Rovaniemen Jukolan viesti on siirretty vuodella eteenpäin – Suunnistusliitolle satojen tuhansien eurojen tappiot

Napapiiri-Jukolassa kilpaillaan koronaviruspandemian vuoksi vasta kesällä 2021.

Kesällä 2020 ei järjestetä suunnistuksen jättitapahtumaa, Jukolan viestiä. Kuva: Tomi Hänninen

Ensi kesän Jukolan viesti on siirretty vuodella eteenpäin koronaviruspandemian vuoksi. Järjestyspaikkana säilyy Rovaniemi. Vanavedessä vuodella siirtyvät jo myönnetyt Mynämäen, Porvoon ja Kauhavan Jukolan viestit. Siirroista päätettiin maanantaina aamupäivällä. Asian Yle Urheilulle vahvistaa Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki.

Napapiiri-Jukola oli alun perin tarkoitus järjestää 13.–14. kesäkuuta. Uudet päivämäärät ovat 19.–20. kesäkuuta vuonna 2021.

Päätös ei Ilomäen mukaan ollut helppo. Jukolan viestin johtoryhmä kävi läpi useita vaihtoehtoja, kun tapahtuman siirtämistä alettiin pohtia. Yksi vaihtoehto olisi ollut siirtää tapahtuma elokuulle, mutta tuo ajankohta olisi voinut tulla eteen liian nopeasti.

– Virus siirtyy vähitellen pohjoiseen päin. Tuntui siltä, että on suuri riski sille, että elokuussa ei voida pitää 40 000 ihmisen tapahtumaa Rovaniemellä, joten oli parasta tehdä turvallisesti ratkaisu jo tässä vaiheessa ja siirtää Jukola ensi vuoteen, Ilomäki kertoo.

Rovaniemen Napapiiri-Jukolaan oli ehtinyt ilmoittautua jo yli 15 000 suunnistajaa 20 eri maasta. Tämä oli yksi painavista syistä, kun tapahtuman siirtämisestä alettiin keskustella.

– Tällä hetkellä kaikki rajat ovat kiinni, eikä lentoliikennettä ole. Emme tiedä, milloin niitä aletaan purkaa. Tämä vaikutti päätöksentekoon. Oli varminta siirtää tapahtumaa vuodella eteenpäin, Ilomäki kommentoi.

Toimitusjohtajan mukaan lähtökohtaisesti on tarkoitus, että tähän mennessä tehdyt ilmoittautumiset siirtyvät automaattisesti vuoteen 2021. Jos joku kuitenkin haluaa perua ilmoittautumisensa, se on mahdollista.

Viime vuonna Kangasalan Jukolan viestissä tehtiin tapahtuman osallistujaennätys, kun Pirkanmaalla kilpaili peräti 20 592 suunnistajaa.

Suunnistusliitolle merkittävät tappiot

Jukolan viestin siirto vuodella tarkoittaa, että Suunnistusliitolta jää saamatta tapahtumasta yhden vuoden tulot. Tämä tarkoittaa rahallisesti Ilomäen arvion mukaan noin 300 000 euroa, joka vastaa noin 15:tä prosenttia Suunnistusliiton vuosibudjetista.

Tällä hetkellä liiton kulut ovat minimissä, sillä kaikki kilpailutoiminta on keskeytetty toistaiseksi. Myös maajoukkueen leiritykset on peruttu vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi.

Liitto on jo tässä vaiheessa etsinyt lisäsäästöjä, sillä liiton koko henkilökunta tekee huhti-toukokuun ajan osa-aikaista työviikkoa.

Järjestelyt pitkällä – Jukolan kartatkin jo painettu

Rovaniemellä kisojen siirto vuodella otettiin hyvillä mielin vastaan.

Napapiiri-Jukolan pääsihteeri Sami Leinonen pitää ratkaisua kisata vuonna 2021 perinteisenä Jukola-viikonloppuna parhaana mahdollisena vaihtoehtona.

– Olemme tyytyväisiä tähän ratkaisuun. Se oli kaikkien kannalta selkein vaihtoehto. Jaksamme odottaa täällä Rovaniemellä vielä vuoden. Se on lyhyt aika, sillä olemme odottaneet Jukolan järjestämistä jo 40 vuotta.

Leinosen mukaan kisajärjestäjille siirrosta ei aiheudu juurikaan talousvaikutuksia.

Hän uskoo, että kilpailijatkin pääsevät paremmin paikalle, kun Jukola järjestetään tuttuna viikonloppuna sen sijaan, että suurtapahtuma olisi siirretty esimerkiksi tämän vuoden elokuulle.

Tähän mennessä ilmoittautuneiden määrä on ollut järjestäjille positiivinen yllätys.

– Aina hieman epäillään, vaikuttaako pitkä etäisyys intoon osallistua. Jaksamme uskoa, että Lapin yötön yö, erilainen ja eksoottinen Jukola kiinnostavat edelleen vuoden päästä.

Järjestelyt Rovaniemellä olivat jo todella pitkällä. Jukolan viestin kartatkin oli painettu valmiiksi.

– Olisimme voineet ruveta hetimiten kisaamaan. Toki metrinen lumihanki olisi pitänyt saada sulatettua ensin pois, Leinonen letkauttaa.

Näillä näkymin Venlojen ja Jukolan jo päätetyt reitit pysyvät samoina vuoteen 2021. Suunnistustapahtuman siirtäminen vuodella teettää kuitenkin jonkin verran lisätyötä. Järjestäjien pitää muun muassa tarkistaa, ettei kisamaastoihin ole suunnitteilla suuria hakkuita ennen kesää 2021.

Muokattu 31.3.2020 kello 14.45: Lisätty kappale Rovaniemen kisajärjestäjistä Sami Leinosen kommenteilla.

Lue myös: