Pajuluoma innolla uusiin haasteisiin Jokereissa, syksyn synkkyys potkujen jälkeen veti mielen mustaksi: "Kun jotain oikein huonoa tapahtuu, tapahtuu jotain hyvääkin"

Ari-Pekka Pajuluoma ei epäröinyt ottaa haastetta vastaan, kun Jokerit halusi vaasalaisen apuvalmentajakseen. Perhe jää asumaan Pohjanmaalle.

KHL
Ari-Pekka Pajuluoma lähikuvassa.
Ari-Pekka Pajuluoma nähdään seuraavaksi Jokereiden apuvalmentajana.Tomi Hänninen

Ari-Pekka Pajuluoman viime vuosissa on riittänyt käänteitä. Joulukuussa 2017 vaasalainen otti Kokkolan Hermeksen päävalmentajan tehtävät hoitaakseen, ja seuraavaksi kaudeksi hän siirtyi kasvattajaseuransa Vaasan Sportin päävalmentajaksi.

Ensimmäisen liigavuoden jälkeen viime syksynä hän teki seuran kanssa jatkosopimuksen kaudesta 2020–2021, mutta jo marraskuussa Pajuluoma korvattiin Risto Dufvalla. Helmikuussa hän hyppäsi jälleen Hermeksen puikkoihin, kun Janne Tuunanen jätti tehtävänsä henkilökohtaisten syiden takia.

Maanantaina Jokerit tiedotti Pajuluoman ja Jukureista syksyllä potkut saaneen Pekka Kangasalustan liittyvän Lauri Marjamäen valmennustiimiin kaksivuotisilla sopimuksilla.

Pajuluoman, 43, tunnelma on vaikeiden aikojen jälkeen korkealla.

– Syksyn mustina aikoina sitä mietti, että mistähän sitä mahtaa löytää töitä vai löytääkö ollenkaan. Tietyllä tavalla tässä ollaan onnekkaita, että lätkän parissa saa tehdä töitä päivästä toiseen. Se ei ole itsestäänselvyys.

– Kun jotain oikein huonoa tapahtuu, tapahtuu jotain hyvääkin. Nyt on mahdollisuus laittaa itsensä likoon Jokereissa, ja fiilis on hieno.

Napanuoran katkaiseminen kotiseudulle ei onnistu täysin, sillä perhe jää asumaan Vaasaan. Reissaamista kertyy, sillä matka Pohjanmaalta esimerkiksi Vladivostokiin on pitkä.

– Olen ollut 13 vuotta Vaasassa valmennustehtävissä ja tietyllä tavalla samassa ympäristössä koko ajan. Ennen pitkää sekin päätös oli tehtävä, ja nyt se tuli hyvään saumaan.

– Ainoa haaste on oikeastaan perhe, joka on Vaasassa. Koti on siellä.

Katsomosta käsin

Kangasalusta on ollut päävalmentaja Marjamäen apuna maajoukkueessa kaudella 2017–2018, mutta Pajuluomalle tamperelaislähtöinen luotsi on uusi tuttavuus. Pajuluoman rooli pelien aikana on katsomovalmentaminen, ja sekin tulee olemaan uudenlainen aluevaltaus.

– “Laten” olen totta kai tiennyt, mutta en voi sanoa tuntevani. Ystäväni Mikko Mannerin kautta olen hieman tutustunut ja muutaman kerran on tavattu. Loppukesästä varmaankin pääsemme tutustumaan paremmin, ja on tässä ensiaskel tutustumiseen otettu jo viime viikolla.

– En ole samanlaisessa roolissa ollut aiemmin pelien aikana, ja yritetään katsomosta käsin auttaa valmennusta penkillä, josta peliä ei näe yhtä hyvin. Aika näyttää, mitä se pelinaikainen valmentaminen todellisuudessa on. Arkinen valmentaminen noin muuten on samanlaista kuin aiemminkin.

Mikko Lehtonen, Aleksi Halme, Marko Anttila.
Jokereiden hyvin sujunut kausi jäi kesken ensimmäisen pudotuspelikierroksen jälkeen.Emil Hansson / AOP

Pajuluoma kokee tuovansa tiimiin kykyä rehelliseen ja avoimeen sparraukseen.

– Ymmärrys viisikkopelaamisesta ja yksilöiden liittymisestä viisikon peliin on mielestäni omaa vahvuusaluetta, ja ymmärrän peliä hyvin. Samalle kartalle pitää päästä sitten siitä, mitä se meidän peli Jokereissa on.

Omina päävalmentaja-aikoinaan Pajuluoma ei ehtinyt juuri Jokereita ja KHL:ää seuraamaan, mutta loppukauden aikana myös helsinkiläisseura tuli tutuksi. Kausi oli monella rintamalla narripaitojen paras venäläisliigassa, ja vaikka joukkueeseen muutoksia onkin tulossa, pohja ponnistaa eteenpäin on vakaa.

– Viime kaudesta jäi varmasti paljon hyviä juttuja valmennukselle mukaan. Tapa, millä töitä tehtiin, pelisapluuna ja peli itsessään olivat kunnossa. Jokereilla on varmasti laadukas joukkue ensi kaudellakin, vaikka joukkue vähän varmasti vaihtuukin.

Koronaviruspandemian etenemistä ei pysty kukaan arvioimaan tarkasti, ja Jokereilla olisi tarkoitus avata uusi kausi 20. heinäkuuta yhteiskokoontumisella. Pajuluoma myöntää haasteet pelaajien harjoittelussa, mutta uskoo jokaisen löytävän oikeat keinot treenata.

– Kyllähän tämä tilanne haastaa fysiikkavalmentajia ja harjoittelua ohjelmoivia henkilökohtaisia valmentajia ihan jo lähtien siitä, pääseekö porukka puntille vai joutuuko tekemään harjoittelua kotiloissa. Ei siinä kuitenkaan niin älytön ero ole normaaliin. Yksilötasolla pitää löytää keinot harjoitella, ja toivottavasti työt alkaa suunnitelman mukaisesti 20.7.

– Kukaan ei tiedä tästä tilanteesta ja sen etenemisestä, mutta tilanne pitää hoitaa hienosti pois, jotta pääsemme taas normaaliin elämään kiinni kukin omissa jutuissaan. Se asia tässä on varmasti kaikilla mielessä.

Lue myös:

Jukurien ja Sportin erotetut päävalmentajat saivat töitä Jokereista

SM-liigavalmentajat avautuvat huolestuttavasta irtisanomistrendistä: "Olisi edes joku numero, johon soittaa hädän hetkellä"

Lukon ykköspuolustaja Press solmi jatkosopimuksen

Valko-Venäjän presidentti luottaa valitsemaansa linjaan, 65-vuotias yksinvaltias osallistui jääkiekkoturnaukseen: "Etenkin jääurheilu on paras lääke viruksen torjuntaan"

SM-liigan pelaajamarkkinat jäätyivät täysin – KooKoo käy sopimusneuvottelut loppuun, Ässät keskeytti ne jo aikoja sitten: "Onneksi reagoimme ajoissa"

Marko Anttila pakeni koronavirusta Lappiin – kertoo, miten kaikki oli Jokerit-leirissä toisin vielä viime viikolla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat