1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. hiihto

Koronasta toipunut hiihdon maajoukkuevalmentaja ehti karanteenissa pohtia Suomen maastohiihdon ongelmakohtia

Ville Oksasen mukaan mutkaiset rataprofiilit ja maksimihapenoton hetkellisesti ylittävät työpätkät ovat suomalaishiihtäjille haastavia.

Ville Oksanen on analysoinut mennyttä maastohiihtokautta urheilijoiden kanssa etäyhteydellä. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Suomen maastohiihtomaajoukkueen valmentaja Ville Oksanen on toipunut koronaviruksen aiheuttamasta COVID-19-taudista ja palannut Suomeen Kanadasta, jossa hän oli tartunnan takia karanteenissa 11. maaliskuuta lähtien.

– Aika pitkä tauti oli, että vaikka yksittäinen päivä ei ollut paha, niin aika voimattomaksi itsensä kuitenkin sai. Pitkään kun on tauti päällä, niin ei se mikään mukava ollut, Yle Urheilun puhelimitse tavoittama Oksanen kertoo.

Oksanen jäi karanteeniin Quebec Cityssä, jossa maajoukkueen oli määrä kilpailla kaksi viikkoa sitten maailmancupin osakilpailussa. Kansainvälinen hiihtoliitto FIS kuitenkin perui kilpailun viime hetkellä koronavirusuhan takia. Suurin osa eri maiden maajoukkueista, Suomi mukaan lukien, olivat lähteneet kotimatkalle jo ennen FIS:n päätöstä.

Oksanen sai luvan palata kotimaahan annettuaan kaksi negatiivista testitulosta. 31-vuotias valmentaja myöntää, että Atlantin ylittäminen toipilaana otti koville.

– Tuohon olotilaan oli aika raskas matkustus, joten aika puhki olo on nyt. Mitä olen lukenut ja kuullut, niin aika vähällä pääsin, kun itselläni ei tauti ollut mikään älyttömän paha enkä lähde omalla taudillani pelottelemaan, Oksanen sanoo.

Yt-neuvotteluilla vaikutusta uuteen kauteen

Naisten maajoukkueen valmentajana toimiva Oksanen kertoo, että kauden yhteen vetäminen urheilijoiden kanssa porukalla jäi väliin, koska SM-hiihdot Ristijärvellä peruuntuivat. Yksilöiden kanssa hän on kuitenkin ehtinyt käydä asioita läpi verkon välityksellä ja aikoo tehdä niin jatkossakin.

Koronavirusepidemia on vaikuttanut hiihtäjien harjoitteluun verrattain vähän. Tällä hetkellä maajoukkuehiihtäjät harjoittelevat joko yksin tai pienryhmissä. Kun kyse on maastossa tehtävästä ulkolajista, ei läheistä kontaktia toisiin ihmisiin tarvita.

Krista Pärmäkoski ylsi palkintokorokkeelle kahdesti menneellä kaudella. Kuva: EPA-EFE / KIMMO BRANDT

Lajiharjoittelu onnistuu vielä Pohjois-Suomessa, jossa lumitilanne on vielä hyvä. Voimaharjoittelu sen sijaan on nyt hankalampaa.

– Tällä hetkellä ei ole hätää, ja kohta myös suurella osalla on pieni lepojakso ohjelmassa. Jos nykyisen kaltainen tilanne jatkuu useita kuukausia, tulee se aiheuttamaan haasteita, Oksanen toteaa.

Oksasen, kuten maajoukkueen viiden muunkin valmentajan sopimukset ovat katkolla. Hiihtoliitto ilmoitti viime viikolla aloittavansa yt-neuvottelut. Oksasen mukaan taloudelliset haasteet liitossa saattavat vaikuttaa ensi kauden maajoukkueen harjoitusryhmien muodostumiseen.

– Minulla on halu olla kehittämässä suomalaista maastohiihtoa. Pitää selvittää muita asioita, kun ei ole varmaa, voidaanko (valmennusryhmien) rakenne pitää samana kuin tänä vuonna.

Menneen kauden Oksanen näkee melko onnistuneena, vaikka isoja heikkojakin kohtia löytyy. Yksi niistä on sprintti, jossa tosin suomalaisurheilijoita pääsi karsinnasta erävaiheeseen useampi kuin neljällä viime kaudella. Kärjen tuntumaan ei suomalaisilla kuitenkaan ollut vieläkään asiaa.

– Vaaditaan uusia asioita ja uusia ärsykkeitä. Toivottavasti saataisiin myös uusia urheilijoita, jotka tulevat vähän eri kautta ja uusilla ominaisuuksilla, että pystyvät niitä kärkisijoja ruveta haastamaan, Oksanen sanoo.

