Tokion olympialaisten siirtyminen saattoi antaa kävelijöille mainion mahdollisuuden päästä EM-kisoihin – "Asiat voivat muuttua nopealla aikataululla suuntaan jos toiseen"

Tokion olympiakisojen siirto koronaviruspandemian takia vuotta myöhemmäksi on aiheuttanut monille urheilijoille harmaita hiuksia. Kävelijöille kisojen siirtäminen saattaa poikia jotain positiivista.

yleisurheilu
Miesten 20 kilometrin kävely Dohassa
Kävely saatetaan nähdä Pariisin EM-kisojen ohjelmassa.European Pressphoto Agency EPA

Jos koronaviruspandemia ei olisi sotkenut urheilun kilpailukalenteria, olisivat Tokion olympiakisat käynnistyneet tänä kesänä heinäkuun loppupuolella ja kestäneet elokuun toiselle viikolle.

Tästä paria viikkoa myöhemmin Pariisissa olisivat käynnistyneet yleisurheilun EM-kisat. Näillä näkymin Pariisissa kilpaillaan, mutta Tokion kisat toteutuvat vasta vuotta myöhemmin.

Kesäolympialaisten siirto saattaa antaa kävelijöille uuden mahdollisuuden antaa näyttöjä Tokiota varten. Kävelyssä isoja arvokisoja ei käydä kuin kerran vuodessa, joten olympialaisten takia laji ei ole Pariisin ohjelmassa. Nyt kun Tokion kisoja on siirretty, voi tilanne muuttua.

– Meillä on pieniä toiveita, että kävely tulisi Pariisin EM-kisojen ohjelmaan, nyt kun olympialaiset jäävät väliin. Tästä on käyty kansainvälisen liiton tasolla keskustelua, Urheiluliiton kilpakävelyvalmentaja Jani Lehtinen kertoi Yle Urheilulle.

– Ehdotus on tehty, ja siihen on löytynyt kannatustakin. Asiat voivat muuttua nopealla aikataululla suuntaan jos toiseen, ja tällaisena aikana voi tulla erinäköisiä muutoksia vieläkin nopeammalla aikataululla.

"Osittainenkin välivuosi on ikävä"

Asiasta päättävät viime kädessä Euroopan yleisurheiluliiton hallitus kisajärjestäjien kanssa, mutta mahdollisen päätöksen aikataulusta ei Lehtisellä ole tietoa.

Lehtinen uskoo kuitenkin, että ainakin kisajärjestäjillä olisi lajivalikoiman kasvattamiseen halua, sillä miesten 50 kilometrin suurin ennakkosuosikki löytyy Ranskasta: kolminkertainen Euroopan mestari ja Lontoon MM-kisojen kultamitalisti Yohann Diniz.

Lehtisen mukaan on tärkeää, että kävelijät pääsisivät mukaan Pariisin EM-kisoihin, sillä muuten on vaarana, ettei kävelijöillä ole tällä kaudella lainkaan arvokisoja. Toukokuussa Minskissä, Valko-Venäjällä piti järjestää MM-joukkuekilpailut, mutta ne on siirretty hamaan tulevaisuuteen.

– Valmentajien ja urheilijoiden näkökulmasta tilanne on harmillinen. Se, mihin kisoihin lyhyemmällä aikajänteellä tähdätään, on aika usvassa, Lehtinen harmitteli.

– Pahin skenaario olisi, ettei mitään merkittäviä kisoja pidettäisi. Osittainenkin välivuosi on ikävä, mutta eniten vaivaa epätietoisuus. Ei tiedetä mitä painotetaan harjoittelussa, kun ei ole kisakalenteria.

Espanjasta Suomeen viime hetkillä

Suomalaiskävelijät olivat Espanjassa leirillä, kun koronaviruspandemiaan herättiin kunnolla. Leirillä oli toistakymmentä maajoukkueurheilijaa, ja he pohtivat pitkään valmennusjohdon kanssa, aikaistetaanko paluuta vai ei.

– Emme uskoneet, että tilanne kehittyy näin nopeasti. Emme edes silloin kun näimme, että nyt rupeaa tapahtumaan asioita, Lehtinen myönsi ja sanoi joukkueen palanneen Suomeen viime hetkillä.

Lehtisen mukaan urheilijoita kiinnostaa luonnollisesti uudet mahdollisuudet antaa olympianäyttöjä, kilpailla hyviä kisoja ja olla hyvässä kunnossa, mutta myös iso kuva.

– Olennaisempaa kisoihin pääsyn sijaan on kuitenkin se, että nyt puhutaan isommista asioista.

Lue myös:

Tokion olympialaisten kisapäivät selvillä

KOK viittasi kintaalla olympiakisajärjestäjien toiveille – siirtää kävelyt ja maratonit 800 kilometrin päähän Tokiosta

”Suomalaisille kotikenttäetu” – Tokion olympiarajan rikkonut kävelijä iloitsee muutosehdotuksista, mutta eristys tuntuu hassulta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat