1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. jääkiekko

Emma Nuutisen huippukausi päättyi suuriin pettymyksiin ja nyt maajoukkuehyökkääjä puntaroi uran jatkoa: "Pistää miettimään, mihin kannattaa lähteä tulevaisuudessa satsaamaan"

Jääkiekkohyökkääjä Emma Nuutinen, 23, valmistuu tänä keväänä yhdysvaltalaisesta Mercyhurstin yliopistosta. Seuraavia askeleitaan hän miettii sitten, kun 300-sivuinen lopputyö on palautettu.

Emma Nuutinen on saavuttanut maajoukkueessa viimekeväisen MM-hopean lisäksi kaksi MM-pronssia ja yhden olympiapronssin. Kuva: Tomi Hänninen

Naisleijonien hyökkääjä, viime kevään MM-hopeamitalisti Emma Nuutinen yltyi huippuvireeseen tällä kaudella. Nuutinen tykitti Yhdysvaltain yliopistosarjassa 34 ottelussa tehot 21+19=40. Pisteillään Nuutinen vei oman joukkueensa Mercyhurstin sisäisen pistepörssin voiton. Kausi oli hänen nelivuotisen yliopistouransa paras.

Mainio kausi huomioitiin laajemminkin, sillä Nuutinen valittiin yliopistosarjan CHA-konferenssin vuoden parhaaksi pelaajaksi.

– Meidän liigassamme on tosi hyviä pelaajia muissakin joukkueissa. Oli iso kunnia saada tuo palkinto, Nuutinen sanoo Yle Urheilulle.

Maaliskuun alussa Nuutinen juhli iloisissa tunnelmissa joukkuetovereidensa kanssa, kun Mercyhurst voitti yliopistosarjan CHA-konferenssin mestaruuden. Voitolla joukkue varmisti paikkansa koko sarjan kahdeksan parhaan joukossa.

Pudotuspelien piti alkaa reilut kaksi viikkoa sitten Cornellin joukkuetta vastaan, mutta hetkessä unelmakevät vaihtui hektiseen pakkaamiseen.

Mercyhurstin joukkue harjoitteli normaalisti vielä matkustuspäivänä. Treenien jälkeen joukkue sai tiedon, etteivät he saa matkustaa kyseisenä päivänä, koska Cornellissa oli todettu koronavirustartunta.

– Pari tuntia sen jälkeen meille ilmoitettiin, että kautemme on loppu. Se tuli tosi nopealla aikataululla. Itse asiassa me näimme sen julkaisun Twitterissä ennen kuin meidän valmentajamme kertoivat siitä. Se oli vähän ikävä tapa saada tietää, että oma kausi on ohi.

Yliopistosarjan palkintojenjakotilaisuudessa Nuutinen piti puheen, jossa hän kiitti muun muassa perhettään tuesta matkan varrella. Nuutinen kertoo, että koko neljän vuoden yliopistotaipaleen ajan hänen isänsä on herännyt aamuyöllä katsomaan tyttärensä jääkiekko-ottelut. Kuva: Tomi Hänninen

Nuutisen kohdalla pelien päättyminen tarkoitti myös yliopistouran loppumista tylysti ennen kauden huipennusta.

Yhdysvalloissa Nuutinen vietti vielä muutamia päiviä tämän jälkeen. Ensin Mercyhurstissa ilmoitettiin koulun siirtyvän vain kahdeksi viikoksi verkko-opiskeluun. Kolme päivää myöhemmin, kaksi viikkoa sitten, koulu tiedotti, että koko loppulukukausi pidetään etänä ja ulkomaalaisopiskelijoilla on viisi päivää aikaa lähteä kampukselta.

– Tilanne oli aika sekava. Yritin vain mahdollisimman nopeasti löytää lennot, etten jäisi jumiin Jenkkeihin. Neljä, viisi päivää siinä oli tosi hektistä. En kerennyt oikein edes katsoa, mitä otan mukaan. Jenkkeihin jäi vielä aika paljon kamaa.

Yhdysvalloissa Nuutista odottaa muun muassa Vuoden pelaajan palkintopokaali, joka ei mahtunut äkkilähdössä laukkuihin.

Maajoukkueesta iso pettymys

Vaikka yliopistotaival päättyi harmittavalla tavalla, sanoo Nuutinen kuluneiden neljän vuoden olleen hänen elämänsä parasta aikaa. Hän kokee, että lähteminen Pohjois-Amerikkaan opiskelemaan ja pelaamaan oli oikea päätös.

Neljän vuoden aikana Nuutinen kehittyi entistä kokonaisvaltaisemmaksi pelaajaksi.

– NCAA on tosi nopea liiga. Sain minusta peliini vauhtia ja pienessä kaukalossa opin pelaamaan ja reagoimaan aiempaa nopeammin.

– Ensimmäisenä vuotenani en esimerkiksi pelannut yhtäkään alivoimavaihtoa. Pääsin kasvattamaan omaa rooliani ja nyt se huipentui tähän kauteen. Olen tosi tyytyväinen kehitykseeni, Nuutinen kertoo.

Maaliskuun alussa moni kuitenkin hieraisi silmiään, kun Naisleijonien tämän vuoden MM-joukkue julkistettiin. Vahvassa sukupolvenvaihdoksessa olevasta joukkueesta lopetti viime keväänä useita konkareita. Silti viidet aikuisten arvokisat pelannut Nuutinen ei nappikautensa jälkeen mahtunut mukaan.

Minulla ei ollut paras vuosi maajoukkueessa, eivätkä maajoukkuetapahtumat menneet minulta hirveän hyvin. Seurajoukkueen pelejä ei tietenkään voi verrata kansainvälisiin peleihin. Maajoukkueen peleissä on onnistuttava myös.

Emma Nuutinen

Naisleijonien päävalmentaja Pasi Mustonen myönsi tuoreeltaan maaliskuun alussa, että valinnat olivat vaikeat, ja Nuutisen kohtalo oli yksi mietinnän paikoista.

– Tiedämme, että Emma pystyisi pelaamaan tuolla tasolla. Viimeinen ratkaiseva tekijä oli luisteluvoima. Joukkueeseen tuli luisteluvoimaisempi pelaaja tilalle. Nämä ovat makuasioita, mutta jos haluaa kansainvälisissä peleissä pärjätä, pitää pystyä liikkumaan hyvin, Mustonen sanoi.

Kutsutta jääminen oli Nuutiselle suuri pettymys, vaikka naisten MM-kisat peruttiin lopulta kokonaan koronaviruksen takia. Nuutinen kuitenkin ymmärtää Mustosen perustelut.

– Minulla ei ollut paras vuosi maajoukkueessa, eivätkä maajoukkuetapahtumat menneet minulta hirveän hyvin. Seurajoukkueen pelejä ei tietenkään voi verrata kansainvälisiin peleihin. Maajoukkueen peleissä on onnistuttava myös.

Tämän kauden yhdeksässä harjoitusmaaottelussa Nuutinen teki kaksi maalia ja syötti neljä.

Seuraavaksi satsaus jatko-opintoihin?

Kun maajoukkuekutsu jäi saamatta, vaikutti se myös Nuutisen ajatuksiin uran tulevaisuudesta.

– On ollut aika sekavia fiiliksiä kaiken suhteen. Pettymys, joka tuli maajoukkueen puolelta vaikuttaa ja pistää miettimään, mihin kannattaa tulevaisuudessa lähteä satsaamaan. En ole mitään dramaattisia päätöksiä tehnyt vielä, mutta tämän hetken fiilis on, että menen opiskelut edellä.

Nuutisen neljän vuoden taival yliopistossa on viimeisiä tenttejä ja ryhmässä tehtävää 300-sivuista lopputyötä vaille valmis. Hän opiskelee Mercyhurstissa urheilujohtamista, josta tulossa on tänä keväänä Suomen kandidaatin tutkintoa vastaavat paperit.

Tulevaisuudessa Nuutinen haluaisi vielä opiskella markkinointia ja mahdollisesti jatkaa urheilujohtamisen opintoja maisteriksi asti.

– Koulutus on minulle tosi iso arvo. Haluan jatkaa opiskelua ja se on minulle ykkösjuttu. Olen juuri katsellut opiskelupaikkoja ja miettinyt vaihtoehtoja. Minulla ei ole vielä selvää suunnitelmaa.

Juuri nyt Nuutinen haluaa keskittyä siihen, että hän saa vietyä kuluvan lukuvuoden loppuun kunnialla. Sen jälkeen on mietinnän paikka tulevista ratkaisuista.

Suuntana Nuutista kiinnostaisi edelleen ulkomaat, mutta koronaviruksen aiheuttama epätietoisuus sekoittaa tällä hetkellä pakkaa.

– Ideaalitilanne olisi se, että opiskelu- ja lätkäpaikka löytyisivät samasta kaupungista tai pystyisi yhdistämään ne vielä. Pitää miettiä, mitä haluan ja mihin haluan lähteä seuraavaksi panostamaan sataprosenttisesti.

Lue myös:

Yhdysvaltain yliopistosarjassa vuoden parhaan pelaajan palkinnon pokannut Emma Nuutinen juhli yöllä konferenssimestaruutta – joukkuekaverit julkaisivat voiton jälkeen hulvattoman videon

Emma Nuutinen valittiin Yhdysvaltain yliopistoliigan vuoden parhaimmaksi pelaajaksi – ei ole mukana MM-joukkueessa

Naiskiekkoilijat lähtevät entistä innokkaammin Yhdysvaltain yliopistosarjaan kehittymään – maajoukkueeseen murtautuminen voi kuitenkin vaikeutua

Naisleijonien konkaripelaajat pettyivät MM-karkeloiden peruuntumisesta – luvassa pitkä tauko huippuotteluista: "Totta kai ärsyttää, mutta ei tälle voi mitään"