Hyppää sisältöön

Valko-Venäjän presidentti luottaa valitsemaansa linjaan, 65-vuotias yksinvaltias osallistui jääkiekkoturnaukseen: "Etenkin jääurheilu on paras lääke viruksen torjuntaan"

Valko-Venäjällä eletään kuin koronavirusta ei olisi olemassakaan.

Aleksandr Lukashenko ja Vladimir Putin helmikuussa. Kuva: Getty images

Koronavirus on pysäyttänyt koko muun urheilumaan, mutta Valko-Venäjää yhteinen uhka ei tunnu koskevan. Maan jalkapallosarja pyörii täyttä häkää, ja jääkiekossa pelataan par'aikaa finaalisarjaa Soligorskin ja Junost Minskin välillä.

Presidentti Aleksandr Lukashenko on suhtautunut virukseen välinpitämättömästi. Jo aiemmin presidentti on laukonut saunan ja vodkan olevan paras lääke taistelussa virusta vastaan ja etenkin maalla asuvien olevan suojassa – varsinkin traktoreissa. Lauantaina Lukashenko oli löytänyt jälleen uuden teorian.

– Ei täällä ole viruksia. Tämä on jääkaappi. Urheilu, etenkin jääurheilu, on paras lääke viruksen torjuntaan, presidentti laukoi La Gazzetta dello Sportin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Suomessa yli 70-vuotiaita ja riskiryhmäläisiä kehotetaan pysymään kotona, mutta Valko-Venäjän 65-vuotias presidentti noudatti lauantaina omia neuvojaan. Innokas kiekkomies osallistui maan pääkaupungissa Minskissä järjestettyyn jääkiekkoturnaukseen.

Valko-Venäjällä kiekkoileva Joonas Hurri kertoi viime viikolla Yle Urheilulle tuntemuksistaan. Joukkue taisteli välierissä finaalipaikasta salihorskilaista Shaktoyr Soligorskia vastaan, mutta hävisi ratkaisevan ottelun tiistaina.

– Ihan muutamat ihmiset ovat huomioineet tilanteen käsidesillä. Omassa joukkueessa siihen on kiinnitetty huomiota enemmän, mutta yllättävän vähän koronavirustilanne on näkynyt katukuvassa verrattuna siihen, mitä olen lukenut Euroopasta ja Suomesta, Hurri kertoi tuolloin.

Vaikka valtio ei tunnu ottavan koronaa tosissaan, ainakin osa urheiluyleisöstä tuntuu. NY Timesin mukaan maan jalkapallon pääsarjan avauskierroksen yleisömäärät jäivät arviolta puoleen siitä, mitä viime vuonna. (siirryt toiseen palveluun)

Valko-Venäjällä on viranomaisten mukaan todettu 88 koronavirustapausta. Todennäköisesti tapauksia on huomattavasti enemmän.

Lukashenko on hallinnut Valko-Venäjää vuodesta 1994. Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestö Etyjin mukaan maassa ei ole pidetty yksiäkään vapaita vaaleja sen jälkeen, kun Lukashenko nousi valtaan 25 vuotta sitten. Lukashenkoa on kutsuttu Euroopan viimeiseksi diktaattoriksi.

Juttua korjattu 22.16: Lukashenko on 65-vuotias, ei 75-vuotias.

Lue myös: