimitaan. Että urheilija olisi niin sanotusti keskiössä.

– Meidän tytöt esimerkiksi suunnittelevat kesäharjoittelua. Toki me annamme siihen eväitä. Tavoitteiden asettaminen kuuluu myös heille. On todella tärkeää että urheilija asettaa itse itselleen tavoitteita ja ryhmä yhteisiä tavoitteita. Ryhmätoiminnalle on oltava pelisäännöt ja ne meillä urheilijat tekevät itse. Tärkeää on myös, että he pääsevät arvioimaan omaa tekemistään, esimerkiksi videoilta. Sitten he analysoivat sitä ja kertovat meille valmentajille missä ovat edistyneet., Puonti kertaa.

Voimisteluvalmentaja Pulmu Puonti ohjaa valmennettavaa.
Voimisteluvalmentaja Pulmu Puonti ohjaa valmennettavaa.Petteri Bülow / Yle

Mutta eikö riskinä ole, että toivottuun tulokseen ei ylletä, jos vapauksia onkin liikaa?

– Valmentajalla on pedagoginen vastuu. Se tarkoittaa, että valmentaja miettii mitä tämän ikäinen voi itse päättää, jotta se toiminta on turvallista. Valmentajana vastaan siitä, että toiminta on oikeansuuntaista ja turvallista, ja vien sitä kohti tavoitteita. Valmennamme yhdessä urheilijan kanssa.

Tällaiseen ajatteluun Puonti kannustaa myös kouluttaessaan valmentajia. Työssään hän on huomannut, että Suomessa on jo kauan oltu menossa pehmeämpään suuntaan valmennuksessa. Autoritääriseen johtamiskulttuuriin uskovat ovat jääneet vähemmistöön.

Kontrollista luopuminen vaikeaa

Vastuun antaminen urheilijoille saattaa silti olla monelle valmentajalle vieras ajatus. Puonti kertoo törmäävänsä myös muutosvastarintaan koulutuksissaan.

– Me valmentajat halutaan pitää se valta ja kontrolloida sitä tekemistä. Ajattelemme näin, koska olemme opiskelleet ja tiedämme mitä esimerkiksi kansainväliselle huipulle pääseminen tarkoittaa. Mutta pitää vaan uskaltaa antaa se omistajuus sinne urheilijoille. 13-vuotiaskin pystyy ihan mihin vain, kunhan vaan saa mahdollisuuden, Puonti sanoo silmät loistaen.

– Monella valmentajalla pitää kääntää se ajattelu ihan uusiksi. Pitää vaan näyttää että se uusi toimii.

Valmennuskulttuurin murros on Suomessa jo pitkällä, mutta esimerkiksi voimistelun huippumassa Venäjällä uskotaan edelleen tiukkaan valmennuskulttuuriin.

– Monenlainen tyyli johtaa hyviin tuloksiin. Venäjällä on vähän erilainen tyyliä ja he tekevät todella hyvää tulosta, mutta tuleeko sitten onnellisia ihmisiä?

Urheilijoiden hyvinvointi on Puonnin ajattelussa nykyään etusijalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että harjoituksissa lellittäisiin valmennettavia. Se, että valmentaja on lempeä, ei tarkoita, että hän ei voisi olla vaativa.

– Sitten kun urheilija näkee, että tykkäät heistä ja he luottavat sinuun, niin silloin on mahdollisuus vaatia. Kyllä he haluavat myös sitä, että heiltä vaaditaan, jotta he saavuttavat omat tavoitteensa.

Lue myös:

Taitoluisteluliitto joutui lykkäämään HSK:ta koskevia päätöksiä – seura sai asialle käräjäoikeuden väliaikaisen turvaamispäätöksen

Pandemia pakotti voimistelijat etävalmennuksen pariin – 10-vuotias Veera laittoi harjoitusolosuhteet uusiksi ja taituroi nyt autotallissa

Seitsemän voimistelujoukkuetta ulkomailta harjoitteli Vantaalla huippuolosuhteissa ja söi 1 500 ihmiselle tarkoitettuja ruokia – maailmancupkisa vaihtui harjoitusleiriksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat