1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Formula 1

F1-talli vauhdittaa hengitysmaskin valmistusta

Kilpatalleilla on myös yhteishanke sairaanhoitovälineiden kehittämiseksi.

F1-kausi alkaisi näillä näkymin vasta kesäkuun puolivälissä Kanadan Montrealissa. Kuva: Getty Images

Mercedeksen F1-talli ja Lontoon UCL-yliopisto ovat ryhtyneet yhteistyössä valmistamaan CPAP-hengitysmaskeja, joilla helpotetaan koronaviruspotilaiden hengitysvaikeuksia. BBC:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) 40 uutta laitetta on koekäytössä, ja F1-talli voi ryhtyä viikon kuluttua valmistamaan niitä tuhannen kappaleen päivävauhdilla.

Hengitysmaskeja on sairaalakäytössä, mutta niistä alkaa olla koronaviruspandemian takia pula. Maskin ansiosta hengityskoneet vapautuvat kaikkein vakavimpiin sairastapauksiin.

Professori Rebecca Shipley kertoi, että uusi hengitysmaski kehitettiin entisten mallien pohjalta vain päivissä. Normaalisti uusien laitteiden suunnitteluun hupenee vuosia.

– Turvauduimme käänteiseen suunnitteluun, jotta voimme valmistaa näitä laitteita nopeasti ja suurina määrinä, Shipley kertoi.

Italia Lombardiassa 50 prosenttia CPAP-maskien käyttäjistä vältti hengityskoneen käytön.

CPAP-maski tarjoilee potilaalle ilman ja hapen sekoituksen ylipaineella, mikä helpottaa hengitystä.

F1-talleilla on myös yhteinen Pitlane-hanke, jossa ne tarjoavat insinööritaitoa ja teknistä osaamistaan sairaanhoitovälineiden valmistamiseksi. Yhteishankkeeseen osallistuvat Red Bull, Racing Point, Haas, McLaren, Mercedes, Renault ja Williams.

Englantilaisen Autosport-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan myös tallien yhteishankkeessa on turvauduttu käänteiseen suunnitteluun.

Lue myös:

Ferrarin F1-pomo venyttäisi kautta: "Tammikuussa voitaisiin ehkä ajaa kolme kisaa"

Entinen F1-pomo Ecclestone jättäisi kauden kokonaan ajamatta

F1-johto luottavaisena: "Odotamme kauden alkavan jossain kohtaa kesää"

F1-johto luottavaisena: "Odotamme kauden alkavan jossain kohtaa kesää"