Sprinttimatkoilla viihtyvä Katri Lylynperä on Ville Oksasen mukaan nostanut tasoaan selvästi viime vuodesta. Kuva: Marko Tuominiemi / AOP

Suomalaishiihtäjät menestyivät tällä kaudella parhaiten kahdessa Suomessa järjestetyssä maailmancupissa, Rukalla ja Lahdessa. Kärkihiihtäjistä sekä Iivo Niskanen että Krista Pärmäkoski nousivat palkintokorokkeelle molemmissa.

Molemmissa osakilpailuissa kilpailtiin perinteisen hiihtotavan väliaikalähtökilpailut. Kilpailuja yhdistivät myös selkeästi hiihdettävät latuprofiilit, joissa suomalaiset ovat tottuneet harjoittelemaan.

– Kun tulee mutkia, vaihtelevia maastoja ja lyhyempiä työpätkiä, joissa pitää ylittää maksimihapenotto hetkellisesti ja palautua nopeasti, olemme niissä heikompia. Suhteessa olemme yhteislähdössä ja sprinteissä myös heikompia. Kilpailuominaisuuksien harjoittaminen on se tärkein asia, Oksanen kertoo.

Nuorten nousu jäi vaisuksi

Normaalimatkoilla vain Krista Pärmäkoskipääsi toistuvasti kymmenen parhaan joukkoon maailmancupissa. Kerttu Niskanen ja Anne Kyllönen näyttivät positiivisia ennusmerkkejä palaamalla sille tasolle, jolla he ovat aikaisemmin olleet. Oksasen mukaan tavoite on saada uusia menestyjiä, jotka pystyisivät tasaisesti sijoittumaan lähelle kärkeä.

– Tarvitaan nuorempia urheilijoita, joiden varaan voisi menestymistä laskea. Nuorista Vilma Nissinen nosti tasoaan, mutta ne, jotka ovat olleet meidän parhaita nuoria, niin he eivät olleet siellä tasollaan, Oksanen sanoo.

Suomalaisista hiihtolupauksista Anita Korva ja Eveliina Piippo valitsivat viime vuonna urheilijan polun, jossa maajoukkue ei ole kaiken keskiössä. Korva suorittaa parhaillaan varusmiespalvelusta Kainuun prikaatissa ja Piippo opiskelee Denverin yliopistossa, jossa hän harjoittelee suomalaisvalmentaja Toni Roposen opein.

– Kyse ei ole siitä, etteivätkö he halua olla maajoukkueessa. Kysymys kuuluu, että jos urheilija haluaa tehdä muita asioita urheilun ohessa, miten sen saa yhdistettyä urheiluun? Pitää pystyä harjoittelemaan mahdollisimman hyvin, mitä se kenenkin kohdalla tarkoittaa. Pitää pystyä olemaan tyytyväinen myös muuhun elämään.

Eveliina Piippo muutti loppuvuodesta harjoittelemaan ja opiskelemaan Yhdysvaltojen Coloradoon. Kuva: Vesa Pöppönen / All Over Press

Suomen naishiihdon ykkösnimi Krista Pärmäkoski päätti viime vuonna irroittautua maajoukkueesta. Hän ei ole vielä kertonut, aikooko hän jatkaa valitsemallaan tiellä vai palata maajoukkueeseen.

Ville Oksanen ymmärtää Krista Pärmäkosken halua kokeilla harjoittelua ja leireilyä omalla tavallaan.

– Toki valmentajana toivoisin, että kaikki parhaat olisivat maajoukkueessa harjoittelemassa, Oksanen sanoo ja lisää, että Pärmäkosken paluu maajoukkueeseen on ehdottomasti tervetullutta.

– Pitää kuitenkin kunnioittaa urheilijoita, ne ovat niitä, jotka tulokset tekevät ja heillä on ammattitaitoa itsellään. Näitä ratkaisuja on muissakin maajoukkueissa tehty.

Lue myös:

Hiihdon maajoukkuevalmentaja karanteenissa Kanadassa koronavirustartunnan takia – Pärmäkoski matkasi Kanadaan samassa lentokoneessa

Hiihtomaajoukkueessa koronatapaus – Sami Jauhojärvi luottaa maajoukkueen toimintatapoihin: "Terve huonekaveri eristettiin eri huoneeseen"

Valmentajia kismittää, kun suurin osa tutkimuksista tehdään miehistä – naishiihtäjiltä kaksikko on silti jo ehtinyt oppia paljon: "Aina ei tarvitse olla vastausta kaikkeen"

Sami Jauhojärvi ihmettelee nuorten hiihtolupausten Anita Korvan ja Eveliina Piipon ratkaisuja: “En näe niitä ihan fiksuimpina valintoina”

Unohtakaa hetkeksi Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski – Yle Urheilu avaa Suomen hiihdosta hurjia lukuja, jotka herättävät ison joukon kysymyksiä