1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Robert Helenius löysi uuden vaihteen silmään ja ruokavaliokin muuttui – historiallinen MM-ottelu voi olla enää voiton päässä: "Uskon voittavani Anthony Joshuan"

Raskaansarjan ammattilaisnyrkkeilijä Robert Helenius on onnistunut kääntämään kelkkansa oikeaan suuntaan. Pandemia on kuitenkin laittanut suunnitelmat uusiksi.

Voitto Adam Kownackista nosti Robert Heleniuksen osakkeita roimasti. Kuva: Getty Images

Robert Helenius toi vajaa kuukausi sitten Yhdysvaltain matkaltaan mukavan saaliin kotiinsa Ahvenanmaalle. Helenius venyi kovassa paikassa voittoon raskaansarjan kymmenen parhaan joukkoon sijoitetusta Adam Kownackista New Yorkissa. Kovan päänahan lisäksi voitto toi Heleniuksen askeleen lähemmäksi MM-ottelua, josta hän on puhunut jo kymmenen vuotta.

2010-luvun alkupuolella puheille oli katetta, mutta viime vuosien esityksien perusteella ei. Helenius valmistautuikin Kownackia vastaan Yhdysvalloissa rääkkäämällä ja piiskaamalla itsensä uuteen vireeseen. Voitto oli jättiyllätys nyrkkeilymaailmalle, mutta ei Heleniukselle. Kehässä nähtiin eri Helenius, mitä vielä pari vuotta sitten.

– Olin todella luottavainen itseeni. Harjoittelu oli välillä todella kovaa ja sanoin valmentajalleni, että en jaksa. Kova harjoittelu kuitenkin kannatti, hyväntuulinen Helenius kertoo Yle Urheilulle.

Heleniuksen mukaan ottelu oli hänen uransa tärkein tähän asti. Nyrkkeilijä sanoo syttyvänsä enemmän, mitä kovempi vastus on kehässä.

– Olen parhaimmillani, kun saan tarpeeksi hyvän vastuksen. Minut pitää herättää. Jos vastustaja ei ole tarpeeksi hyvä, en saa latausta ja fiilistä. Tietty nyt seuraava ottelu on vieläkin tärkeämpi.

”Yritän pysyä kouluhommista kaukana”

Heleniuksen, 36, yli kymmenen vuotta kestäneelle ammattilaisuralle on mahtunut paljon erilaisia käänteitä: upeita voittoja, mutta myös loukkaantumisia ja sopimusriitoja. Nyt Helenius sanoo olevansa kaikin puolin kunnossa. Muutos on tapahtunut myös ruokavaliossa.

– Onhan urani ollut vuoristorataa, mutta edelliset pari vuotta ovat menneet ilman isompia ongelmia ja psyykekin on kunnossa. Olen myös alkanut syömään terveellisemmin. Hiilihydraattien määrä on vähentynyt ja lapsirasvat ovat lähteneet pois, hoikistunut Helenius myhäilee.

Helenius on jo palannut takaisin sorvin ääreen Ahvenanmaalla. Metsän keskellä perheensä kanssa asuva Helenius harjoittelee omalla nyrkkeilysalilla ja lenkkimaastoihin pääsee kotiovelta. Koronaviruspandemia ei siis vaikuta tällä hetkellä Heleniuksen harjoitteluun, vaikka muuttunut tilanne maailmalla näkyy myös Ahvenanmaalla. Kylillä on hiljaista ja lapset opiskelevat kotona, pääasiassa äitinsä kanssa. Myös isä on joutunut kovan haasteen eteen.

– Kyllä minä yritän lapsiani auttaa tehtävissä, mutta se on vaikeaa, koska olin huono koulussa. Yritän pysyä kouluhommista kaukana, Helenius naurahtaa.

Robert Heleniuksen kädet nostettiin ylös, kun Adam Kownacki taipui New Yorkissa maaliskuun alussa. Kuva: Getty images

Haasteita riittää myös muualla. Pandemian takia seuraavasta ottelusta ei ole tietoa. Helenius ei kuitenkaan ole huolissaan kotioloissa harjoittelusta. Sparraajat eli nyrkkeilijät, joiden kanssa harjoitellaan ottelua edeltävänä aikana, eivät olisi muutenkaan vielä mukana kuviossa.

– Nyt harjoitellaan ja pidetään nyrkkeilytekniikkaa yllä. Sparrit ovat tärkeitä, mutta vasta kuukausi ennen ottelua. Nyt minua ei rajoita täällä mikään.

Katse jo Joshuassa

Helenius on nyt lähempänä uransa päätavoitettaan kuin kertaakaan aiemmin. MM-titteliotteluun pääseminen vaatii kuitenkin vielä yhden voiton vastustajasta, joka on todennäköisesti pykälää kovempi kuin Kownacki. Nyrkkeilyvaikuttaja Pekka Mäki arvioi Ylelle aiemmin, että Helenius saattaa kuitata seuraavasta ottelustaan jopa puolen miljoonan euron palkkion.

Voisiko vastus olla esimerkiksi Anthony Joshuan yllättänyt Andy Ruiz Jr. tai vaikkapa arvostetun The Ring-lehden maailmanlistalla jo kolmanneksi noussut Dillian Whyte, jolle Helenius hävisi syksyllä 2017? Helenius ei paljasta nimiä. Pandemia lyö vielä kapuloita rattaisiin.

– Olemme käyneet läpi mahdollisia vastuksia. Neuvotteluja käydään, mutta se on nyt vaikeaa. Treenaan joka päivä ja olen valmis nousemaan kehään heti, kun tämä loppuu. Toivon, että pääsen kehään kesän aikana.

Anthony Joshua tuuletti joulukuun lopussa saatuaan Andy Ruiz Juniorilta takaisin mestaruusvyönsä. Kuva: Getty Images

Anthony Joshuan nimen Helenius mainitsee. Joshua hallitsee toisen britin Tyson Furyn kanssa raskaansarjan kehiä: Furylla on yksi mestaruusvyö, Joshuan harteilla ovat loput.

– Joshua on kiinnostavin vastustaja, koska hänellä on WBA-liiton mestaruusvyö, minkä haluan, Helenius kertoo.

Vaikka Joshuan kohtaaminen on teoriassa voiton päässä, kaksikon mahdollinen kohtaaminen riippuu paljolti myös britin omista aikatauluista ja tällä hetkellä myös pandemian kestosta. Joshualla on halussaan WBA-liiton lisäksi kolme muutakin mestaruusvyötä, joita britin pitää puolustaa. Eli voitolla Helenius pääsisi lähemmäksi Joshuan haastajajonon kärkeä. Ensimmäisenä vuorossa on Kubrat Pulev, jonka Joshuan on tarkoitus kohdata, kun pandemia hellittää.

Joshuan nyrkkien voimasta Heleniuksella on joka tapauksessa kokemusta. Helenius on sparrannut Joshuaa ja tietää, millaisesta urheilijasta on kyse.

– Hän erinomainen nyrkkeilijä ja mukava tyyppi. Tulimme hyvin toimeen. Hän lyö kovaa niin kuin kaikki muutkin raskaansarjan nyrkkeilijät, mutta hän on vähän robottimaisempi kuin minä. Uskon, että olen nopeampi ja kokeneempi. Uskon voittavani Joshuan, Helenius sanoo.

Puheet ovat kovia – kukaan suomalainen miesnyrkkeilijä ei ole koskaan yltänyt raskaansarjan MM-titteliotteluun. Lähimmäksi on päässyt Gunnar Bärlund, kun hänet nostettiin nyrkkeilylegenda Joe Louisin kakkoshaastajaksi vuonna 1938.

Lue myös:

Helenius oli jo köysissä ammattilaisuransa tärkeimmässä ottelussa, tyrmäysvoitto tarkoittaa nousua MM-haastajaksi – "Hän voi seuraavaksi otella jopa puolen miljoonan palkkiosta"

"Voisitko lopettaa, että saisin nauttia ennen kuolemaani" – äidin sanat pysäyttivät Eva Wahlströmin, suomalaisen naisnyrkkeilyn pioneeria odottaa urheilu-uran jälkeen vapaus

KOK vastaa koviin väitteisiin: nyrkkeilyn olympiaturnaus Lontoossa ei ollut syynä urheilijoiden koronavirustartuntoihin