Nuorten yleisurheilun MM-kisojen lykkääminen vuodella saattaisi tehdä yhdestä ikäluokasta väliinputoajan – "Tämä on aika iso etappi junioriuralle"

Yleisurheilun nuorten MM-kisat siirretään heinäkuulta koronaviruspandemian vuoksi, mutta uutta ajankohtaa ei ole vielä päätetty. Paine pitää kisat tänä vuonna on suuri, jotta ikäluokan yli ei hypättäisi.

yleisurheilu
Jessica Kähärä
Korkeushypyssä ja kolmiloikassa nuorten arvokisoissa menestyneellä Jessica Kähärällä on tänä vuonna viimeinen mahdollisuus osallistua nuorten MM-kisoihin.AOP

Koronaviruspandemian vaikutukset aiheuttivat suuren dominoefektin yleisurheilun arvokisakalenteriin. Maanantaina varmistui, että Tokion olympialaisten siirtäminen vuodella eteenpäin sysäsi vuodella eteenpäin myös yleisurheilun MM-kisoja. Maailmanmestaruuksista kamppaillaan seuraavan kerran siis vasta vuonna 2022 Oregonissa Yhdysvalloissa.

Kansainvälisen yleisurheiluliitto WA:n ja Euroopan yleisurheiluliitto EA:n hallituksen jäsen Antti Pihlakoski kommentoi viime viikolla olympialaisten siirtouutisen jälkeen, että hänen mielestään paras tapa ratkaista kalenteriongelmat olisi siirtää kaikkia arvokisoja vuodella eteenpäin. Tämä tarkoittaisi sitä, että urheiluvuosi 2020 ikään kuin aloitettaisiin uudestaan vuoden 2021 alusta.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton tuomarina toimiva Pasi Oksanen piti oikeana ratkaisuna MM-kisojen siirtämistä eri vuodelle olympialaisten kanssa ja ymmärtää ajatuksen Pihlakosken ehdotuksen takana.

– Kaikki kisat ovat jollain tavalla toisiinsa kytköksissä ja jos joku irrotetaan paketista, niin se vaikuttaa aina muihin. Teknisesti olisi tietenkin helpoin tehdä niin, että kaikki siirretään vuodella, Oksanen toteaa.

Elokuun lopussa koittavia EM-kisoja Pariisissa ei ole kuitenkaan vielä siirretty, ja yleisurheilupiireissä toivo elää niiden järjestämisestä aikataulussa.

– Pariisin kisojen suhteen olisi vielä liian aikaista tehdä päätöksiä. Jos nekin siirretään, niin se on luovuttaminen tämän vuoden osalta ja siksi niitä yritetään siellä vielä pitää, Oksanen toteaa.

– Mutta jos kausi päästään aloittamaan Euroopassa vasta heinäkuun loppupuolella, niin sitten niistäkin kisoista on jo päätökset tehty. Kisataan muutamat Timanttiliigan kisat ja kausi on siinä.

"Taloudellinen yhtälö lähes pakottaa pitämään kisat"

Myös Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finni on sitä mieltä, että MM-kisojen lykkääminen olympialaisten kanssa eri vuosille oli oikea päätös.

– Tämä on melkoinen paletti. Toivoisin, että jossain vaiheessa päästään kiinni takaisin normaaliin rytmiin. Olympiasykliin vaikuttavat kuitenkin myös talvikisat ja joka toisen vuoden rytmi on niiden suhteen hyvä.

Toistaiseksi kaikkia arvokisoja on vain siirretty ja perumista on harvoin edes väläytelty. Kalenteriongelmien suhteen joidenkin kisojen peruminen voisi olla helpottavaa, mutta Oksasen mukaan arvokisojen perumiseen on erittäin suuri kynnys taloudellisten paineiden takia.

– Kisajärjestäjillä on menoja mennyt aika paljon jo ennen kisoja, mutta tulot tulevat vasta itse kisoista. Jos kisoja ei järjestetä, niin kisajärjestäjälle jäävät vain menot, eivät ehkä täysimääräisenä, mutta kyllä siinä jää aika tyhjän päälle. Pienemmissä kisoissa se ei haittaa niin paljoa, mutta isommissa kisoissa taloudellinen yhtälö lähes pakottaa pitämään kisat, hän toteaa.

Tulevana kesänä arvokisakalenterissa olisivat olleet sekä olympialaiset että EM-kisat. Näin ollen Oksanen ja Finni eivät pidä ongelmana, että vuonna 2022 järjestettäisiin sekä MM- että EM-kisat.

Kun yleisurheilun MM-hallikisat Kiinassa siirrettiin suoraan ensi talvelle virustilanteen vuoksi, ei ensi talven EM-kisojen kohtaloa pohdittu edes sen suuremmin.

– Se on hyvä paketti, että EM-hallit ovat ensin ja kahden viikon päästä siitä kisataan MM-halleissa, Oksanen sanoo.

Topias Laine
Topias Laine heitti alle 18-vuotiaiden EM-kisoissa Unkarissa pronssia vuonna 2018.SUL/Hasse Sjögren

Nuorten MM-kisojen siirtymisestä vuodella kärsisi koko ikäluokka

Alle 20-vuotiaiden MM-kisat oli tarkoitus kilpailla Nairobissa Keniassa heinäkuussa. Ne siirretään, mutta päivämääriä ei ole vielä annettu.

Jos kisat siirrettäisiin ensi vuodelle, hypättäisiin nuorten MM-karkeloissa yhden ikäluokan yli. Finni uskoo, että uutta ajankohtaa pohditaan tarkkaan ja tilannetta seurataan, koska kisat halutaan viimeiseen asti yrittää järjestää vielä tänä vuonna.

– On haastavampi juttu, kun on kysymys ikäluokkaurheilusta. Jos pandemia helpottaa, niin varmasti paras ratkaisu olisi, että kisat olisivat tämän vuoden puolella. Nairobissa pystyttäisiin sääolosuhteiden puolesta ehkä kisaamaan vielä syys- tai lokakuussa, niin kuin Dohassa viime vuonna.

Oksanen on sitä mieltä, että nuorten MM-kisojen järjestäminen Nairobissa tänä vuonna näyttää hyvin vaikealta. Jos kisat pystyttäisiin järjestämään vasta ensi kesänä, olisi hänen mukaansa syytä harkita erityisjärjestelyitä.

– Näkisin että siinä pitää miettiä sitä, että voisiko siinä tapauksessa mukana olla kolme ikäluokkaa, että ne jotka tänä vuonna pystyisivät osallistumaan MM-kisoihin, pystyisivät osallistumaan kisoihin ensi vuonnakin, Oksanen pohtii.

Finnin mukaan Suomella olisi tänä kesänä lähettää kovatasoinen joukkue nuorten MM-kisoihin. Yksi parhaimmista menestystoivoista kisoissa olisi korkeushyppääjä ja kolmiloikkaaja Jessica Kähärä. Nairobin MM-kisat ovat Kähärän kauden päätavoite ja kisojen tulosraja korkeudessa ylittyi jo hallikaudella.

– Tietysti olisi tosi kiva, että kisat pidettäisiin tänä vuonna, kun ensi vuonna olisin yli-ikäinen. Mutta terveys edellä mennään, eikä niitä mielestäni kannata järjestää, jos on vähänkään riskiä, Kähärä toteaa.

Kähärä saavutti alle 18-vuotiaiden EM-kisoista vuonna 2018 hopeaa korkeushypyssä ja pronssia kolmiloikasta. Nuorten olympialaisista samana vuonna kotiintuomisina oli korkeuspronssia.

Jos MM-kisojen kohtalo päätettäisiin Kähärän osallistumisen kannalta huonolla tavalla, olisi se hänen mukaansa ”pieni pettymys”.

– Kisoja tulee ja urani päätähtäin on kuitenkin aikuisten arvokisoissa menestyminen. Mutta olisi se tietenkin hieno kisa.

Keihäänheittäjä Topias Laineelle Nairobin MM-kisat ovat myös kauden päätavoite. Nuorten olympiafestivaaleilla vuonna 2017 ja nuorten olympialaisissa 2018 kultaa juhlinut Laine toipuu parhaillaan nilkkaleikkauksesta.

Heinäkuiset kisat olisivat tulleet kuntoutumisen kannalta hieman liian nopeasti. Jos kisat siirrettäisiin syksylle, olisi hänellä mahdollisuus olla pidemmän aikaa heittokunnossa ennen koitoksia.

Vaikka kisojen siirtäminen oli Laineen mielestä oikea ratkaisu maailman tilanteen huomioon ottaen, olisi niiden lykkääminen ensi vuodelle hänelle iso pettymys.

– Totta kai harmittaa, että tämä on aika iso etappi junioriuralle ja viimenen mahdollisuus oman ikäluokan maailman huippuja vastaan päästä kisaamaan, ennen kuin täytyy otta steppi aikuisten tasolle. Mutta se on välisteppi, vaikka harmittaa kun se on niin suuri, Laine pohtii.

Sekä Laine että Kähärä kokevat, että nuorten MM-kisat olisivat tärkeät kokemuksen kannalta.

– Niistä saa tosi paljon kokemusta, kun kisoissa on lähes kaikki maailman maat ja kulttuurit mukana. Se on opettavaista ja olisi hienoa, että saisi MM-kisoista kokemusta jo nyt nuorten tasolla, Kähärä toteaa.

– Monella varmasti isoimmat tavoitteet ovat aikuisten kisoissa, mutta joka ikinen isompi nuorten arvokisa kehittää ja antaa kokemusta niitä varten, Laine sanoo.

Lue myös:

Yleisurheilun MM-kisat siirtyvät vuodelle 2022 Tokion olympialaisten takia

Tokion olympialaisten siirtyminen saattoi antaa kävelijöille mainion mahdollisuuden päästä EM-kisoihin – "Asiat voivat muuttua nopealla aikataululla suuntaan jos toiseen"

Urheiluvuotta 2021 uhkaa kalenterikaaos – yleisurheilun suomalaispomo haluaisi siirtää kaikki tapahtumat vuodella eteenpäin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat