1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. lumilaudat

Metsätöitä paiskiva maailmanmestari Roope Tonteri ottaa olympialaisten siirtymisen rennosti – Tokion kisapaikka skeittauksessa yhä mielessä

Tokion olympiakisoihin skeittauksessa tähtäävä lumilautailun kolminkertainen maailmanmestari Roope Tonteri tarkkailee tilannetta.

Lumilautailijana paremmin tunnettu Roope Tonteri tavoittelee paikkaa kesäolympialaisten rullalautailussa. Kuva: AOP

Roope Tonteri on lumilautailun kolminkertainen maailmanmestari ja yksinkertainen MM-hopeamitalisti. Talviolympialaisissa hän on ollut mukana kahdesti.

Tänä vuonna Tonterin tähtäimessä oli saada paikka Tokion kesäolympialaisiin rullalautailussa. Tonteri ei stressaa siitä, vaan painaa hommia hiki hatussa.

– Tällä hetkellä tässä on menossa sellainen hehtaarin koivumetsikön harvennushakkuu. Hakkaan polttopuita, eli metsähommia. Voin kyllä sanoa, että peruskunto on korkeampi kuin ikinä minun urani aikana, veistelee 28-vuotias Tonteri.

Tokion olympiakisat on nyt siirretty. Mitä ajatuksia se herättää?

– Minun maailmani ei siihen kaadu, vaikka ne on siirretty. Minulla jäi viime vuonna SM-kisat väliin ja sieltä jaettiin aika hyvin rankingpisteitä. Olenkohan minä nyt rankingissa jossain sijalla sata. Jos olisin ollut top-kolmessa, olisin rankingissa paljon korkeammalla.

– Katsotaan tämä korona tässä ja katsotaan sitten mitä tehdään. Miten niitä karsintakisoja aletaan järjestää tämän systeemin jälkeen ja miten saadaan lisää tukijoita, että edes päästään sinne karsintakisoihin, pohdiskelee Tonteri.

"Jenkeissä eri skeittikulttuuri"

Tonteri ei oikeastaan ole harjoitellut paljonkaan skeittausta.

– Enhän minä oikeastaan skeittausta treenaa, paitsi mökillä vähän skeittasin. Menen skeittaamaan, jos minua huvittaa mennä skeittaamaan. Fiiliksellä menen.

Yhdysvalloissa skeittaus otetaan tosissaan.

– Se on ollut mielenkiintoista olla tuolla karsintakisoissa. Siellä ei paljon annettu vuoroja muille, jenkit varsinkaan. Parkissa siellä on sellainen uima-altaan näköinen areena ja siellä pitää olla aika röyhkeä. Jos et mene, niin kukaan ei anna sinulle vuoroa, tietää Tonteri.

Roope Tonteri. Kuva: Getty Images

– Se on tosi erilainen kulttuuri mitä on Suomessa. Se on kilpaurheilua. Ne on tullut tekemään sen suorituksen ja ehkä me suomalaiset vähän jäätiin jalkoihin, se oli opettavaista, naurahtaa Tonteri.

Elämäntyylinä lumilautailu ja skeittaus ovat pitkälti samanlaisia.

– Kulttuurihan on molemmissa lajeissa sama. Sieltä kyllä pystyy erottelemaan kisatyypit ja ne, ketkä elävät sitä kulttuuria enemmän. Kummatkin lajit ovat nyt ehkä jonkinlaisessa murroksessa.

– Silloin kun itse aloitin lumilautailun, niin TTR oli pelkästään laskijoiden pyörittämä organisaatio. Omasta mielestä se ei ole ehkä niin hyvä, että lumilautailu on FIS:in alla. Tosi paljon on tullut sääntöjä ja säännöksiä. Ennen se oli paljon rennompaa, analysoi Tonteri.

– Katsoja joka näkee lumilautailun olympiakisoissa television välityksellä, ei kuitenkaan tiedä, mitä on sellainen lumilautailu, jossa vain kuvataan ja pidetään hauskaa.

"En ole kuuteen vuoteen lumilautaillut"

Kolminkertainen maailmanmestari Tonteri on väläytellyt, että hän tähtäisi vielä myös vuoden 2022 Pekingin talviolympialaisiin lumilautailussa.

– Sanotaan, että ei se nyt ihan poissuljettua ole, mutta kyllä se aika epätodennäköistä se on, pohtii Tonteri.

– Rehellisesti sanottuna en ole viimeiseen kuuteen vuoteen hirveästi lumilautaillut. Olen vain kiertänyt kisoista toiseen ja tehnyt niitä samoja temppuja. Nyt olen ihan oikeasti lumilautaillut ja oli siistiä oppia uusia temppuja, eikä tehdä niitä niin sanottuja kisatemppuja.

Kuva: AOP

Tonteri ei myöskään ole ollut maajoukkueessa.

– Olen keskittynyt enemmän kuvaushommiin, mitkä nekin meni nyt reisille. Haastava kausi, mutta toisaalta tosi hyvä laskukausi, sanoo Tonteri, joka haluaa innostaa nuoria lumilautailun ja skeittauksen pariin.

– Nuoren ei kannata lähteä lumilautailemaan sillä ajatuksella, että minusta tulee maailmanmestari, vaikka itse kirjoitinkin Vuokatin koulun hakemukseen, että haluan olla maailmanmestari, mutta se oli silloin pieni valkoinen valhe, että pääsee varmasti kouluun, muistelee Tonteri.

Lue myös:

Roope Tonteri jää sivuun lumilautailun maajoukkueesta – keskittyy täysin rullalautailuun ja tähtää Tokion olympialaisiin

Rullalautailijana Tokion olympialaisiin tähtäävällä Roope Tonterilla on kisatavoite jo selvillä: ”Jos yksikin juniori alkaisi skeittaamaan sen ansiosta, se olisi voitettu kisa”

Lumilautailun maailmanmestari tavoittelee paikkaa Tokion kesäolympialaisiin – Roope Tonteri mukaan rullalautailun olympiakarsintaan