Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Urheiluruutu

Suunnistuksen MM-kisojen siirtyminen on Teinille mieluisa muutos – Euroopan mestari treenaa leikkauksen jälkeen itseään kohti huippukuntoa Keskisalon tsemppauksessa

Suunnistaja Marika Teini kuntoutuu syyskuisesta jalkaleikkauksesta.

suunnistus
Marika Teini
Marika Teini kuuluu suomalaissuunnistuksen ykkösnimiin.IOF/WOC2019

Koronaviruspandemian vuoksi urheilukisoja toisensa perään on joko peruttu tai siirretty. Suunnistuksessa kansainvälisen kilpailukauden alku lykkääntyi jo hyvissä ajoin, kun maailmancupin ensimmäiset kilpailut Sveitsissä siirrettiin toukokuulta ensi vuoteen. Tiistaina ilmoitettiin, että elokuiset EM-kisat Virossa perutaan ja Tanskan MM-kisat siirretään myöhemmäksi, mahdollisesti lokakuulle.

Yksi onnekas kisojen siirtorumbassa on keskimatkan vuoden 2018 Euroopan mestari, Marika Teini, joka hakee huippukuntoa viimevuotisen leikkauksen jälkeen.

– En ole vielä varsinaisesti kisakunnossa. Oli yllättävän iso työmaa palata leikkauksesta takaisin normaaliharjoitteluun. Minua ei yhtään haittaa, vaikka MM-kisat olisivat lokakuussa, Teini kertoo Yle Urheilulle.

Oli yllättävän iso työmaa palata leikkauksesta takaisin normaaliharjoitteluun. Minua ei yhtään haittaa, vaikka MM-kisat olisivat lokakuussa.

Marika Teini

Teiniä vaivasi pitkään vuoden 2018 EM-kisoissa sattunut loukkaantuminen, kun hänen vasemman jalkansa kantakalvo repesi. Vammasta seurasi se, että saman jalan nilkasta tulehtui viime vuonna jänne. Jalkavaivojen vuoksi Teini ei pystynyt viime kesän MM-kisoissa mitalivauhtiin.

Syyskuussa jalka leikattiin ja Teini oli kuusi viikkoa jalka kipsissä treenitauolla. Joulun aikaan 31-vuotias suunnistaja pääsi ottamaan ensimmäiset juoksuaskeleensa leikkauksen jälkeen.

– Siitä on menty eteenpäin pikkuhiljaa aika monen takapakin kautta. Välillä leikattu nilkka on kipeytynyt ja on ollut yhtä ja toista pikkuvaivaa leikkauksen jälkeen, mutta nyt tilanne näyttää hyvältä.

Teini kertoo, että harjoittelu oli todella hankalaa helmikuun loppuun saakka, mutta maaliskuussa treenit sujuivat lähes nomaaliin tapaan ja nousujohteisesti. Maastojuoksumäärät ovat kuitenkin edelleen vähäisiä.

Marika Teini Latvian MM-kisoissa 2018
Marika Teini ei ole asettanut tälle kaudelle vielä muita tavoitteita kuin huippukuntoon pääsemisen. Tulostavoitteiden laatiminen on ollut hankalaa, kun kisojen ajankohdat olivat pitkään epävarmoja.Touho Häkkinen/Suunnistusliitto

Uransa varrella Teini on kärsinyt useista loukkaantumisista.

– Välillä tuntuu siltä, ettei tätä kroppaa ole ehkä oikeasti tehty urheiluun. En oikein pysty treenaamaan niin paljoa varsinkaan juosten kuin keskimäärin muut kilpailijat. Mutta näillä on mentävä.

Vaikeina hetkinä Teinille on ollut paljon apua Jukka Keskisalosta, joka on jonkin verran mukana Teinin harjoituksissa ja antaa apua harjoitusten suunnitteluun. 3 000 metrin estejuoksun Euroopan mestari Keskisalo kärsi hänkin urheilijan urallaan lukuisista loukkaantumisista.

– Hänellä on iso merkitys. Varsinkin silloin, kun on vaikeaa, sieltä tulee tukea. On kiva, että on tukihenkilö, joka ymmärtää myös sen, että välillä on vastoinkäymisiä.

Satsaukset sprinttiin

Suunnistuksen MM-kisat käydään nyt ensi kertaa siten, että sprinteissä kilpaillaan eri vuonna kuin keskimatkalla ja pitkällä matkalla. Uusi malli alkaa sprinttikisoilla, joista suomalaismenestys on ollut laihaa. Edellisen kerran suomalaiset ovat päässeet matkalla mitalin makuun MM-kotikisoissa vuonna 2013, jolloin Venla Harju nappasi pronssia ja Mårten Boström kultaa.

Teini on urallaan juossut kymmenen kärjen tuntumaan arvokisojen sprinttimatkoilla. Nyt hän haluaa satsata sprinttiin, joka on tähän asti kulkenut suunnistajan mukana lähinnä sivulajina.

Sprinttitreeneihin Teini ei ole vielä leikkauksen jälkeen juuri pystynyt.

– Hirveän montaa treeniä en ole tehnyt. Se on ehkä viimeinen asia, jota tämän nilkan kanssa uskaltaa alkaa tehdä, kun siinä tulee niin tiukkoja käännöksiä. Ajatuksena sprintit kyllä maistuvat.

Marika Teini, MM2019
Marika Teini kertoo, että Norjan-vuosi oli pitkälti kompromissien tekemistä jatkuvien jalkavaivojen takia. IOF/WOC2019

SK Pohjantähden kanssa tähtäimessä Jukola

Viime kaudella Teini satsasi kaikkensa Norjan MM-kisoihin, kun hän siirtyi edustamaan vuodeksi norjalaista Halden SK:ta. Viime syksynä Teini palasi takaisin tuttuun seuraan, kun hän puki jälleen SK Pohjantähden värit ylleen. Päätöksessä painoi se, että SK Pohjantähdellä on koossa iskukykyinen viestiryhmä, joka ei ole napannut voittoa vielä Venlojen viestistä.

Himoittua voittoa Pohjantähden poppoo pääsee tavoittelemaan vasta ensi vuonna. Tiistaina kerrottiin, että koronaviruspandemian vuoksi Jukolan viesti siirretään vuodella, mutta kisapaikkana pysyy Rovaniemi.

– On se harmi, jos tänä vuonna ei ole lainkaan isoja seuratapahtumia, mutta toisaalta meillä ei ole joukkueena keskimäärin mennyt kamalan hyvin tämä talvi. Meille tekee ihan hyvää koko joukkueena, että saamme lisää aikaa projektillemme.

Jukolan viesti järjestetään seuraavan kerran 19.–20. kesäkuuta vuonna 2021.

Lue myös:

Suunnistuksen MM-kisat siirtyvät – EM-kisoja ei pidetä tänä vuonna

Suunnistaja Marika Teini palaa Suomeen norjalaisesta Halden SK:sta

Marika Teini avautuu rankasta vammakierteestään – ei pystynyt juoksemaan vain päiviä ennen MM-kisoja: "On ollut pään lyömistä seinään"

Rovaniemen Jukolan viesti on siirretty vuodella eteenpäin – Suunnistusliitolle satojen tuhansien eurojen tappiot

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat